ΚΟΣΜΟΣ

Τι σημαίνει η ονομασία Ηνωμένο Βασίλειο και Μεγάλη Βρετανία [χάρτης]

Ο,τι απέμεινε από την βρετανική αυτοκρατορία ονομάζεται σήμερα Ηνωμένο Βασίλειο.

Ηνωμένο Βασίλειο (United Kingdom), Μεγάλη Βρετανία (Great Britain), Αγγλία (England). Συχνά, οι περισσότεροι από εμάς, τις παραπάνω ονομασίες τις συνδέουμε με την Αγγλία κι μόνο. Και όμως αυτό είναι λάθος, καθώς η κάθε μια από τις ονομασίες αυτές δημιουργήθηκε για να προσδιορίζει κάτι διαφορετικό. Ας δούμε όμως πού οφείλεται η σύγχυση αυτή, η οποία ισχύει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μεγάλη Βρετανία (Great Britain)

Το 1536, η Αγγλία και η Ουαλία ενώθηκαν κάτω από το στέμα του Άγγλου Βασιλιά. Το 1707, στην ένωση αυτή προσχώρησε και η Σκωτία με την ένωση να ονομάζεται επίσημα «Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας» (Kingdom of Great Britain) ή Μεγάλη Βρετανία. Η πρώτη σημαία της Μεγάλης Βρετανίας προέκυψε από την ένωση των σημαιών της Αγγλίας και της Σκωτίας. Πολύ συχνά όμως συνδέεται μόνο με την Αγγλία.

Ηνωμένο Βασίλειο (United Kingdom)

Το 1801, η Ιρλανδία αποφάσισε να προσχωρήσει και αυτή στην ένωση των τριών που σχημάτιζαν την Μεγάλη Βρετανία. H ένταξη αυτή έδωσε νέα μορφή στην ένωση η οποία μετονομάστηκε σε «Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας» (United Kingdom of Great Britain and Ireland). Με τη διάσπαση της Ιρλανδίας σε Βόρειο Ιρλανδία και ΕΙΡΕ (Republic of Ireland), το τελευταίο αποχώρησε από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αποτέλεσμα ήταν να αλλάξει και ο όρος σε «Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας». Η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου και αυτή συγχέεται με αυτή της Αγγλίας και μόνο όμως είναι συνδυασμός των σημαιών της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Βορείου Ιρλανδίας.

Συνολικά, το Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνει και τις Βρετανικές Νήσους -τα δύο μεγάλα νησιά του Βρετανικού Αρχιπελάγους- και τα πολυάριθμα μικρά νησιά που βρίσκονται κοντά στις βρετανικές ακτές, όπως οι Ορκάδες, οι νήσοι Σέτλαντ και οι Εβρίδες, το Άνγκλεσι και το νησί Mαν στην Ιρλανδική θάλασσα.
Τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί επίσης η νήσος Γουάιτ και τα Νησιά της Μάγχης.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ως κρατική οντότητα είναι συχνά γνωστό με το αποδεκτό όνομα Μεγάλη Βρετανία.


Η ονομασία «Αγγλία» δεν είναι αποδεκτή από τους Σκώτους, τους Ουαλούς και τους κατοίκους της Βορείου Ιρλανδίας.


Το πολίτευμα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι Βασιλευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Η νομοθετική εξουσία ασκείται από το κοινοβούλιο, που αποτελείται από δύο σώματα, τη Βουλή των Λόρδων και τη Βουλή των Κοινοτήτων.
Τα μικρότερα Έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου, η Βόρεια Ιρλανδία, η Ουαλία και η Σκωτία διαθέτουν από το 1998 τοπικά αιρετά νομοθετικά σώματα και κυβερνήσεις. Η κεντρική κυβέρνηση έχει παραχωρήσει στα σώματα αυτά αρμοδιότητες σε ζητήματα όπως η εκπαίδευση, οι μεταφορές και το περιβάλλον. Ωστόσο έχει διατηρήσει το δικαίωμα να παύει ή να αναστέλλει τη λειτουργία τους σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης ή όποτε κρίνει απαραίτητο.


Λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη Βόρεια Ιρλανδία η λειτουργία της Συνέλευσης της Βορείου Ιρλανδίας έχει ανασταλεί τέσσερις φορές έως σήμερα, με μακροβιότερη την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2002 έως το Μάιο του 2007. Στο διάστημα αυτό τις αρμοδιότητές της ασκούσε η κεντρική κυβέρνηση μέσω του Υπουργού Βόρειας Ιρλανδίας. Πληροφορίες Wikipedia

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact