ΚΟΣΜΟΣ

Τι λένε οι Βρετανοί για τον θρίαμβο της Λεπέν -Βούτυρο στο ψωμί του Κάμερον

Και αν ο θρίαμβος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία, στις περιφερειακές εκλογές, αποτελεί κατά παράδοξο τρόπο μια ευκαιρία για τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον;

Και αν η σφαλιάρα στις γαλλικές εκλογές του επιτρέπει να είναι πιο σκληρός στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους ώστε να ζητάει ακόμη πιο προχωρημένες μεταρρυθμίσεις που οδηγούν σε λιγότερη Ευρώπη;
Αυτά τα ερωτήματα θέτει σήμερα ο γαλλικό τύπος ο οποίος καταγράφει το σοκ που προκάλεσε η νίκη της Λεπέν στις περιφερειακές εκλογές αλλά σχολιάζει και τις συνέπειες αυτού του σοκ στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.


Ο βρετανικός Τύπος ασχολήθηκε με τα σοκαριστικά αποτελέσματα του Α γύρου των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία και υπενθύμισε ότι η επιτυχία του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου ήταν προβλέψιμη. Η συντηρητική Daily Telegraph έγραφε μια ημέρα πριν τις εκλογές για την νεαρή Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, χωρίς κριτική, και την αποκαλούσε «η νέα  wonder-girl του Εθνικού Μετώπου» ενώ αφιέρωσε πολλές στήλες και στην Μαρίν Λεπέν, καθώς και μια συνέντευξη.
Σε αυτή τη συνέντευξη η επικεφαλής του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος είπε ότι η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την ευρωπαϊκή ένωση θα ήταν «υπέροχη, καταπληκτική για όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς που ονειρεύονται στην ελευθερία». Συνέκρινε μάλιστα το ενδεχόμενο ενός  Brexit με «την πτώση του τείχους του Βερολίνου».
«Αντικειμενικά, θα ήταν η αρχή του τέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης», είπε.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν φτάνει ως αυτό το σημείο. Επισήμως, δηλώνει ότι η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να παραμείνει μέλος μιας μεταρρυιθμισμένης ΕΕ και ότι θα κάνει εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας ενόψει του δημοψηφίσματος που προβλέπεται πριν το τέλος του 2017.


Ποιά είναι τα αιτήματα του Κάμερον για μεταρρυθμίσεις; Αφορούν 4 ζητήματα:

  • περισσότερη ανταγωνιστικότητα,
  • περισσότερη εθνική κυριαρχία για τα εθνικά κοινοβούλια,
  • προστασία απέναντι σε χώρες που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης και
  • μάχη εναντίον της μετανάστευσης

Αυτή η λίστα των αιτημάτων του Κάμερον θα συζητηθεί στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής , στις 17 και 18 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες.
Επιθυμία του βρετανού πρωθυπουργού είναι να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους για τα αιτήματά του ώστε να μπορέσει να αναγγείλει το δημοψήφισμα για τον Ιούνιο του 2016.

Ωστόσο, μια συμφωνία μέσα στον Δεκέμβριο δεν μοιάζει πιθανή. Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σε μια πρόσφατη επιστολή του ότι δεν θα υπάρξει τέτοια συμφωνία πριν τα τέλη Φεβρουαρίου. Σε μια επιστολή που απηύθυνε και στα 28 κράτη-μέλη, ο Τουσκ περιέγραψε την πρόοδο που έγινε στις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο. Υπογράμμισε ότι έχει γίνει πρόοδος στις συζητήσεις αλλά υπενθύμισε ότι το αίτημα της Βρετανίας να σταματήσουν τα κοινωνικά επιδόματα για 4 χρόνια σε όλους τους εργαζόμενους της ΕΕ που φτάνουν σε βρετανικό έδαφος, παραμένει το «πιο ευαίσθητο θέμα» και δεν βρίσκει προς το παρόν σύμφωνα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον βρήκε την επιστολή Τουσκ «στο μέτρο που τα αιτήματα της Βρετανίας για μεταρρυθμίσεις ελήφθησαν υπόψιν», όπως είπε. Προς το παρόν, δεν σκοπεύει να κάνει πίσω σε κανένα από αυτά τα αιτήματα. Και γιατί να το κάνει, στο μέτρο που η άνοδος της Λεπέν στη Γαλλία μπορεί να πείσει τους ευρωπαίους ηγέτες να μεταρρυθμίσουν την ΕΕ;

«Πρέπει να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, να επιταχύνουμε την απελευθέρωση της ενιαίας αγοράς, να μειώσουμε το βάρος των μέτρων στις επιχειρήσεις, να δώσουμε στα εθνικά κοινοβούλια περισσότερες εξουσίες ώστε να απορρίπτουν τους ευρωπαϊκούς νόμους που κρίνουν άχρηστους -αυτές οι αλλαγές, αλλά και πολλές άλλες που πρότεινε ο βρετανός πρωθυπουργός, μπορεί να βοηθήσουν ώστε να ξανακερδίσουμε τους ψηφοφόρους», έγραφε την Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου ο  Vincenzo Scarpetta, πολιτικός αναλυτής του think tank  Open Europe, στην βρετανική Daily Telegraph.
«Αν οι ψηφοφόροι έχουν μπροστά τους ένα μονόχορδο δίλημμα «περισσότερη Ευρώπη» ή «καθόλου Ευρώπη», θα έρθει η στιγμή που θα επιλέξουν το δεύτερο», κατέληγε ο αναλυτής.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact