ΚΟΣΜΟΣ

Το ειρηνευτικό σχέδιο για το μεσανατολικό ετοιμάζονται να παρουσιάσουν οι ΗΠΑ

«Θα αποφασίσουμε για τον χρόνο μετά το Μπαχρέιν» τόνισε σύμβουλος του Τραμπ

Η παρουσίαση του ειρηνευτικού σχεδίου της Ουάσινγκτον για την επίλυση της διένεξης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης ενδέχεται να γίνει τον Νοέμβριο, αφού σχηματιστεί νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ, δήλωσε χθες Κυριακή ο σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ για την Εγγύς Ανατολή, Τζέισον Γκρίνμπλατ.

Η αποκάλυψη του σχεδίου των ΗΠΑ αναμένεται εδώ και μήνες και έχει αναβληθεί επανειλημμένα. Αυτό αντιμετωπίζεται με έντονο σκεπτικισμό παρά την υπόσχεση του προέδρου της χώρας ότι θα φέρει τη «συμφωνία του αιώνα».

«Συζητάμε αυτή τη στιγμή για μια ενδεχόμενη αναβολή ως την 6η Νοεμβρίου, θα ήταν λογικό να αναμείνουμε να σχηματιστεί νέα [ισραηλινή] κυβέρνηση», είπε ο Γκρίνμπλατ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε στη Νέα Υόρκη η ισραηλινή εφημερίδα The Jerusalem Post.

«Αλλά θα αποφασίσουμε γι’ αυτό μετά το Μπαχρέιν», πρόσθεσε ο ίδιος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η κυβέρνηση του Τραμπ οργανώνει στα τέλη Ιουνίου στη Μανάμα του Μπαχρέιν διεθνή σύνοδο για την οικονομική πτυχή του σχεδίου.

«Δεν είναι μυστικό ότι οι εκλογές στο Ισραήλ άλλαξαν τα δεδομένα. Εάν δεν γίνονταν νέες εκλογές, πιθανόν θα το παρουσιάζαμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», ανέφερε ο Γκρίνμπλατ.

Ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του Τραμπ ήδη ανέβαλε την παρουσίαση του σχεδίου για το τέλος του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού (αρχές Ιουνίου) και προηγουμένως ώσπου να σχηματιστεί νέα ισραηλινή κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 9ης Απριλίου.

Όμως ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση συμμαχίας αφού η δεξιά κέρδισε οριακά τις πρόωρες εκλογές του Απριλίου.

Προτίμησε έτσι να προκαλέσει τη διάλυση της Κνέσετ, της ισραηλινής Βουλής και την προκήρυξη νέων πρόωρων εκλογών. Αυτές θα διεξαχθούν τη 17η Σεπτεμβρίου, ωστόσο αναμένεται να τις ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις διάρκειας αρκετών εβδομάδων ωσότου σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

Ο Γκρίνμπλατ τάχθηκε εξάλλου υπέρ των δηλώσεων του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ, του Ντέιβιντ Φρίντμαν, κατά τον οποίο το Ισραήλ έχει δικαίωμα να προσαρτήσει «μέρος» της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με την Τζερούσαλεμ Πόουστ.

«Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, θεωρώ ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να κρατήσει ένα τμήμα της, αλλά όχι ολόκληρη τη Δυτική Όχθη», είπε ο Αμερικανός πρεσβευτής κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στις αρχές του μήνα στην εφημερίδα The New York Times.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact