ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την..πάτησαν όσοι έκαναν λάθη στο Ε9-Μπορούν να κάνουν διορθωτική δήλωση αλλά πρώτα θα πληρώσουν το φόρο ακινήτων

«Πρώτα θα πληρώσετε και μετά θα διορθώσετε». Αυτή είναι ουσιαστικά η λογική στην οποία φαίνεται ότι επιμένει το υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά στα λάθη και στις ελλείψεις που διαπιστώνονται κατά την επεξεργασία των Ε9 για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.Είναι ενδεικτικό ότι παρά τα καυστικά δημοσιεύματα και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η Απόφαση της ΓΓΔΕ, με την οποία τα λάθη θα αντιμετωπίζονται με το δυσμενέστερο σενάριο για τον φορολογούμενο, το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει ότι δόθηκε αρκετός χρόνος στους ιδιοκτήτες προκειμένου να διορθώσουν τα λάθη στην περιουσιακή τους κατάσταση κι ότι εν πάση περιπτώσει θα δοθεί η δυνατότητα διορθωτικών Ε9 χωρίς πρόστιμα. Αυτό που δεν λέει, όμως, η ανακοίνωση του υπουργείου είναι εάν η επανεκκαθάριση και ο συμψηφισμός θα γίνει έως το τέλος του έτους ή αν θα πρέπει να περιμένουν οι φορολογούμενοι έως την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2015, δηλαδή ως το επόμενο καλοκαίρι!

Μιλώντας με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έγινε αντιληπτό ότι η επίμαχη Απόφαση αποτελεί ουσιαστικά έμμεση πίεση στους ιδιοκτήτες ακινήτων να σπεύσουν να διορθώσουν οι ίδιοι τα λάθη τους, καθώς το σενάριο αποστολής σχετικών ειδοποιητηρίων απορρίφθηκε ως χρονοβόρο και μάλλον αναποτελεσματικό. Ωστόσο, οι οδηγίες που δόθηκαν για την εκκαθάριση των “προβληματικών” Ε9 δεν παύουν να κινούνται στα όρια της υπερβολής ή μάλλον του παραλογισμού. Μεταξύ άλλων:

  • στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν έχει αναγράψει ή έχει αναγράψει λανθασμένα το είδος του εμπράγματου δικαιώματος επί του ακινήτου, το υπουργείο Οικονομικών θα θεωρεί ότι έχει την πλήρη κυριότητα.
  • εάν υπάρχουν λάθη στο ποσοστό συνιδιοκτησίας, τότε θα θεωρείται ότι ο υπόχρεος είναι κύριος του ακινήτου στο 100%.
  • εάν δεν έχει συμπληρωθεί ο όροφος του ακινήτου, τότε ο φόρος θα υπολογίζεται με τον υψηλότερο συντελεστή προσαύξησης, δηλαδή σαν να βρίσκεται το ακίνητο στον 6ο όροφο!
  • εάν υπάρχουν λάθη στα στοιχεία του επικαρπωτή, η εκκαθάριση θα γίνεται με πλεονέκτημα του Δημοσίου, αφού θα λαμβάνεται υπόψιν το δυσμενέστερο έτος για τον φορολογούμενο
  • εάν ο γεωγραφικός προσδιορισμός ενός αγροτεμαχίου γίνεται μόνο από το Νομό που βρίσκεται, το υπουργείο Οικονομικών θα υπολογίζει το φόρο με βάση την υψηλότερη Αρχική Βασική Αξία του Νομού, πολλαπλασιάζοντας έτσι την επιβάρυνση. Εάν, μάλιστα, υπάρχουν και κτίσματα εντός του αγροτεμαχίου χωρίς επαρκή στοιχεία, τότε το υπουργείο Οικονομικών θα θεωρεί ότι πρόκειται για κατοικία, κάτι που συνεπάγεται τον ΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ του φόρου!!!

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact