ΚΟΣΜΟΣ

«Θυσία» ο Μάασεν για τη διάσωση του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας απειλείται με αποπομπή για συνέργεια με ακροδεξιούς

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της Γερμανίας Χανς- Γκέοργκ Μάασεν, που κατηγορείται για σύμπραξη με την ακροδεξιά στις διαδηλώσεις που πραγματοποίησε στο Κέμνιτς, κινδυνεύει να αποπεμφθεί προκειμένου να διασωθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που είναι και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα με τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, τους συντηρητικούς Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) της Βαυαρίας του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) για να συζητήσουν το θέμα που έχει προκαλέσει νέα κρίση στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt, η Μέρκελ έχει λάβει την απόφαση να αποπέμψει τον Μάασεν, μια πληροφορία που όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή.

Ο 55χρονος Μάασεν βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου από τις 7 Σεπτεμβρίου όταν διέψευσε ότι υπήρξε «μαζικό κυνήγι» αλλοδαπών μετά τις διαδηλώσεις κατά των μεταναστών που ξέσπασαν στο Κέμνιτς της ανατολικής Γερμανίας. Επίσης διαβεβαίωσε ότι ένα σχετικό βίντεο που μεταδόθηκε από ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ήταν πλαστό, μια πληροφορία που ήταν ψευδής.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της Γερμανίας φέρεται επίσης να έχει σχέσεις με το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Ο γερμανικός Τύπος τον κατηγορεί ότι έδωσε στο κόμμα απόρρητες πληροφορίες, κάτι που ο ίδιος όμως διαψεύδει.

Ο Μάασεν παραδέχθηκε ωστόσο ότι συναντήθηκε με μέλη του AfD, όπως το κάνει τακτικά με πολλές προσωπικότητες από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Μέχρι στιγμής ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας είχε τη στήριξη του Ζέεχοφερ, ο οποίος έχει έρθει ανοικτά σε ρήξη με τη Μέρκελ αναφορικά με τη μεταναστευτική πολιτική της Γερμανίας, σε τέτοιο σημείο που τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναμένουν σύντομα την αποχώρησή του από την κυβέρνηση.

Από την πλευρά του το SPD έχει επιτεθεί στον Μάασεν, ζητώντας την αποπομπή του.

«Είμαι βέβαιος ότι το αποτέλεσμα θα είναι ότι ο Μάασεν θα αναγκαστεί να αποχωρήσει. Το SPD είναι αποφασισμένο», επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Λαρς Κλινγκμπάιλ.

«Η Μέρκελ θα πρέπει τώρα να ξεκαθαρίσει την κατάσταση στην κυβέρνηση. Ο Μάασεν πρέπει να αποχωρήσει και σας λέω ότι θα αποχωρήσει», υπογράμμισε το Σαββατοκύριακο η επικεφαλής του SPD Αντρέα Νάλες.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους του SPD, ο Μάασεν, με την παρέμβασή του σε εθνικές πολιτικές συζητήσεις, «έβλαψε σοβαρά την εμπιστοσύνη στα όργανα της ασφάλειας».

Εξάλλου πρόσφατη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το Civey έδειξε ότι περισσότεροι από έναν στους δύο Γερμανούς (58%) δεν εμπιστεύονται τις υπηρεσίες Πληροφοριών για την ασφάλεια της χώρας.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact