ΚΟΣΜΟΣ

Το αρχηγείο της Στάζι ανοίγει ξανά- Μετατράπηκε σε προσωρινό άσυλο προσφύγων [εικόνες]

Τα τελευταία χρόνια, ήταν ένα κτίριο που προκαλούσε αρκετό προβληματισμό στη γερμανική κυβέρνηση. Ο λόγος είναι απλός. Εκεί ήταν το αρχηγείο της Στάζι.

Τώρα, η Γερμανία αποφάσισε να το αξιοποιήσει, εν μέσω της προσφυγικής κρίσης και άρχισε να το χρησιμοποιεί ως προσωρινό καταφύγιο για τους ανθρώπους που φτάνουν στη χώρα. Περίπου 465 Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί, που ζητούν άσυλο, μεταφέρθηκαν στο κτίριο όπου την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου έδρευε η μυστική υπηρεσία που προκαλούσε το μεγαλύτερο φόβο.

Από αυτό το μουντό συγκρότημα γραφείων στην περιοχή Λίχτενμπεργκ του Βερολίνου ο Μάρκους Βολφ, ο «άνθρωπος χωρίς πρόσωπο» όπως ήταν γνωστός καθώς η δυτική κατασκοπεία δεν γνώριζε πώς ήταν εμφανισιακά, συντόνιζε το δίκτυο των πληροφοριοδοτών.  

Τώρα, κρεβάτια μεταφέρθηκαν στα γραφεία όπου κάποτε καταστρώνονταν κατασκοπευτικά σχέδια, καθώς η Γερμανία πασχίζει να στεγάσει τον αριθμό ρεκόρ των προσφύγων- περίπου 800.000- την ώρα που ο χειμώνας κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση.

Το πλάνο, σύμφωνα με τηνTelegraph, είναι να μεταφερθούν στο πρώην αρχηγείο της Στάζι συνολικά 900 πρόσφυγες, που θα κοιμούνται ανά έξι σε κάθε γραφείο. Το κτίριο θα χρησιμοποιηθεί ως προσωρινό άσυλο για έως τρεις μήνες, παρόλα αυτά όμως το μουσείο που υπάρχει στις ίδιες εγκαταστάσεις θα εξακολουθήσει να λειτουργεί.

Μετά από την πτώση του Βερολίνου, το τεράστιο συγκρότημα είχε μείνει σε γενικές γραμμές αχρησιμοποίητο, αν και είχε στεγάσει προσωρινά τα γραφεία των γερμανικών σιδηροδρόμων, στη δεκαετία του ’90.

Για να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν προκύψει, στο Βερολίνο έχουν ήδη μετατραπεί σε προσωρινά κέντρα προσφύγων και άλλοι χώροι, όπως γυμναστήρια και δημόσιες αίθουσες. Επίσης, κάποιοι έχουν μεταφερθεί στα υπόστεγα του αχρησιμοποίητου από την εποχή των Ναζί αεροδρομίου Τέμπελχοφ.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact