ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τόσκας: Δεν υπάρχουν καταραμένοι τόποι, υπάρχουν καταραμένες συνθήκες

«Ο χώρος στην Αμυγδαλέζα δεν ήταν σε καθόλου καλή κατάσταση»

Ως «σημαία» για την αποστολή πολλαπλών μηνυμάτων προς όλες τις κατευθύνσεις, αλλά κυρίως προς τους οικονομικούς μετανάστες, που αναζητούν την τύχη τους στην Ευρώπη, παρουσίασε σήμερα η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τους νέους χώρους που ανακαινίστηκαν σε σύγχρονο χωριό με όλες τις ανέσεις, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, (ΔΟΜ), στο παλιό «αμαρτωλό» κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα, για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων- μεταναστών και των οικογενειών τους, που επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε σήμερα το πρωί τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, όταν επισκέφθηκε το ανακαινισμένο τμήμα, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής του ΔΟΜ στην Ελλάδα, Δανιήλ Εσδρά, τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα, αρμόδιο για θέματα μετανάστευσης, Τζανέτο Φιλιππάκο και επιτελείς της ΕΛΑΣ.

Με χαρά, τα παιδάκια δύο οικογενειών Ιρακινών, που είναι ήδη εκεί, περικύκλωσαν τον υπουργό. «Τι κάνεις;», τον ρώτησε ένας μικρός, με καλά ελληνικά και ύστερα άρχισαν να του μιλούν στην γλώσσα τους, ενώ οι γονείς τους τον ευχαρίστησαν για τις καλές συνθήκες που βρήκαν όταν έφτασαν στο κέντρο από τα νησιά.

Ο κ. Τόσκας με τον κ. Εσδρά και τον κ. Φιλιππάκο, επιθεώρησαν τα σπίτια- κοντέινερ που έχουν ανακαινιστεί, συνομίλησαν με τους μετανάστες και ενημερώθηκαν για τις συνθήκες λειτουργίας του κέντρου.

Όπως έγινε γνωστό, ο χώρος ανακαινίστηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για φιλοξενία, διάρκειας έως και 10 ημερών, μόνο οικογενειών με μικρά παιδιά που εξέφρασαν την απόφασή τους να επιστρέψουν οικειοθελώς στις χώρες καταγωγής τους, με την στήριξη του σχετικού προγράμματος του ΔΟΜ.

Στο πλαίσιο αυτό κάνουν άρση των αιτημάτων για χορήγηση ασύλου, οπότε αυτομάτως περνούν, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς, σε συνθήκες κράτησης και μεταφέρονται από τα hot spot που υπάρχουν στα νησιά, στην Αμυγδαλέζα, μέχρι να εκδοθούν τα διαβατήρια από τις πρεσβείες και να αναχωρήσουν αεροπορικώς, συνοδευόμενοι, για τις χώρες καταγωγής τους. Για όλη αυτή την διαδικασία φροντίζει ο ΔΟΜ, που έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη συνεργασία από όλες τις διπλωματικές και άλλες αρχές.

Για την παροχή ανθρώπινων συνθηκών στις οικογένειες των μεταναστών, έγιναν σημαντικές βελτιώσεις στα σπιτάκια της Αμυγδαλέζας, με την τοποθέτηση κλιματιστικών, για ψύξη και θέρμανση, όλου του οικιακού εξοπλισμού, ενώ υπάρχει και ιντερνέτ, καθώς οι περισσότεροι συμμετέχουν στα social media.

Στόχος είναι, μέσω του διαδικτύου, οι αλλοδαποί να δώσουν το μήνυμα, ώστε να ακολουθήσουν και άλλοι, που βρίσκονται στα νησιά, το παράδειγμα τους.

Στέλεχος της ΕΛΑΣ, πάντως, τόνισε ότι το μήνυμα αυτό θα δοθεί όταν θα αρχίσουν οι επιστροφές για την Τουρκία.

Ο ΔΟΜ επίσης, εφοδιάζει όλους όσοι περνούν από την Αμυγδαλέζα, με είδη πρώτης ανάγκης (οδοντόβουρτες, σαπούνια, κλπ), ενώ κατασκευάστηκε και παιδική χαρά για τα παιδιά, προκειμένου να μην τους λείψει το παιχνίδι κατά την ολιγοήμερη παραμονή τους στο κέντρο.

Σήμερα επρόκειτο να αναχωρήσουν για το Ιράκ δύο οικογένειες και συγκεκριμένα 14 άτομα (δέκα μικρά παιδιά με τους γονείς τους), ενώ την προηγούμενη εβδομάδα αναχώρησαν, με το πρόγραμμα εθελούσιας επιστροφής, άλλα 46 άτομα.

Οι χώροι που έχουν ανακαινιστεί μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά 300 άτομα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγο μετά την επίσκεψη ο κ. Τόσκας, δήλωσε:

«Υπάρχουν τρεις δρόμοι για τους πρόσφυγες στην χώρα μας. Ο δρόμος μετεγκατάστασης στην υπόλοιπη Ευρώπη, εφόσον γίνουν δεκτοί από τις άλλες χώρες, η επιστροφή πίσω στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας και η εθελούσια επιστροφή στην χώρα τους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο του τρίτου δρόμου, με τον κ. Εσδρά και τον ΔΟΜ φτιάξαμε αυτό τον χώρο που δεν ήταν σε καθόλου καλή κατάσταση. Μας βόηθησε ο ΔΟΜ, ώστε να γίνει ένας χώρος όσο γίνεται πιο ανθρώπινος που θα φιλοξενεί για κάποιες μέρες αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να πάνε εκεί που ήλπιζαν και θέλουν να γυρίσουν στις χώρες τους».

Απαντώντας σε ερώτηση, σχετικά με την απόφαση να χρησιμοποιηθεί για αυτό τον σκοπό ένα κέντρο που είχε κλείσει από την σημερινή κυβέρνηση, με το αιτιολογικό ότι ήταν απάνθρωπες οι συνθήκες διαβίωσης, ο αναπληρωτής υπουργός είπε:

«Δεν υπάρχουν καταραμένοι τόποι, υπάρχουν καταραμένες συνθήκες σε κάθε τόπο. Κάναμε ότι μπορούσαμε με τον ΔΟΜ για να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες σε αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να γυρίσουν πίσω και να περάσουν και εκεί το μήνυμα ότι δεν είναι τόσο εύκολο να πας στην Ευρώπη. Οπότε είναι καλύτερα να παλέψεις στον τόπο σου».

Ο κ. Εσδράς από την πλευρά του τόνισε:

«Ο αντικειμενικός σκοπός αυτής της προσπάθειας ήταν κατ’ αρχήν να βγάλουμε την αρνητική αύρα που είχε η Αμυγδαλέζα όλον αυτό τον καιρό. Θεωρήσαμε ότι οι άνθρωποι αυτοί, έστω και για λίγες μέρες που θα μείνουν εδώ, μέχρι να βγουν τα χαρτιά τους, θα πρέπει να ζούνε σε πολύ καλύτερες συνθήκες και πολύ ανθρώπινες και αυτό κάναμε.

Μιλάμε βέβαια για ανθρώπους, οι οποίοι έχουν έλθει για ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς να κινδυνεύουν εάν γυρίσουν πίσω στην χώρα τους. Αν ερχόταν ένας Σύριος και μου έλεγε ότι θέλει να γυρίσει στην Συρία, εγώ δεν θα τον γύρναγα. Το γραφείο μας στις χώρες τους, τους βοηθάει να ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή. Μέσα στο πρόγραμμα υπάρχει και το πρόγραμμα της επανεγκατάστασης, που τους δίνει την δυνατότητα μιας νέας ζωής, δουλειά, κάποιο βοήθημα…».

Τέλος, ο κ. Φιλιππάκος ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για την ανακαίνιση του χώρου και υπογράμμισε ότι οι Έλληνες έχουν αποδείξει την ανθρώπινη πλευρά τους και την ευαισθησία με την οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται αυτοί οι άνθρωποι.

Ένας από τους Ιρακινούς που κρατούνται στην Αμυγδαλέζα είπε: «Είμαστε στο Καρατεπέ στην Λέσβο και τα πράγματα εκεί ήταν πολύ άσχημα. Για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε να γυρίσουμε στο Ιράκ. Εδώ που μας έφεραν είναι πολύ καλά».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact