ΚΟΣΜΟΣ

Το αρχηγείο της Στάζι ανοίγει ξανά- Μετατράπηκε σε προσωρινό άσυλο προσφύγων [εικόνες]

Τα τελευταία χρόνια, ήταν ένα κτίριο που προκαλούσε αρκετό προβληματισμό στη γερμανική κυβέρνηση. Ο λόγος είναι απλός. Εκεί ήταν το αρχηγείο της Στάζι.

Τώρα, η Γερμανία αποφάσισε να το αξιοποιήσει, εν μέσω της προσφυγικής κρίσης και άρχισε να το χρησιμοποιεί ως προσωρινό καταφύγιο για τους ανθρώπους που φτάνουν στη χώρα. Περίπου 465 Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί, που ζητούν άσυλο, μεταφέρθηκαν στο κτίριο όπου την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου έδρευε η μυστική υπηρεσία που προκαλούσε το μεγαλύτερο φόβο.

Από αυτό το μουντό συγκρότημα γραφείων στην περιοχή Λίχτενμπεργκ του Βερολίνου ο Μάρκους Βολφ, ο «άνθρωπος χωρίς πρόσωπο» όπως ήταν γνωστός καθώς η δυτική κατασκοπεία δεν γνώριζε πώς ήταν εμφανισιακά, συντόνιζε το δίκτυο των πληροφοριοδοτών.  

Τώρα, κρεβάτια μεταφέρθηκαν στα γραφεία όπου κάποτε καταστρώνονταν κατασκοπευτικά σχέδια, καθώς η Γερμανία πασχίζει να στεγάσει τον αριθμό ρεκόρ των προσφύγων- περίπου 800.000- την ώρα που ο χειμώνας κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση.

Το πλάνο, σύμφωνα με τηνTelegraph, είναι να μεταφερθούν στο πρώην αρχηγείο της Στάζι συνολικά 900 πρόσφυγες, που θα κοιμούνται ανά έξι σε κάθε γραφείο. Το κτίριο θα χρησιμοποιηθεί ως προσωρινό άσυλο για έως τρεις μήνες, παρόλα αυτά όμως το μουσείο που υπάρχει στις ίδιες εγκαταστάσεις θα εξακολουθήσει να λειτουργεί.

Μετά από την πτώση του Βερολίνου, το τεράστιο συγκρότημα είχε μείνει σε γενικές γραμμές αχρησιμοποίητο, αν και είχε στεγάσει προσωρινά τα γραφεία των γερμανικών σιδηροδρόμων, στη δεκαετία του ’90.

Για να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν προκύψει, στο Βερολίνο έχουν ήδη μετατραπεί σε προσωρινά κέντρα προσφύγων και άλλοι χώροι, όπως γυμναστήρια και δημόσιες αίθουσες. Επίσης, κάποιοι έχουν μεταφερθεί στα υπόστεγα του αχρησιμοποίητου από την εποχή των Ναζί αεροδρομίου Τέμπελχοφ.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact