ΚΟΣΜΟΣ

Το Brexit έρχεται, οι Βρετανοί… φεύγουν

Τουλάχιστον 17.000 άτομα ζήτησαν την υπηκοότητα κάποιας άλλης χώρας μέλους της Ε.Ε.

Τουλάχιστον 17.000 Βρετανοί ζήτησαν την υπηκοότητα κάποιας άλλης χώρας μέλους της ΕΕ στη διάρκεια της χρονιάς μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύεται σήμερα από τη βρετανική εφημερίδα The Guardian με τίτλο «Η ψηφοφορία για το Brexit δημιουργεί κύμα αιτήσεων για την υπηκοότητα της ΕΕ». Όσον αφορά την Κύπρο και την Ελλάδα, ο αριθμός των αιτήσεων αυτών τετραπλασιάσθηκε, φθάνοντας τις 306 και τις 45 αντιστοίχως.

Η εφημερίδα συγκέντρωσε τα στοιχεία από τις πρεσβείες στο Λονδίνο και τα υπουργεία Εσωτερικών των χωρών της ΕΕ. Έλαβε απαντήσεις από 20 χώρες (δεν απάντησαν ή έστειλαν μη πλήρη στοιχεία η Βουλγαρία, η Κροατία, η Λετονία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Πορτογαλία και το Βέλγιο) οι οποίες δείχνουν πως ο μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων ήταν για την ιρλανδική υπηκοότητα: 9.000 τέτοιες αιτήσεις έγιναν από κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου και Βρετανούς που ζουν στην Ιρλανδία κατά το 12μηνο από τον Ιούλιο 2016, τον μήνα μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με την Ντόρα Κωστακοπούλου, καθηγήτρια Ευρωπαϊκού Δικαίου και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στο πανεπιστήμιο του Γουόρικ που μίλησε στην Guardian, ο κύριος λόγος γι’ αυτή την αύξηση των αιτήσεων είναι ότι πολλοί Βρετανοί θέλουν να διατηρήσουν τα δικαιώματα του πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωση, στα οποία περιλαμβάνεται το δικαίωμα να ταξιδεύουν και να ζουν στις 27 χώρες που θα παραμείνουν μέλη της ΕΕ, όταν αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Εκτιμούν την ευρωπαϊκή υπηκοότητα και γι’ αυτό δεν θέλουν να χάσουν αυτό το στάτους ως αποτέλεσμα του Brexit», δήλωσε η κα Κωστακοπούλου στη βρετανική εφημερίδα. «Έτσι η απόκτηση της υπηκοότητας ενός (άλλου) κράτους μέλους εγγυάται ότι θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν το σημερινό καθεστώς τους και τα σημερινά δικαιώματά τους».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Guardian, και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τους πρώτους οκτώ μήνες του 2017, 2.129 Βρετανοί που ζουν στη Γαλλία ζήτησαν τη γαλλική υπηκοοτητα — ο αντίστοιχος αριθμός για ολόκληρο το 2016 ήταν 1.363 και μόλις 385 το 2015.

Λίγο περισσότεροι από 1.700 κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου υπέβαλαν αίτηση για τη γερμανική υπηκοότητα στους 12 μήνες μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, σε σύγκριση με μόλις 63 αιτήσεις ολόκληρο το 2015.

Στη Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για υπηκοότητα 1.965 Βρετανοί, υπεριδιπλάσιοι απ’ ό,τι την προηγούμενη χρονιά. Στη Δανία οι αιτήσεις ήταν 604, επίσης υπερδιπλάσιες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς.

Από τις μεγαλύτερες αναλογικά αυξήσεις σημειώθηκε στην Ιταλία, όπου ο αριθμός των αιτήσεων Βρετανών για την ιταλική υπηκοότητα υπεροκταπλασιάσθηκε από 70 σε 593. Στη Φινλανδία οι αιτήσεις τριπλασιάσθηκαν φθάνοντας τις 115, ενώ στην Ολλανδία έφθασαν τις 170 από 40 που ήταν την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς.

Η πρεσβεία της Αυστρίας γνωστοποίησε ότι συνήθως δέχεται περίπου 10 τέτοιες αιτήσεις τον χρόνο από Βρετανούς, αλλά αυτές αυξήθηκαν σε 35 στη διάρκεια της χρονιάς μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

Οι αυξήσεις ήταν μικρότερες στην Τσεχία (27 από 11) και στη Σλοβακία (24 από 15), ενώ, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Guardian, κανένας Βρετανός δεν υπέβαλε αίτηση για υπηκοότητα στην Εσθονία και τη Σλοβενία.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact