ΕΛΛΑΔΑ

Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για τα διόδια: Μειώσεις και απαλλαγές

Σε διάλογο καλεί η κυβέρνηση τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τους αυτοκινητόδρομους ώστε να βρεθεί κοινός τόπος για την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων.

Οπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης, το σχέδιο θα είναι έτοιμο σε έναν μήνα και θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα στοιχεία που θα τεθούν στο τραπέζι.

Προγραμματίζεται, επίσης, να γίνει ένας διαγωνισμός για να υπάρξει ένας τεχνικοοικονομικός σύμβουλος σε σχέση με το σύνολο των πέντε παραχωρήσεων, για να γίνει γνωστή και η διεθνής εμπειρία, διότι, όπως είπε ο Υπουργός, αυτά που έχουμε στη χώρα μας μάλλον είναι πρωτόγνωρα, ιδιαίτερα στο κομμάτι των συμβάσεων. Αν υπάρχει συμφωνία με τους παραχωρησιούχους, πρέπει να γίνει αντίστοιχη διαπραγμάτευση με τις τράπεζες και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, δεν είναι εύκολη διαδικασία, ούτε λύνεται με ένα σχέδιο νόμου, ούτε με συζήτηση μιας εβδομάδας, που τα δύο ή τα τέσσερα μέρη που υπάρχουν στις παραχωρήσεις μπορούν να το επιλύσουν. Γι’ αυτό, ανέφερε, θα ζητήσουμε και την ανοχή του Κοινοβουλίου και της ελληνικής κοινωνίας για ένα μικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να γίνουν τέτοιες ενέργειες.

Οπως είπε ο κ. Σπίρτζης πέντε είναι τα σημεία της επαναδιαπραγμάτευσης:

  • Το πρώτο είναι η δημιουργία ενός πανελλαδικού υβριδικού αναλογικού συστήματος διοδίων, ενιαίο σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας.
  • Το δεύτερο είναι η μείωση των διοδίων.
  • Το τρίτο είναι η χρήση δεικτών για την πορεία της οικονομίας σε σχέση με τη μεθοδολογία της τιμής των διοδίων, δηλαδή η χρήση ενός άλλου μοντέλου από αυτό που υπάρχει σήμερα και υπολογίζεται η τιμή των διοδίων, τα οποία δεν λαμβάνουν υπόψη ούτε την οικονομική κατάσταση των πολιτών, ούτε της χώρας. Μάλιστα, υπολογίζονται αυτόματα μόνο από τον παραχωρησιούχο.
  • Το τέταρτο σημείο είναι να υπάρχουν ελεύθερες διελεύσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες συμπολιτών μας, όπως είναι τα ΑΜΕΑ και άλλες.
  • Το πέμπτο σημείο είναι να μπορούν να διέρχονται δωρεάν οι πολίτες στα γεωγραφικά όρια ενός δήμου, γιατί έχουμε δήμους με έξι – επτά σταθμούς διοδίων. Αυτό βέβαια προϋποθέτει το αναλογικό σύστημα και εξετάζονται και εναλλακτικοί τρόποι.

Το τελευταίο (έκτο) είναι η θέσπιση συγκεκριμένου αριθμού ελεύθερων διελεύσεων, ανάλογα με το τι υπολογισμούς θα κάνουμε και πώς θα μπορούν οι μόνιμοι κάτοικοι συγκεκριμένων περιοχών να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις εργασίες τους.

Ετοιμάζουμε, είπε, εξειδικευμένα σχέδια ανά παραχώρηση και προτάσεις προκειμένου να κληθούν οι παραχωρησιούχοι για διαπραγμάτευση.

Ο κ. Σπίρτζης ανέφερε ακόμη ότι η νέα παραχώρηση του αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνα – Θήβα – Υλίκη θα είχε δύο συνέπειες: Η πρώτη είναι η ύπαρξη, επίσης, μεγάλων διοδίων, όπως και στα υπάρχοντα έργα παραχώρησης, η δε δεύτερη θα ήταν η δημιουργία διεκδικήσεων από τη Νέα Οδό, δηλαδή την Ιόνια, λόγω της μείωσης του κυκλοφοριακού της φόρτου, θα κάναμε, δηλαδή, μία νέα παραχώρηση και η προηγούμενη παραχώρηση θα ζητούσε και νέα χρήματα και νέα αύξηση διοδίων, γιατί θα μειωνόταν ο κυκλοφοριακός φόρτος. Επομένως, προγραμματιζόταν μία λύση που θα έφερνε αύξηση των διοδίων στην ΠΑΘΕ, νέες διεκδικήσεις των παραχωρησιούχων από το ελληνικό Δημόσιο και επιδείνωση του προβλήματος, είπε.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact