ΥΓΕΙΑ

Το διαζύγιο βλάπτει σοβαρά την καρδιά

Ολέθριες επιβεβαιώνουν για ακόμη μία φορά πως είναι οι συνέπειες ενός διαζυγίου για τους άνδρες, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα, με επικεφαλής τον Dr. Daniel Felix.

Πιο συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την έρευνά τους, οι χωρισμένοι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά και εγκεφαλικό σε μικρότερη ηλικία.

Παράλληλα, οι διαζευγμένοι και οι εργένηδες εμφανίζουν 39% υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών, συγκριτικά με τους παντρεμένους – ίσως επειδή είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε ριψοκίνδυνες συμπεριφορές.

Σύμφωνα με τον Dr. Daniel Felix, «οι γιατροί θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα προβλήματα υγείας στους άντρες που σχετίζονται με ένα διαζύγιο».

Η νέα μελέτη επικεντρώθηκε γύρω από έναν 45χρονο λευκό άντρα, ο οποίος πέρασε «έναν πολύ δύσκολο χωρισμό».

Κατά τη διάρκεια αυτού, επισκέφτηκε τον οικογενειακό του γιατρό για πρώτη φορά μέσα σε δέκα χρόνια, παραπονούμενος για έλλειψη ύπνου και επίμονο πόνο στην περιοχή της κοιλιάς.

Ο ασθενής εξομολογήθηκε ότι έπινε περίπου έξι κουτάκια μπύρας την ημέρα, πρόσφατα είχε αρχίσει να μην του αρέσει η δουλειά του στην τράπεζα και εκνευριζόταν με τους συναδέλφους και το αφεντικό του.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι δεν έβλεπε συχνά τα παιδιά του, ενώ πλήρωνε αρκετά σε διατροφή, και πως αισθανόταν ότι η πρώην σύζυγός του είχε πάρει με το μέρος της όλους τους φίλους τους μετά το διαζύγιο.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η φυσική κατάσταση του συγκεκριμένου άντρα ήταν «μέτρια», εκτός από το ότι είχε ένα «ελαφρώς διογκωμένο συκώτι» και ήταν «υπέρβαρος».

Απέδωσαν τις ήπιες σωματικές παθήσεις του και τη φαινομενικά ήπια καταθλιπτική κατάσταση στην οποία βρισκόταν, στο διαζύγιό του.

Με δεδομένα τα παραπάνω, οι ερευνητές συστήνουν στους γιατρούς να προτρέπουν τους ασθενείς τους –όταν παρατηρούν συμπτώματα υγείας που σχετίζονται με παρόμοιες καταστάσεις, όπως ένας χωρισμός- να ασκούνται περισσότερο, να βελτιώνουν τη διατροφή τους και να κοιμούνται καλύτερα.

Παράλληλα, προτρέπουν τους άντρες που το «ρίχνουν στο ποτό» ή σε άλλες ουσίες, να παρακολουθούν συμβουλευτικά προγράμματα και ειδικούς ή ομάδες υποστήριξης, για να τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν την κατάστασή τους, η οποία –επιβεβαιωμένα- μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία τους.

Από την πλευρά του και ο δρ. Ridwan Shabsigh από το πανεπιστήμιο Cornell στις ΗΠΑ, που συμμετείχε στη μελέτη, επισημαίνει ότι η ψυχολογία των αντρών επηρεάζεται πολύ από καταστάσεις όπως ένα διαζύγιο, η χρεοκοπία ή το πένθος, καλώντας τους γιατρούς να συστήνουν σε περισσότερους άντρες να επισκέπτονται ειδικούς θεραπευτές.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact