ΥΓΕΙΑ

Το μέλλον της εξατομικευμένης ιατρικής

Λένε ότι το μέλλον της ιατρικής θα είναι πιο εξατομικευμένο. Θα υπάρχουν γονιδιακές θεραπείες, φορητές συσκευές παρακολούθησης των ζωτικών οργάνων, μέχρι και ρομποτικοί γιατροί που θα κάνουν διαγνώσεις.

Η πραγματική αλλαγή που «υπόσχεται» όμως η εξατομικευμένη ιατρική θα είναι ότι δε θα αφορά μόνο κάθε άτομο ξεχωριστά. Η βελτίωση της υγείας ενός ατόμου θα σημαίνει ότι θα έχουν ληφθεί υπόψη όσα γνωρίζουν οι ειδικοί για όλους τους άλλους και στη συνέχεια τα δεδομένα αυτά θα τροφοδοτούν ένα πιο εξατομικευμένο σύστημα.

Βέβαια, αν το καλοσκεφτεί κανείς… ήδη η ιατρική έτσι λειτουργεί, γράφει η Adrienne LaFrance στο The Atlantic.

Οι γιατροί είναι εκπαιδευμένοι να αναγνωρίζουν πόσο πιθανό είναι τα μοναδικά συμπτώματα και τα χαρακτηριστικά ενός ατόμου να υποδηλώνουν κάτι που έχουν βιώσει πολλοί άλλοι πριν από αυτόν.

Οι φουτουριστές της ιατρικής, ωστόσο, επισημαίνουν ότι θα γίνουν ακόμη καλύτεροι.

Η ιδέα είναι να συνδυάζει κανείς πολλά δεδομένα και προγράμματα προσομοίωσης σε υπολογιστή –κάτι σαν αυτό που κάνουν οι πιλότοι- για να διαπιστώσει όχι απλά τι πηγαίνει λάθος με κάποιον ασθενή, αλλά και να προβλέψει ποιο είδος θεραπείας είναι καταλληλότερο.

Η γαλλική εταιρεία λογισμικού Dassault Systèmes εστιάζει στη δημιουργία ενός συστήματος που θα χρησιμοποιεί ευρεία σύνολα δεδομένων για να δημιουργήσει προσομοιώσεις σε κυτταρικό επίπεδο για διαφορετικούς ασθενείς.

Οι γιατροί θα μπορούν να καταλάβουν τι θα μπορούσε να συμβεί σε κάποιον ασθενή αν δοκίμαζαν διάφορες θεραπείες, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, το βάρος, το φύλο, την ομάδα αίματος, τη φυλή, τα συμπτώματα και μια σειρά ακόμη βιοδεικτών.

Και όλα αυτά σε τέτοιο βαθμό ακρίβειας, που θα ξεπερνά κατά πολύ οποιαδήποτε βιβλιογραφία ή μελέτη περίπτωσης.

«Προσπαθούμε να βγάλουμε δεδομένα από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, από τα οποία θα χτίσουμε ένα θεωρητικό μοντέλο που θα χρησιμοποιείται για την επικύρωση της προσομοίωσης και στη συνέχεια θα κάνει μετρήσεις ως αποτέλεσμα της προσομοίωσης αυτής» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Bernard Charlès.

Με ένα αξιόπιστο σύστημα προσομοίωσης για το τι συμβαίνει σε κυτταρικό επίπεδο, η προσέγγιση αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών αλλά και για να ελεγχθούν νέα φάρμακα και ιατρικά μηχανήματα.

Ο Charlès και οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι μια στροφή προς εικονικές κλινικές δοκιμές –δηλαδή τη δοκιμή φαρμάκων και μηχανημάτων με τη βοήθεια μοντέλων στον υπολογιστή, πριν από ή αντί της δοκιμής τους σε ασθενείς- θα μπορούσε να κάνει τις νέες θεραπείες διαθέσιμες πιο γρήγορα, αλλά και με μικρότερο κόστος.

«Ένα νέο φάρμακο, ένα νέο επιτυχημένο φάρμακο, χρειάζεται 10 με 12 χρόνια για να κατασκευαστεί και πάνω από 1 δισεκατομμύρια δολάρια» υποστηρίζει ο πρόεδρος της Accelrys, Max Carnecchia.

Φυσικά, το μεγάλο ερώτημα είναι πότε αυτή η επανάσταση στην ιατρική θα αλλάξει στην πραγματικότητα την περίθαλψη που λαμβάνουν οι ασθενείς.

Και η απάντηση σε αυτό είναι ότι θα χρειαστεί να περάσει λίγος καιρός ακόμη.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact