ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι «δώρα» φέρνει το 2023 σε μισθωτούς και συνταξιούχους

H αναπροσαρμογή των αμοιβών, των συντάξεων και των παροχών αποτελεί τον κεντρικό άξονα της κυβερνητικής πολιτικής για το 2023.

Ετσι η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, η επαναφορά των τριετιών, ο νέος κύκλος αυξήσεων των συντάξεων, η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, όπως και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στις συντάξεις και στον δημόσιο τομέα συνθέτουν την εικόνα των επερχόμενων παροχών του νέου έτους, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.

Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού
και η επαναφορά του κύκλου της αναπροσαρμογής των συντάξεων θα αφορούν το 2023, αλλά θα γίνουν σε χρόνο κοντά στην ημερομηνία διεξαγωγής των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών. Οι αυξήσεις στις συντάξεις του 2023 θα δοθούν – αναδρομικά – τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του επόμενου έτους, μαζί με τα αναδρομικά των μηνών από τον Ιανουάριο και εντεύθεν. Επίσης η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα ανακοινωθεί μέσα στους πρώτους 3-4 μήνες του 2023.

Η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ, αλλά όχι το ύψος της καθώς θα πρέπει να προηγηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται στον σχετικό νόμο. Ωστόσο το χρονοδιάγραμμα οριστικοποίησης και της τελικής ανακοίνωσης του νέου κατώτατου προσδιορίζεται νωρίτερα από τον ερχόμενο Μάιο – που έγινε εφέτος – λόγω των βουλευτικών εκλογών που τοποθετούνται την ερχόμενη άνοιξη. Ο στόχος είναι οι αποδοχές να επανέλθουν στα προ μνημονίων επίπεδα, δηλαδή ο κατώτατος να ανέλθει σε 751 ευρώ μεικτά. Ομως αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε πρόβλεψη – για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας – θεωρείται αφενός πρόωρη, αφετέρου εκτός θεσμικής διαδικασίας, αφού πρέπει να προηγηθεί η γνωμοδότηση των επιστημονικών και κοινωνικών φορέων.

Αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου θα δοθούν αυξήσεις στο συνολικό ποσό της σύνταξης, ίσες με το 50% της μεταβολής του ΑΕΠ συν το 50% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος). Ωστόσο ο χρόνος ανακοίνωσης της αύξησης τοποθετείται τον Μάρτιο, όταν θα έχουν οριστικοποιηθεί οι μεταβολές του ΑΕΠ και του τιμαρίθμου. Οι αυξήσεις θα δοθούν αναδρομικά μέσα στον μήνα Απρίλιο. Το ύψος της αύξησης υπολογίζεται ως εξής: εφόσον το ΑΕΠ αυξηθεί 4% και ο ΔΤΚ αυξηθεί 8%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι 6% (2% + 4%). Δικαιούχοι της αύξησης θα είναι το σύνολο των 2,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων, ωστόσο κάποιοι εξ αυτών – όχι λίγοι – δεν θα δουν την αύξηση αυτή στο τελικό ποσό της σύνταξής τους. Τις αυξήσεις στις συντάξεις θα λάβουν όσοι δεν έχουν «προσωπική διαφορά». Οι υπόλοιποι θα συμψηφίσουν την «προσωπική τους διαφορά» με το ποσό της αύξησης.

Οφελος θα έχουν οι συνταξιούχοι με εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ και από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Οι ελαφρύνσεις αυτές θα φανούν αυτόματα στις μηνιαίες συντάξεις τους τον Ιανουάριο του 2023, καθώς η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται από μισθούς και συντάξεις παράλληλα με τον φόρο εισοδήματος.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact