ΚΟΣΜΟΣ

Το ανατρεπτικό μάθημα ενός πετυχημένου οικονομικά ανθρώπου

Τι μπορεί να διδάσκει άραγε ένας αθλητής στο… πανεπιστήμιο

Στη χώρα μας είναι άγνωστος, στις ΗΠΑ όμως ο Brandon Copeland είναι ένα από τα μεγάλα ονόματα του ράγκμπι.

Αμυντικός των New York Jets και αστέρι του NFL, ο Copeland είναι ένας αθλητής ελαφρώς διαφορετικός από τους άλλους. Γιατί; Γιατί έχει ένα εμπορικό δαιμόνιο που κερδίζει στα σημεία ακόμα και τις επιδόσεις του στον αγωνιστικό χώρο!

Απόφοιτος της Οικονομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, ο Copeland έχει περάσει και από τη Wall Street, συνεχίζοντας να εργάζεται ως υπάλληλος εξ αποστάσεως σε εταιρία συμβούλων επιχειρήσεων. Καθήκοντα στα οποία επιστρέφει ανελλιπώς κάθε χρόνο όταν τελειώνουν οι αγωνιστικές του υποχρεώσεις.

Ο Copeland έχει επίσης μια κτηματομεσιτική εταιρία στο ενεργητικό του και μπορεί έτσι και αποταμιεύει κάθε δολάριο από τα 1,2 εκατομμύρια που κερδίζει τον χρόνο από την ομάδα του. Τώρα διδάσκει ένα μάθημα στο πανεπιστήμιο ακριβώς γι’ αυτό, τον «οικονομικό αλφαβητισμό» όπως τον λέει, δίνοντας στους φοιτητές του πρακτικές συμβουλές για καλύτερο προγραμματισμό.

«Ο σκοπός είναι να μάθεις για τις πραγματικότητες της ζωής και όλα αυτά τα πράγματα από τα οποία πρέπει να περάσουμε», λέει ο Copeland, «αν κάνεις ένα οικονομικό λάθος, μπορεί να καταλήξεις να πληρώνεις το λάθος σου για τα επόμενα 30 χρόνια της ζωής σου. Ο στόχος μου είναι να κάνω τους φοιτητές της τάξης μου να μπορούν να πάρουν αυτές τις μεγάλες αποφάσεις και να τις πάρουν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση».

Ο Copeland βάζει στην τάξη του πρακτικές εργασίες, όπως αυτή που τους έδειξε πως σημασία δεν έχει πόσα βγάζεις, αλλά πόσα ξοδεύεις. Τους ρώτησε τι θέλουν να κάνουν μετά το πανεπιστήμιο και τους έβαλε να υπολογίσουν πόσα θα βγάλουν από τη δουλειά των ονείρων τους.

Συνεκτιμώντας τις μέσες αποδοχές του επαγγέλματος της αρεσκείας τους, τους είπε μετά να υπολογίσουν τα έξοδα διαβίωσης και κάθε κόστος της καθημερινότητας. Ποιο το αποτέλεσμα όλων αυτών; Η άσκηση τούς σόκαρε, δήλωσε ο Copeland!

«Οι περισσότεροι κοιτούσαν τον προϋπολογισμό και συνειδητοποιούσαν πως έπρεπε να ξανασκεφτούν τον τρόπο που θέλουν να ζήσουν, αυτή ήταν η πρώτη στιγμή προσγείωσης στην πραγματικότητα». Αν θέλεις έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής, διδάσκει ο αθλητής, φρόντισε να κάνεις τις κατάλληλες επιλογές που θα σου επιτρέψουν να τον συντηρείς. Αλλιώς περιόρισε τα θέλω και τις σπατάλες σου για να τα καταφέρεις.

«Τους κάνω να σκεφτούν τις οικονομικές αποφάσεις τους από το να πέσουν απλώς με τα μούτρα μέσα στη ζωή. Τους λέω ‘‘δεν προσπαθώ να σκοτώσω τα όνειρά σας, προσπαθώ να τα κάνω πραγματικότητα’’»…

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact