ΚΟΣΜΟΣ

Το Πεκίνο θέλει να αντικαταστήσει την επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ

Φέρεται να επεξεργάζονται το σχέδιο για την αλλαγή στην κυβέρνηση

Το Πεκίνο προβλέπει να αντικαταστήσει την επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ, η οποία βρίσκεται σε δυσχερή θέση έπειτα από τέσσερις μήνες διαδηλώσεων που γίνονται ολοένα και πιο βίαιες στην πρώην βρετανική αποικία, γράφει σήμερα η εφημερίδα Financial Times.

Η οργή των διαδηλωτών επικεντρώνεται στο πρόσωπο της Κάρι Λαμ, η οποία βρίσκεται στη θέση αυτή από τα μέσα του 2017 και η πλειονότητα αυτών που διαμαρτύρονται ζητεί την παραίτησή της από επικεφαλής του Χονγκ Κονγκ.

Η Κίνα την στηρίζει μέχρι στιγμής απόλυτα και καταδικάζει τη βία από τους διαδηλωτές, οι οποίοι από τον Ιούνιο ζητούν περισσότερη αυτονομία και πολιτικές ελευθερίες απέναντι στον ολοένα και μεγαλύτερο, όπως κρίνουν, έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης.

Ωστόσο σύμφωνα με τους Financial Times, οι οποίοι επικαλούνται καλά ενημερωμένα πρόσωπα για τις συζητήσεις που γίνονται, η κεντρική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για την αντικατάστασή της από έναν «προσωρινό» επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι πηγές αυτές δήλωσαν ωστόσο στην βρετανική εφημερίδα ότι όλα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση στην περιοχή. Μια αποκατάσταση της τάξης θα ήταν προαπαιτούμενο σε οποιαδήποτε αντικαστάσταση της Κάρι Λαμ, προκειμένου να μην δοθεί η εντύπωση ότι οι κεντρικές αρχές υποχωρούν στη βία.

Μετά την απαγόρευση από τις αρχές στις αρχές του Οκτωβρίου της κάλυψης του προσώπου με μάσκα στη διάρκεια των διαδηλώσεων, το Χονγκ Κονγκ έχει αντιμετωπίσει έξαρση της βίας, με πολλές πράξεις βανδαλισμού.

Αν ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επικυρώσει την αποχώρηση της Κάρι Λαμ, ο διάδοχός της στην κεφαλή της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ αναμένεται ότι θα αναλάβει καθήκοντα τον Μάρτιο, σημειώνουν οι Financial Times.

Σε ηχογράφηση δηλώσεών της, το περιεχόμενο των οποίων διέρρευσε τον Σεπτέμβριο, η Λαμ έλεγε ότι θα παραιτείτο, αν είχε την επιλογή. Στη συνέχεια ωστόσο η ίδια διέψευσε ότι ήθελε να εγκαταλείψει τη θέση της.

Η Λαμ συγκεντρώνει στο πρόσωπό της την απογοήτευση των διαδηλωτών και πλέον δεν υποστηρίζεται παρά από περίπου το 22% των πολιτών αυτής της πρώην βρετανικής αποικίας, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.

Κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών: «Πολιτικές φήμες το δημοσίευμα»

Πρόκειται περί πολιτικών φημών που έχουν απώτερους σκοπούς, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, αναφερόμενο στο δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο το Πεκίνο σχεδιάζει να αντικαταστήσει την επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Χουά Τσουνγίνγκ αναφέρθηκε στο δημοσίευμα αυτό κατά τη διάρκεια καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Πεκίνο.

Οι FT έγραψαν, επικαλούμενοι πρόσωπα καλά ενημερωμένα για τις συζητήσεις που γίνονται, ότι η Κίνα επεξεργάζεται σχέδιο για την αντικατάσταση της Κάρι Λαμ από έναν «προσωρινό» επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ.

Οι πηγές αυτές δήλωσαν ωστόσο στη βρετανική εφημερίδα ότι όλα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση στην περιοχή. Μια αποκατάσταση της τάξης θα ήταν προαπαιτούμενο σε οποιαδήποτε αντικαστάσταση της Κάρι Λαμ, προκειμένου να μην δοθεί η εντύπωση ότι οι κεντρικές αρχές υποχωρούν στη βία, υπογράμμισαν οι πηγές.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact