ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις εκλογές

Βρισκόμαστε μόλις τρεις ημέρες πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και πλέον οι δημοσκόποι έχουν μια εικόνα για το πώς θα κινηθούν τα πράγματα, με τον παράγοντα των Σπαρτιατών να παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστος.

Η Νέα Δημοκρατία προηγείται πάνω από 20% του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις και αναμένεται να κερδίσει άνετα, ωστόσο τα ερωτήματα είναι: Το ποσοστό που χρειάζεται να πάρει η ΝΔ για να πάρει αυτοδυναμία και τα πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή.

Η Axia συγκέντρωσε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η οποίες δείχνουν ότι η ΝΔ μπορεί να πάρει από περίπου 35% έως 42%, με το πιο πιθανό είναι να κινηθεί πιο κοντά στο 40%. Είναι αρκετά σημαντικό το ποσοστό που θα πάρει η ΝΔ, καθώς ανάλογα με τα πόσα κόμματα πάρουν πάνω από 3%, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό θα χρειάζεται για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και να μην πάμε σε τρίτες εκλογές.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι στον παραπάνω πίνακα δεν βλέπουμε το κόμμα «Σπαρτιάτες», το οποίο μπήκε στη πολιτική ζωή του τόπου τις τελευταίες ημέρες και δείχνει ότι έχει δυναμική να διεκδικήσει είσοδο στη Βουλή, καθώς συγκεντρώνει ένα ποσοστό 2-2,5% σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις εκλογές

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε άνετα να διεκδικήσει τουλάχιστον 160 έδρες στο Κοινοβούλιο. Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το πόσα κόμματα εισέρχονται στη Βουλή με τη συγκέντρωση του 40,4% των ψήφων, το νικητήριο κόμμα θα εξασφαλίσει αυτομάτως την απόλυτη πλειοψηφία.

Με βάση τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, παρατηρούνται οι ακόλουθες τάσεις:

  • Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί σταθερά ένα μέσο προβάδισμα άνω του 20% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να διατηρούν τα ίδια επίπεδα υποστήριξης με τις εκλογές της 21ης Μαΐου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 18% περίπου και το ΠΑΣΟΚ στο 11% περίπου.
  • Το δεξιό κόμμα, Ελληνική Λύση, προβλέπεται να ξεπεράσει το όριο του 3% που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή, με μέσο όρο 3,7%. Αυτό είναι μια μείωση κατά 0,8% σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου.
  • Η αριστερή Πλεύση Ελευθερίας και το δεξιό κόμμα ΝΙΚΗ φαίνεται επίσης να εξασφαλίζουν (για πρώτη φορά) έδρες στο Κοινοβούλιο, με μέσα ποσοστά 4,3% και 3,2%, αντίστοιχα.
  • Το αριστερό ΜέΡΑ25 σημειώνει πτώση, με δημοσκοπικά ποσοστά που κυμαίνονται γύρω στο 2% των ψήφων, περίπου 0,6% χαμηλότερα σε σχέση με τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα, το πιο πιθανό σενάριο είναι να σχηματιστεί επτακομματικό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να εξεταστεί και το ενδεχόμενο ενός οκτακομματικού Κοινοβουλίου. Αυτό το σενάριο θα συμβεί εάν οι «Σπαρτιάτες» ή το αριστερό ΜέΡΑ25 καταφέρουν να υπερβούν το όριο του 3%.

  • Σε ένα σενάριο όπου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει το 43,3% των ψήφων σε μια πεντακομματική Βουλή και το συνολικό ποσοστό των ψήφων που δεν πληρούν το ελάχιστο όριο είναι 9,1%, η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να εξασφαλίσει 174 έδρες.
  • Ομοίως, σε ένα επτακομματικό Κοινοβούλιο με 7% των ψήφων που πέφτουν εκτός του ελάχιστου ορίου και η Νέα Δημοκρατία λάβει το 41% των ψήφων, θα μπορούσε να εξασφαλίσει περίπου 163 έδρες.
  • Τέλος, εάν η Νέα Δημοκρατία λάβει το 39,8% των ψήφων και οκτώ κόμματα ξεπεράσουν το όριο του 3% για να εισέλθουν στη Βουλή, με το 4,1% των ψήφων να μένει εκτός, η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να λάβει περίπου 153 έδρες.

Το τελικό συμπέρασμα της Axia είναι ότι η Νέα Δημοκρατία θα εξασφαλίσει με ασφάλεια την απόλυτη πλειοψηφία αν επιτύχει ποσοστό ψήφων που υπερβαίνει το 39%, αφού το ποσοστό των ψήφων εκτός Κοινοβουλίου είναι συνήθως πάνω από 5%.

Σε κάθε περίπτωση διεκδικώντας το 40,4% των ψήφων η Νέα Δημοκρατία θα εξασφαλίσει αυτομάτως την απόλυτη πλειοψηφία, καταλήγει η Axia.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact