ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι «δώρα» φέρνει το 2023 σε μισθωτούς και συνταξιούχους

H αναπροσαρμογή των αμοιβών, των συντάξεων και των παροχών αποτελεί τον κεντρικό άξονα της κυβερνητικής πολιτικής για το 2023.

Ετσι η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, η επαναφορά των τριετιών, ο νέος κύκλος αυξήσεων των συντάξεων, η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, όπως και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στις συντάξεις και στον δημόσιο τομέα συνθέτουν την εικόνα των επερχόμενων παροχών του νέου έτους, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.

Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού
και η επαναφορά του κύκλου της αναπροσαρμογής των συντάξεων θα αφορούν το 2023, αλλά θα γίνουν σε χρόνο κοντά στην ημερομηνία διεξαγωγής των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών. Οι αυξήσεις στις συντάξεις του 2023 θα δοθούν – αναδρομικά – τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του επόμενου έτους, μαζί με τα αναδρομικά των μηνών από τον Ιανουάριο και εντεύθεν. Επίσης η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα ανακοινωθεί μέσα στους πρώτους 3-4 μήνες του 2023.

Η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ, αλλά όχι το ύψος της καθώς θα πρέπει να προηγηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται στον σχετικό νόμο. Ωστόσο το χρονοδιάγραμμα οριστικοποίησης και της τελικής ανακοίνωσης του νέου κατώτατου προσδιορίζεται νωρίτερα από τον ερχόμενο Μάιο – που έγινε εφέτος – λόγω των βουλευτικών εκλογών που τοποθετούνται την ερχόμενη άνοιξη. Ο στόχος είναι οι αποδοχές να επανέλθουν στα προ μνημονίων επίπεδα, δηλαδή ο κατώτατος να ανέλθει σε 751 ευρώ μεικτά. Ομως αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε πρόβλεψη – για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας – θεωρείται αφενός πρόωρη, αφετέρου εκτός θεσμικής διαδικασίας, αφού πρέπει να προηγηθεί η γνωμοδότηση των επιστημονικών και κοινωνικών φορέων.

Αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου θα δοθούν αυξήσεις στο συνολικό ποσό της σύνταξης, ίσες με το 50% της μεταβολής του ΑΕΠ συν το 50% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος). Ωστόσο ο χρόνος ανακοίνωσης της αύξησης τοποθετείται τον Μάρτιο, όταν θα έχουν οριστικοποιηθεί οι μεταβολές του ΑΕΠ και του τιμαρίθμου. Οι αυξήσεις θα δοθούν αναδρομικά μέσα στον μήνα Απρίλιο. Το ύψος της αύξησης υπολογίζεται ως εξής: εφόσον το ΑΕΠ αυξηθεί 4% και ο ΔΤΚ αυξηθεί 8%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι 6% (2% + 4%). Δικαιούχοι της αύξησης θα είναι το σύνολο των 2,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων, ωστόσο κάποιοι εξ αυτών – όχι λίγοι – δεν θα δουν την αύξηση αυτή στο τελικό ποσό της σύνταξής τους. Τις αυξήσεις στις συντάξεις θα λάβουν όσοι δεν έχουν «προσωπική διαφορά». Οι υπόλοιποι θα συμψηφίσουν την «προσωπική τους διαφορά» με το ποσό της αύξησης.

Οφελος θα έχουν οι συνταξιούχοι με εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ και από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Οι ελαφρύνσεις αυτές θα φανούν αυτόματα στις μηνιαίες συντάξεις τους τον Ιανουάριο του 2023, καθώς η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται από μισθούς και συντάξεις παράλληλα με τον φόρο εισοδήματος.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact