ΥΓΕΙΑ

Το ευ ζην μειώνει στο μισό τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Οι γυναίκες που ακολουθούν υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής, εμφανίζουν μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίο, σύμφωνα με νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από την Αμερικανική Νευρολογική Ακαδημία.

Η μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Neurology, εξέτασε πέντε παράγοντες που συνθέτουν ένα πρότυπο υγιεινού τρόπου ζωής: υγιεινή διατροφή, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, αποχή από το κάπνισμα, φυσική δραστηριότητα και φυσιολογικό σωματικό βάρος, όπως αυτό αξιολογείται από το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Συνολικά, συγκεντρώθηκαν δεδομένα από σχεδόν 32.700 γυναίκες ηλικίας 60 ετών κατά μέσο όρο, οι οποίες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους. Για την ορισμό της υγιεινής διατροφής χρησιμοποιήθηκε μια κλίμακα που αξιολογούσε τη συχνότητα κατανάλωσης «υγιεινών» τροφίμων όπως φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά. Ως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ορίστηκε η κατανάλωση 3-9 μερίδων ανά εβδομάδα, ως εκτέλεση φυσικής δραστηριότητας, το περπάτημα ή η ποδηλασία για τουλάχιστον 40 λεπτά καθημερινά σε συνδυασμό με έντονη άσκηση για τουλάχιστον μία ώρα ανά εβδομάδα και ως φυσιολογικό σωματικό βάρος, ο ΔΜΣ κάτω του 25.

Από τα αποτελέσματα της μελέτης προέκυψε ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν υγιεινό πρότυπο διατροφής είχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 13%. Επιπλέον, για τις γυναίκες που είχαν και τους πέντε παραπάνω παράγοντες η μείωση του κινδύνου ανήλθε στο 54%, συγκριτικά με όσες δεν είχαν κανέναν.

Όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα, δεδομένου ότι οι συνέπειες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου είναι συνήθως σοβαρές και μη αναστρέψιμες, η πρόληψη έχει μεγάλη σημασία. Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης δείχνουν ότι η υιοθέτηση ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου και τρόπου ζωής, κάτι που είναι επιλογή του ίδιου του ατόμου, μπορεί να μειώσει ουσιαστικά τον κίνδυνο.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact