ΥΓΕΙΑ

Θεραπεία με βλαστοκύτταρα βελτιώνει την όραση τυφλών

Η θεραπεία με εμβρυικά βλαστικά κύτταρα μπορεί να βελτιώσει, τουλάχιστον σε ένα βαθμό, την όραση στους περισσότερους ανθρώπους που την έχουν χάσει λόγω εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και μάλιστα αυτό είναι δυνατό να γίνει με ασφάλεια και χωρίς επικίνδυνες παρενέργειες. Αυτό ανακοίνωσαν αμερικανοί επιστήμονες τρία χρόνια μετά την πιλοτική εφαρμογή της θεραπείας σε 18 ασθενείς. Ήταν η πρώτη μακρόχρονη κλινική δοκιμή της νέας πολλά υποσχόμενης θεραπευτικής τεχνικής, η οποία έλαβε χώρα σε τέσσερα αμερικανικά νοσοκομεία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπερτ Λάντζα της εταιρείας βιοτεχνολογίας Advanded Cell Technology, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Lancet», σύμφωνα με το «Science», το «New Scientist» και τη βρετανική «Γκάρντιαν», δήλωσαν ότι υπάρχουν πλέον τα πρώτα αδιαμφισβήτητα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της πρωτοποριακής θεραπευτικής μεθόδου σε βάθος χρόνου.

Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς (δέκα στους 18) εμφάνισαν μικρότερη ή μεγαλύτερη βελτίωση στην όρασή τους. Είχαν εκφραστεί ανησυχίες μήπως τα βλαστοκύτταρα απορρίπτονταν από το ανοσοποιητικό σύστημά τους ή μήπως προκαλούσαν την εμφάνιση καρκίνου, όμως τίποτε από τα δύο δεν συνέβη στο διάστημα των τριών μηνών που κράτησε η κλινική δοκιμή.

Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κάποια θεραπεία για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μιας από τις κυριότερες αιτίες τύφλωσης των ενηλίκων και των παιδιών στις ανεπτυγμένες χώρες.

Η μεταμόσχευση των κυττάρων – φωτοϋποδοχέων έγινε πίσω από τον αμφιβληστροειδή φακό ενός από τα δύο μάτια (αυτού με τη χειρότερη όραση). Είχε προηγηθεί η καλλιέργειά τους στο εργαστήριο μετά από την μετατροπή (τον επαναπρογραμματισμό) των βλαστοκυττάρων σε πιο εξειδικευμένα κύτταρα όρασης.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι οι ασθενείς εμφάνισαν αξιοσημείωτη βελτίωση στη γενική και στην περιφερειακή όρασή τους, τόσο για κοντινή όσο και για μακρινή απόσταση, στο μάτι όπου έγινε η θεραπεία, αλλά όχι στο άλλο. Ένας 75χρονος εκτροφέας αλόγων μπορούσε, ένα μήνα μετά τη θεραπεία, να ιππεύει ξανά άλογα. Άλλοι ασθενείς ήσαν σε θέση να βλέπουν την ώρα στο ρολόι τους, να χρησιμοποιούν πάλι τον υπολογιστή τους, να βλέπουν χρώματα ή να διαβάζουν γράμματα. Κάποιος μπόρεσε για πρώτη φορά να ψωνίσει μόνος του σε εμπορικό κέντρο και μία άλλη να πάει μόνη της στο αεροδρόμιο.

Ξεχωριστές αλλά παρόμοιες κλινικές δοκιμές βλαστοκυττάρων για θεραπεία της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη στη Βρετανία και στην Κορέα, αλλά δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί τα αποτελέσματά τους. Στην Ιαπωνία μόλις ξεκίνησε η πρώτη δοκιμή όχι με εμβρυικά, αλλά με πολυδύναμα βλαστοκύτταρα που προέρχονται από τον επαναπρογραμματισμό σωματικών κυττάρων.

Θα πρέπει πάντως να γίνουν νέες κλινικές δοκιμές σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, προτού η θεραπεία εγκριθεί για ευρεία εφαρμογή. Τα μάτια είναι το πρώτο όργανο του σώματος που επωφελείται από τα βλαστοκύτταρα, όμως παράλληλα σχεδιάζονται κλινικές δοκιμές με βλαστοκύτταρα για άλλες παθήσεις, όπως τον διαβήτη τύπου 1 και την καρδιοπάθεια. Βλαστοκύτταρα έχουν επίσης μεταμοσχευθεί πιλοτικά στη σπονδυλική στήλη τεσσάρων ασθενών με παράλυση.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact