ΚΟΣΜΟΣ

Times: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν»

Θέση υπέρ της Ελλάδας παίρνουν ξεκάθαρα οι Times για το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα αναφέροντας σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη ότι «τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα. Πρέπει να επιστραφούν».

Σε μια στροφή της στάσης τους οι Times λένε ότι πλέον οι συνθήκες έχουν αλλάξει για την υπόθεση αυτή επικαλούμενοι, μάλιστα, τον πρόσφατο δανεισμό από την Ιταλία ενός τμήματος των Γλυπτών του Παρθενώνα σε μια τελετή στην οποία έδωσε το παρών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Για περισσότερα από 50 χρόνια, καλλιτέχνες και πολιτικοί έχουν υποστηρίξει ότι οι αρχαιότητες είναι δομικοί για την πολιτισμική ταυτότητα ενός κράτους και γι’ αυτό θα έπρεπε να επιστραφούν στην Ελλάδα. Το Βρετανικό Μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση με την υποστήριξη των Times, είχαν αντισταθεί στην πίεση αυτή. Αλλά οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Τα Γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Θα πρέπει τώρα να επιστραφούν» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Times.

Όπως σημειώνουν, δε, «το άμεσο προηγούμενο είναι η συμφωνία της Ιταλία να δανείσει στην Ελλάδα ενός θραύσματος αγάλματος της θέας Άρτεμις που είχε απομακρυνθεί όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα».

Το θραύσμα δόθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο με τη μέθοδο της κατάθεσης, όχι ως δάνειο, και θα εκτίθεται στην Αθήνα για τα επόμενα οκτώ χρόνια (4+4).

Η περιφερειακή διοίκηση της Σικελίας επιδιώκει το ιστορικό κειμήλιο να παραμείνει σε μόνιμη βάση στην Ελλάδα και έχει ζητήσει από την κεντρική κυβέρνηση στη Ρώμη τη νομική διευθέτηση του ζητήματος μέσω του Κώδικα περί της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το θέμα εξετάζεται στο πλαίσιο της Επιτροπής Ανάκτησης και Αποκατάστασης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας.

«Το σημαντικό βήμα το οποίο γίνεται σήμερα πιστεύω ότι ανοίγει τον δρόμο έτσι ώστε και άλλα μουσεία να μπορέσουν να κινηθούν στην αντίστοιχη κατεύθυνση. Με πιο σημαντικό, φυσικά, το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο θα πρέπει πια να αντιληφθεί ότι έχει έρθει ο καιρός τα μάρμαρα του Παρθενώνα τα οποία έφυγαν από την Ελλάδα σε συνθήκες που λίγο-πολύ είναι όλες γνωστές, να επιστρέψουν πια εδώ, στο φυσικό τους σπίτι» είχε τονίσει από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εκδήλωση για την παράδοση και τοποθέτηση του παρθενώνειου «θραύσματος Fagan» στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact