ΚΟΣΜΟΣ

Το Ίδρυμα Σόρος προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ουγγαρίας

Καταγγέλλει την κυβέρνηση Όρμπαν για το σύνολο νόμων «Στοπ Σόρος»

Το ίδρυμα του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος Open Society (OSF, Ανοικτή Κοινωνία) ανακοίνωσε σήμερα πως προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων εξαιτίας των μέτρων που λαμβάνει η Βουδαπέστη για να εμποδίσει τις ανθρωπιστικές δραστηριότητές του στην Ουγγαρία.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την υιοθέτηση τον Ιούνιο ενός συνόλου νόμων υπό τον τίτλο «Στοπ Σόρος», που πλήττει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις αρωγής προς τους πρόσφυγες με φόρο 25% επί των εισοδημάτων τους και προβλέπει ποινή φυλάκισης ενός έτους για παροχή βοήθειας σε παράνομη είσοδο στην Ουγγαρία.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος είναι σθεναρά αντίθετος στη μετανάστευση, παρουσίασε αυτή τη νομοθεσία ως ένα επιπλέον μέτρο κατά της άφιξης αιτούντων άσυλο στη χώρα.

Όμως «δεν υπάρχει παρά ένα πράγμα που η νομοθεσία αυτή θα σταματήσει και αυτό είναι η δημοκρατία», εκτιμά το OSF σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η οργάνωση εκτιμά πως οι νόμοι αυτοί αντιβαίνουν στις ευρωπαϊκές συνθήκες για την ελευθερία του λόγου και του συνεταιρίζεσθαι και εκθέτουν «στον κίνδυνο ποινικών διώξεων μια ολόκληρη σειρά θεμιτών δραστηριοτήτων».

Το OSF, το οποίο χρηματοδοτεί πολυάριθμες ΜΚΟ στην Ουγγαρία και στον κόσμο, είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο πως μεταφέρει την περιφερειακή έδρα του από τη Βουδαπέστη στο Βερολίνο, καταγγέλλοντας τα «καταπιεστικά» μέτρα που επιβλήθηκαν από τον Όρμπαν, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, ο οποίος επανεξελέγη με άνεση τον Απρίλιο για μια τρίτη διαδοχική θητεία αφού είχε πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις εναντίον του Σόρος και είχε επικεντρώσει την εκστρατεία του στη μάχη κατά της μετανάστευσης, εκτιμά πως η πολιτική του νομιμοποιήθηκε στις κάλπες.

Σε μια πρωτοφανή ψηφοφορία με ισχυρή συμβολική σημασία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενεργοποίησε στις 12 Σεπτεμβρίου το άρθρο 7 που μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις εναντίον της Ουγγαρίας, ιδιαίτερα για προσβολή των αξιών της ΕΕ όσον αφορά τις δημόσιες ελευθερίες και τα δικαιώματα των μεταναστών.

Ο 88χρονος Τζορτζ Σόρος, ο οποίος έχει πολλαπλασιάσει τις φιλανθρωπικές δράσεις αφού έκανε περιουσία στα χρηματοοικονομικά, είναι ουγγρικής καταγωγής.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact