ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την..πάτησαν όσοι έκαναν λάθη στο Ε9-Μπορούν να κάνουν διορθωτική δήλωση αλλά πρώτα θα πληρώσουν το φόρο ακινήτων

«Πρώτα θα πληρώσετε και μετά θα διορθώσετε». Αυτή είναι ουσιαστικά η λογική στην οποία φαίνεται ότι επιμένει το υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά στα λάθη και στις ελλείψεις που διαπιστώνονται κατά την επεξεργασία των Ε9 για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.Είναι ενδεικτικό ότι παρά τα καυστικά δημοσιεύματα και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η Απόφαση της ΓΓΔΕ, με την οποία τα λάθη θα αντιμετωπίζονται με το δυσμενέστερο σενάριο για τον φορολογούμενο, το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει ότι δόθηκε αρκετός χρόνος στους ιδιοκτήτες προκειμένου να διορθώσουν τα λάθη στην περιουσιακή τους κατάσταση κι ότι εν πάση περιπτώσει θα δοθεί η δυνατότητα διορθωτικών Ε9 χωρίς πρόστιμα. Αυτό που δεν λέει, όμως, η ανακοίνωση του υπουργείου είναι εάν η επανεκκαθάριση και ο συμψηφισμός θα γίνει έως το τέλος του έτους ή αν θα πρέπει να περιμένουν οι φορολογούμενοι έως την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2015, δηλαδή ως το επόμενο καλοκαίρι!

Μιλώντας με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έγινε αντιληπτό ότι η επίμαχη Απόφαση αποτελεί ουσιαστικά έμμεση πίεση στους ιδιοκτήτες ακινήτων να σπεύσουν να διορθώσουν οι ίδιοι τα λάθη τους, καθώς το σενάριο αποστολής σχετικών ειδοποιητηρίων απορρίφθηκε ως χρονοβόρο και μάλλον αναποτελεσματικό. Ωστόσο, οι οδηγίες που δόθηκαν για την εκκαθάριση των “προβληματικών” Ε9 δεν παύουν να κινούνται στα όρια της υπερβολής ή μάλλον του παραλογισμού. Μεταξύ άλλων:

  • στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν έχει αναγράψει ή έχει αναγράψει λανθασμένα το είδος του εμπράγματου δικαιώματος επί του ακινήτου, το υπουργείο Οικονομικών θα θεωρεί ότι έχει την πλήρη κυριότητα.
  • εάν υπάρχουν λάθη στο ποσοστό συνιδιοκτησίας, τότε θα θεωρείται ότι ο υπόχρεος είναι κύριος του ακινήτου στο 100%.
  • εάν δεν έχει συμπληρωθεί ο όροφος του ακινήτου, τότε ο φόρος θα υπολογίζεται με τον υψηλότερο συντελεστή προσαύξησης, δηλαδή σαν να βρίσκεται το ακίνητο στον 6ο όροφο!
  • εάν υπάρχουν λάθη στα στοιχεία του επικαρπωτή, η εκκαθάριση θα γίνεται με πλεονέκτημα του Δημοσίου, αφού θα λαμβάνεται υπόψιν το δυσμενέστερο έτος για τον φορολογούμενο
  • εάν ο γεωγραφικός προσδιορισμός ενός αγροτεμαχίου γίνεται μόνο από το Νομό που βρίσκεται, το υπουργείο Οικονομικών θα υπολογίζει το φόρο με βάση την υψηλότερη Αρχική Βασική Αξία του Νομού, πολλαπλασιάζοντας έτσι την επιβάρυνση. Εάν, μάλιστα, υπάρχουν και κτίσματα εντός του αγροτεμαχίου χωρίς επαρκή στοιχεία, τότε το υπουργείο Οικονομικών θα θεωρεί ότι πρόκειται για κατοικία, κάτι που συνεπάγεται τον ΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ του φόρου!!!

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact