ΚΟΣΜΟΣ

Τι σημαίνει η ονομασία Ηνωμένο Βασίλειο και Μεγάλη Βρετανία [χάρτης]

Ο,τι απέμεινε από την βρετανική αυτοκρατορία ονομάζεται σήμερα Ηνωμένο Βασίλειο.

Ηνωμένο Βασίλειο (United Kingdom), Μεγάλη Βρετανία (Great Britain), Αγγλία (England). Συχνά, οι περισσότεροι από εμάς, τις παραπάνω ονομασίες τις συνδέουμε με την Αγγλία κι μόνο. Και όμως αυτό είναι λάθος, καθώς η κάθε μια από τις ονομασίες αυτές δημιουργήθηκε για να προσδιορίζει κάτι διαφορετικό. Ας δούμε όμως πού οφείλεται η σύγχυση αυτή, η οποία ισχύει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μεγάλη Βρετανία (Great Britain)

Το 1536, η Αγγλία και η Ουαλία ενώθηκαν κάτω από το στέμα του Άγγλου Βασιλιά. Το 1707, στην ένωση αυτή προσχώρησε και η Σκωτία με την ένωση να ονομάζεται επίσημα «Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας» (Kingdom of Great Britain) ή Μεγάλη Βρετανία. Η πρώτη σημαία της Μεγάλης Βρετανίας προέκυψε από την ένωση των σημαιών της Αγγλίας και της Σκωτίας. Πολύ συχνά όμως συνδέεται μόνο με την Αγγλία.

Ηνωμένο Βασίλειο (United Kingdom)

Το 1801, η Ιρλανδία αποφάσισε να προσχωρήσει και αυτή στην ένωση των τριών που σχημάτιζαν την Μεγάλη Βρετανία. H ένταξη αυτή έδωσε νέα μορφή στην ένωση η οποία μετονομάστηκε σε «Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας» (United Kingdom of Great Britain and Ireland). Με τη διάσπαση της Ιρλανδίας σε Βόρειο Ιρλανδία και ΕΙΡΕ (Republic of Ireland), το τελευταίο αποχώρησε από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αποτέλεσμα ήταν να αλλάξει και ο όρος σε «Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας». Η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου και αυτή συγχέεται με αυτή της Αγγλίας και μόνο όμως είναι συνδυασμός των σημαιών της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Βορείου Ιρλανδίας.

Συνολικά, το Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνει και τις Βρετανικές Νήσους -τα δύο μεγάλα νησιά του Βρετανικού Αρχιπελάγους- και τα πολυάριθμα μικρά νησιά που βρίσκονται κοντά στις βρετανικές ακτές, όπως οι Ορκάδες, οι νήσοι Σέτλαντ και οι Εβρίδες, το Άνγκλεσι και το νησί Mαν στην Ιρλανδική θάλασσα.
Τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί επίσης η νήσος Γουάιτ και τα Νησιά της Μάγχης.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ως κρατική οντότητα είναι συχνά γνωστό με το αποδεκτό όνομα Μεγάλη Βρετανία.


Η ονομασία «Αγγλία» δεν είναι αποδεκτή από τους Σκώτους, τους Ουαλούς και τους κατοίκους της Βορείου Ιρλανδίας.


Το πολίτευμα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι Βασιλευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Η νομοθετική εξουσία ασκείται από το κοινοβούλιο, που αποτελείται από δύο σώματα, τη Βουλή των Λόρδων και τη Βουλή των Κοινοτήτων.
Τα μικρότερα Έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου, η Βόρεια Ιρλανδία, η Ουαλία και η Σκωτία διαθέτουν από το 1998 τοπικά αιρετά νομοθετικά σώματα και κυβερνήσεις. Η κεντρική κυβέρνηση έχει παραχωρήσει στα σώματα αυτά αρμοδιότητες σε ζητήματα όπως η εκπαίδευση, οι μεταφορές και το περιβάλλον. Ωστόσο έχει διατηρήσει το δικαίωμα να παύει ή να αναστέλλει τη λειτουργία τους σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης ή όποτε κρίνει απαραίτητο.


Λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη Βόρεια Ιρλανδία η λειτουργία της Συνέλευσης της Βορείου Ιρλανδίας έχει ανασταλεί τέσσερις φορές έως σήμερα, με μακροβιότερη την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2002 έως το Μάιο του 2007. Στο διάστημα αυτό τις αρμοδιότητές της ασκούσε η κεντρική κυβέρνηση μέσω του Υπουργού Βόρειας Ιρλανδίας. Πληροφορίες Wikipedia

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact