ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Το φωνάζουμε τόσο καιρό»: Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση σε περίπτωση που Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα

Εκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Πέμπτης (14/7) υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς η ανακοίνωση της Gazprom σχετικά με τη λειτουργία ή μη του αγωγού Nord Stream 1 έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε όλη την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός ανακοίνωσε ότι αδυνατεί να επιβεβαιώσει πως θα ανακτήσει μια γερμανική τουρμπίνα, η οποία είχε σταλεί για επιδιόρθωση στον Καναδά, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμό σε όλη την Ευρώπη καθώς την ίδια ώρα η Ρωσία έχει κλείσει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream έως τις 20 Ιουλίου.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη καταστρώσει Plan B για να είναι έτοιμη σε περίπτωση που το χειρότερο σενάριο, αυτό της πλήρους διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη δηλαδή, γίνει πραγματικότητα. Σε αυτό προβλέπεται η λειτουργία πέντε μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με ντίζελ, αντί για φυσικό αέριο και τη λειτουργία τον Σεπτέμβριο και νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ (Πτολεμαΐδα 5).

Στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Πέμπτης θα συμμετέχουν στελέχη της κυβέρνησης και παράγοντες της αγοράς ενέργειας. Συγκεκριμένα, θα συμμετέχουν οι Γιώργος Γεραπετρίτης, Άκης Σκέρτσος, Κώστας Σκρέκας, Αθανάσιος Πετραλιάς (Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής) και Αλέξάνδρα Σδούκου (Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών) από την πλευρά της κυβέρνησης.

Από την πλευρά των φορέων της αγοράς θα συμμετέχουν ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΣΦΑ Ρίτα Γκάλι και ο Παντελής Κάπρος καθηγητής ενεργειακής οικονομίας στο ΕΜΠ, σύμβουλος της κυβέρνησης.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact