ΚΟΣΜΟΣ

Το τελευταίο γράμμα του Φόλεϊ στην οικογένειά του


«Θα είμαι σπίτι για το γάμο της αδελφής μου», είχε γράψει ο Αμερικανός δημοσιογράφος που αποκεφαλίστηκε από τζιχαντιστή

Λίγες ημέρες μετά το ανατριχιαστικό βίντεο με τη βάρβαρη εκτέλεση του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ από τζιχαντιστή του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, νέες συγκινητικές πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο 25χρονος φωτορεπόρτερ Ντάνιελ Ράι Ότοσεν, ο οποίος έζησε επί 13 μήνες δίπλα στον Φόλεϊ κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους στη Συρία, απομνημόνευσε την τελευταία επιστολή του άτυχου 40χρονου στην οικογένειά του.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μόλις ο Ότοσεν απελευθερώθηκε τον περασμένο Ιούνιο ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο τηλεφώνησε ήταν η μητέρα του Φόλεϊ, Νταιάν, στην οποία μετέφερε τα λόγια του γιου της, καθώς οι απαγωγείς του δεν του επέτρεπαν να γράψει επειδή ήταν Αμερικανός.

Όπως είπε στη βρετανική εφημερίδα ο ιερέας Μαρκ Μόντμάινι που διατηρεί στενή σχέση με τη βαθιά θρησκευόμενη οικογένεια Φόλεϊ «ο Τζιμ δεν επιτρεπόταν να στείλει γράμμα όπως οι άλλοι όμηροι γιατί ήταν Αμερικανός. Όμως, το υπαγόρευσε στον Δανό όμηρο και εκείνος το απομνημόνευσε».

Σε αυτή την τελευταία του «επιστολή», ο Τζιμ αναφερόταν σε όλα τα μέλη της οικογένειάς του, με ειδική αναφορά στη μητέρα του, τον πατέρα και τη γιαγιά του, την οποία αγαπούσε πολύ. 
«Είπε ότι αγαπάει τα αδέλφια του και ότι ένιωθε πως προσεύχονταν για εκείνον και αγωνίζονταν για την απελευθέρωσή του. Ολοκλήρωσε το μήνυμά του, λέγοντας ότι θα επέστρεφε στις ΗΠΑ για το γάμο της αδελφής του Κέιτι, καθώς είχε μόλις αρραβωνιαστεί πριν απαχθεί στη Συρία», αναφέρει το δημοσίευμα.

Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα η μητέρα του Φόλεϊ, επισκέφθηκε τον Δανό φωτορεπόρτερ μία εβδομάδα πριν δημοσιευθεί το βίντεο με τον αποκεφαλισμό του γιου της.
Ο πρώην εργοδότης του στην ιστοσελίδα GlobalPost, Φιλ Μπαλντόνι, δήλωσε πως η Νταιάν Φόλεϊ είχε αναπτύξει στενούς δεσμούς με τις οικογένειες των υπόλοιπων ομήρων, ενώ είχε συναντηθεί με τους ρεπόρτερ από τη Γαλλία και την Ισπανία, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι από τους «Beatles» τζιχαντιστές στη Συρία.

«Πήγε στην Κοπεγχάγη για να συναντηθεί με τον Δανό δημοσιογράφο, ο οποίος είχε απομνημεύσει το γράμμα του. Της έδωσε νέες πληροφορίες για τη ζωή του Τζιμ στο κελί. Ολοι οι όμηροι έκαναν λόγο για το θάρρος του, καθώς τον υπέβαλαν σε βασανισμό, επειδή ήταν Αμερικανός. Ωστόσο, ποτέ δεν κατάφεραν να κάμψουν το ηθικό του», είπε ο Μπαλντόνι.
Ο διευθυντής της ενημερωτικής ιστοσελίδας, πρόσθεσε πως η μητέρα του Φόλεϊ είχε μετατρέψει σε αποστολή ζωής την απελευθέρωση του γιου της από τη στιγμή που έλαβε το πρώτο email των εξτρεμιστών στις 26 Νοεμβρίου του 2013.

Το μήνυμα που εστάλη στον αδελφό του Τζιμ, Μάικλ, έγραφε πως οι ισλαμιστές κρατούν τον Τζέιμς και ότι είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν με την οικογένεια για την απελευθέρωσή του, αλλά ότι χρειάζονταν χρήματα και γρήγορα.

«Είχαν όλες τις επαφές του Τζιμ από το κινητό τηλέφωνό του. Έστειλαν περίπου έξι emails. Έδωσαν τη δυνατότητα στην οικογένειά του να θέσουν ερωτήσεις, στις οποίες θα μπορούσε μόνο ο Τζιμ να απαντήσει και αυτό τους γέμισε με ελπίδα», αναφέρει το δημοσίευμα.
Μάλιστα, σε ένα από τα αυτά τα μηνύματα οι απαγωγείς ζητούσαν περίπου 80 εκατ. λίρες, αλλά και την απελευθέρωση μουσουλμάνων κρατουμένων από τις ΗΠΑ.
Τη στιγμή που η οικογένεια κατόρθωσε να συγκεντρώσει 3 εκατ. λίρες, όμως, οι τρομοκράτες έπαψαν να επικοινωνούν. 

Επειτα από μήνες σιωπής, η οικογένεια έλαβε το τελευταίο email στις 12 Αυγούστου, στο οποίο οι τζιχαντιστές υποστήριζαν ότι θα εκτελούσαν τον Τζιμ προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ θα πληρώσουν το τίμημα για τους  βομβαρδισμούς. 
Λίγες ημέρες μετά, οι εξτρεμιστές πραγματοποίησαν τις απειλές τους δολοφονώντας βάρβαρα τον 40χρονο… 

Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact