ΚΟΣΜΟΣ

Τον νέο κυβερνήτη τους εκλέγουν σήμερα οι κάτοικοι του Τόκιο -21 υποψήφιοι για τη θέση

Τον νέο τους κυβερνήτη επιλέγουν την Κυριακή οι κάτοικοι του Τόκιο. 

Πρόκειται για τον άνθρωπο που θα αναλάβει να προετοιμάσει την ιαπωνική μεγαλούπολη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, μετά την παραίτηση των δύο προκατόχων του λόγω της εμπλοκής τους σε οικονομικά σκάνδαλα.

Τα «φάλτσα» στο στάδιο της προετοιμασίας των Ολυμπιακών, των πρώτων που φιλοξενούνται στην ιαπωνική πρωτεύουσα από το 1964, διαδέχονταν το ένα το άλλο: η επιλογή του Τόκιο στιγματίστηκε από υποψίες για διαφθορά (για τις οποίες διεξάγει ήδη έρευνα η γαλλική δικαιοσύνη), το αρχικό σχέδιο του σταδίου εγκαταλείφθηκε μετά από πολλές αντιπαραθέσεις καθώς κρίθηκε πολύ ακριβό και το πρώτο λογότυπο αποσύρθηκε μετά από κατηγορίες για λογοκλοπή. Τέλος, ο κυβερνήτης Γιοΐτσι Μασουζόε, που κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε δημόσιο χρήμα για προσωπικούς σκοπούς του, υπέβαλε την παραίτησή του τον Ιούνιο.

Ο νέος κυβερνήτης θα αναλάβει να διαχειριστεί μια οικονομία παραπλήσια με εκείνη της Ινδονησίας, να αντιμετωπίσει το χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης βρεφονηπιακών σταθμών και να συνεχίσει να προετοιμάζει την πόλη των 13,6 εκατομμυρίων κατοίκων για έναν ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό. Στις σημερινές εκλογές τη θέση διεκδικούν 21 υποψήφιοι, αριθμός ρεκόρ. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 20.00 τοπική ώρα (14.00 ώρα Ελλάδας) και η καταμέτρηση των ψήφων θα ξεκινήσει αμέσως μετά.

Οι δημοσκοπήσεις των ιαπωνικών μέσων ενημέρωσης φέρνουν ως φαβορί την πρώην υπουργό Περιβάλλοντος και Άμυνας Γιουρίκο Κόικε, 64 ετών, πο προέρχεται από το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LPD) του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε. Κυριότεροι αντίπαλοί της θεωρούνται ο πρώην κυβερνήτης της επαρχίας Ιβάτε και πρώην υπουργός Εσωτερικών και Επικοινωνιών Χιρόγια Μασούντα, 64 ετών και ο δημοσιογράφος Σουντάρο Τοριγκόε, 76 ετών.

Η Κόικε, που ξεκίνησε την καριέρα της ως παρουσιάστρια στην τηλεόραση, μιλά άπταιστα αγγλικά και αραβικά, αφού σπούδασε στο Κάιρο. Δεν έχει λάβει επισήμως το χρίσμα του κόμματος επειδή δεν ζήτησε την έγκρισή του πριν θέσει υποψηφιότητα για τη θέση. Ο Μασούντα από την άλλη, στηρίζεται από τον δεξιό συνασπισμό του Άμπε ενώ ο Τορίγκοε είναι γνωστός για τους αγώνες που έχει δώσει για την ελευθερία του Τύπου.

Ο νέος κυβερνήτης θα είναι ο τέταρτος για το Τόκιο μέσα σε λιγότερα από πέντε χρόνια. Ο προκάτοχος του Μασουζόε, ο Ναόκι Ινόσε παραιτήθηκε το 2013 ενώ ο αμέσως προηγούμενος, ο Σιντάρο Ισιχάρα, διέκοψε στη μέση την τέταρτη θητεία του στα τέλη του 2012 προκειμένου να ιδρύσει ένα νέο κόμμα και να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές.

Πηγή: Bernhard Friess/flickr 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact