ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Το φωνάζουμε τόσο καιρό»: Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση σε περίπτωση που Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα

Εκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Πέμπτης (14/7) υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς η ανακοίνωση της Gazprom σχετικά με τη λειτουργία ή μη του αγωγού Nord Stream 1 έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε όλη την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός ανακοίνωσε ότι αδυνατεί να επιβεβαιώσει πως θα ανακτήσει μια γερμανική τουρμπίνα, η οποία είχε σταλεί για επιδιόρθωση στον Καναδά, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμό σε όλη την Ευρώπη καθώς την ίδια ώρα η Ρωσία έχει κλείσει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream έως τις 20 Ιουλίου.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη καταστρώσει Plan B για να είναι έτοιμη σε περίπτωση που το χειρότερο σενάριο, αυτό της πλήρους διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη δηλαδή, γίνει πραγματικότητα. Σε αυτό προβλέπεται η λειτουργία πέντε μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με ντίζελ, αντί για φυσικό αέριο και τη λειτουργία τον Σεπτέμβριο και νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ (Πτολεμαΐδα 5).

Στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Πέμπτης θα συμμετέχουν στελέχη της κυβέρνησης και παράγοντες της αγοράς ενέργειας. Συγκεκριμένα, θα συμμετέχουν οι Γιώργος Γεραπετρίτης, Άκης Σκέρτσος, Κώστας Σκρέκας, Αθανάσιος Πετραλιάς (Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής) και Αλέξάνδρα Σδούκου (Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών) από την πλευρά της κυβέρνησης.

Από την πλευρά των φορέων της αγοράς θα συμμετέχουν ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΣΦΑ Ρίτα Γκάλι και ο Παντελής Κάπρος καθηγητής ενεργειακής οικονομίας στο ΕΜΠ, σύμβουλος της κυβέρνησης.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact