ΔΙΑΦΟΡΑ

Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος;

Ο Εφιάλτης του Τσέρνομπιλ έχει ξυπνήσει ξανά. Βέβαια οι αρμόδιες αρχές λένε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Τι πρέπει να κάνουμε πάντως σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά;

Με τα πυρηνικά ποτέ κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ασφαλής. Οι πιθανότητες να συμβεί κάποιο ατύχημα είναι ελάχιστες, δεν παύουν όμως να υπάρχουν. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το Τσερνόμπιλ το 1986.

Και δεν είναι μόνο το Τσερνόμπιλ, ατύχημα μπορεί να προκληθεί και από άλλους παράγοντες που δεν έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο. Όπως η Φουκουσίμα. Τότε στον πυρηνικό σταθμός της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, το 2011 δεν έπαιξε ρόλο ο ανθρώπινος παράγοντας.

Ένας μεγάλος σεισμός και το τσουνάμι που ακολούθησε χτύπησαν τον σταθμό με αποτέλεσμα να διαρρεύσει μεγάλη ποσότητα ραδιενέργειας στην Ιαπωνία και όχι μόνο.

Ατύχημα

Καλό λοιπόν είναι να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση ενός πυρηνικού ατυχήματος σε κοντινή απόσταση από εμάς. Σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας σε περίπτωση ραδιολογικού ατυχήματος ή συμβάντος πρέπει:

-Να μην πλησιάσουμε την τοποθεσία του συμβάντος. Να μην θέλουμε να δούμε ας πούμε, τον αντιδραστήρα που καίει και βγάζει καπνό και όλο περιέργεια να πηγαίνουμε κοντά. Επίσης το να μην πλησιάσουμε σημαίνει ότι διευκολύνουμε το έργο των ομάδων απόκρισης και των σωστικών συνεργείων.

-Εάν είμασταν κοντά στο συμβάν δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε το σημείο χωρίς να ενημερώσουμε τους αρμόδιους. Υπάρχει κίνδυνος να έχουμε ραδιορυπανθεί. Πρέπει να βγάλουμε αμέσως τα ρούχα να τα βάλουμε σε πλαστικές σακούλες και να τις κλείσουμε και μετά να πλύνουμε το σώμα μας (ντους) με άφθονο νερό και σαπούνι.

-Ενημερώνουμε αμέσως την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

Κοντά σε σημείο διαρροής

Σε περίπτωση που βρεθείτε κοντά σε σημείο έκλυσης ραδιενέργειας καλό θα ήταν να κάνετε τα εξής:

-Η παραμονή σε εσωτερικούς χώρους με κλειστά παράθυρα και κλειστές πόρτες μειώνει την έκθεση σε ακτινοβολία.

-Μείνετε σε εσωτερικούς χώρους.

-Τα κλιματιστικά και τα μηχανήματα εξαερισμού που εισάγουν στο κτίριο πιθανόν ραδιορρυπασμένο εξωτερικό αέρα πρέπει να τίθενται εκτός λειτουργίας.

-Η παραμονή (ειδικά των παιδιών) σε ανοιχτούς χώρους πρέπει να αποφεύγεται και να αναζητείται άμεσα προστασία στους εσωτερικούς χώρους των πλησιέστερων κτιρίων.

-Κατά την παραμονή σε ανοιχτό χώρο πρέπει να καλύπτεται η μύτη και το στόμα για να αποφεύγεται η πρόσθετη εσωτερική ρύπανση από εισπνοή σκόνης.

Τι είναι τα ΧΒΡΠ περιστατικά

Με τον όρο «ΧΒΡΠ περιστατικό» εννοούμε τα συμβάντα ή τα ατυχήματα που έχουν προκληθεί από τους εξής παράγοντες. Χημικά – Βιολογικά – Ραδιολογικά – Πυρηνικά.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής γραμματείας Πολιτικής προστασίας η αντιμετώπιση ενός ΧΒΡΠ περιστατικού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (είδος, ποσότητα και καθαρότητα ΧΒΡΠ παράγοντα, μέθοδος διασποράς, χώρος, μετεωρολογικές συνθήκες, κλπ.). Επομένως δεν είναι η ίδια για κάθε περίπτωση.

Παρόλα αυτά οι βασικές ενδεδειγμένες ενέργειες συνοψίζονται στα εξής:

-Μειώστε το χρόνο παραμονής στο επικίνδυνο περιβάλλον και επομένως της έκθεσης στον ΧΒΡΠ παράγοντα.

-Απομακρύνετε το ΧΒΡΠ παράγοντα από το σώμα σας.

-Απομακρυνθείτε από το χώρο του περιστατικού και παραμείνετε σε ασφαλή χώρο.

-Εφαρμόστε τις οδηγίες των αρμοδίων Αρχών και συνεργαστείτε με το προσωπικό τους.

Αν εκτεθείτε σε έναν ΧΒΡΠ παράγοντα χωρίς να το καταλάβετε τότε:

-Ίσως εμφανίσετε συμπτώματα που μοιάζουν με ίωση ή κρυολόγημα δηλ. πυρετό, βήχα, κοιλιακούς ή μυϊκούς πόνους κλπ. (π.χ. βιολογικό παράγοντα) ή συμπτώματα έκθεσης σε τοξική χημική ουσία (π.χ. «μουστάρδα», φυτοφάρμακο).

-Παρακολουθείστε προσεκτικά την ενημέρωση (αν έχει γίνει) από τις αρμόδιες Αρχές και δείτε αν ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στις ανακοινώσεις. Διαφορετικά ενημερώστε τις Αρχές.

-Επικοινωνήστε τηλεφωνικά με τον ιατρό σας ή με ιατρικές υπηρεσίες και μην παρουσιάζεστε σε χώρο παροχής ιατρικής φροντίδας (νοσοκομείο, ιατρείο) χωρίς προηγουμένως να έχετε ενημερώσει.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact