ΑΠΟΨΕΙΣ

Του κλώτσου και του μπάτσου

Για μία ακόμη φορά ο Γκίκας Χαρδούβελης στην εξαιρετικά σύντομη πορεία του ως υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στριμωγμένος στα σχοινιά.

Και όχι από την κοινωνική κατακραυγή και τα αντιπολιτευτικά πυρά, τα οποία μεταξύ μας γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του, αλλά από τον πολιτικό εξοστρακισμό που επιφυλάσσει για αυτόν το Μέγαρο Μαξίμου, κάθε φορά που σκαρφαλώνει το πολιτικό θερμόμετρο και δημιουργούνται τριγμοί στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης καλείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην ενδώσει σε ένα ιδιόμορφο σύμπλεγμα κατωτερότητας που του εκτρέφει το κυβερνητικό επιτελείο.

Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Γιάννη Στουρνάρα, που για κάποιο λόγο που μόνο στο Βερολίνο μπορεί να αναζητήσει κανείς, βρισκόταν μονίμως στο απυρόβλητο, ο ίδιος μέσα σε ένα τρίμηνο έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, έκθετος για όλες τις πληγές του Φαραώ.

Όποτε κάποιος βουλευτής των κομμάτων της συγκυβέρνησης θέλει να γυρίσει στην εκλογική του περιφέρεια και να μπορεί να δικαιολογήσει την παρουσία του στη Βουλή καρφώνει με κάποια ερώτηση τον Γκίκα Χαρδούβελη, δήθεν αντιπολιτευόμενος τις φορομπηχτικές πολιτικές.

Όποτε οι εσωκομματικές ζυμώσεις το απαιτούν τμήματα κοινοβουλευτικών ομάδων στήνουν στον τοίχο τον Γκίκα Χαρδούβελη με αντιπολιτευτικές κορώνες και άσφαιρες απειλές για να στείλουν τα μηνύματά τους στην ηγεσία του κόμματος.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΕΝΦΙΑ, για την οποία εκτός από τα «γαλλικά» της Άννας Καραμανλή – την έφτασε σε σημείο να αφήσει κατά μέρος τον καθωσπρεπισμό της υπό τη δαμόκλειο σπάθη της… ανεργίας – ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης τον κάλεσε σε παραίτηση εάν δεν μπορεί να υπερπηδήσει το σκόπελο του φόρου ακινήτων.

Και αυτό επειδή ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι δικό του δημιούργημα. Αυτό όμως δεν το είπε ο βουλευτής Άδωνις αλλά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γεωργιάδης. Αυτός που απηχεί τις θέσεις και απόψεις του αρχηγού του κόμματός του, που τυγχάνει να είναι ο πρωθυπουργός της χώρας και πολιτικός προϊστάμενος του υπουργού Οικονομικών.

Μετά από όλα αυτά, ο Γκίκας Χαρδούβελης δέχθηκε και το χθεσινό χτύπημα του Χρύσανθου Λαζαρίδη, ο οποίος μαινόμενος ως ταύρος σε υαλοπωλείο μπήκε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ιδίου και ένα νέο σίριαλ στα εν οίκω της κυβέρνησης.

Την επομένη μάλιστα αφήνεται έκθετος από ολόκληρη την κυβέρνηση, από την οποία διαμηνύουν ότι ο Χρύσανθος Λαζαρίδης έχει κάθε θεσμικό δικαίωμα να είναι παρών στις διαπραγματεύσεις, καθιστώντας τον ίδιο – για να το θέσει κανείς κόσμια – διακοσμητικό στοιχείο.

Όσο στενεύουν τα περιθώρια και ο πολιτικός χρόνος για την κυβέρνηση, ο Σαμαράς δείχνει να συρρικνώνει τον πολιτικό κύκλο εμπιστοσύνης του γύρω του στους ανθρώπους που τον ακολουθούν χρόνια. Τον Χρύσανθο Λαζαρίδη και τον Σταύρο Παπασταύρου.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης γνωρίζοντας ότι δεν είναι μέσα σε αυτούς και σίγουρα θα είναι ο πρώτος αναλώσιμος, βλέπει τον εαυτό του εξοστρακισμένο, να πρέπει να φέρει εις πέρας αυτό που από το Μαξίμου θέλουν – σουρεαλιστικά ομολογουμένως – να χαρακτηρίζουν ως το τέλος της τρόικας και την έξοδο από τα μνημόνια.

Το χθεσινό χτύπημα για τον υπουργό ήταν πολύ δυνατό. Τόσο δυνατό που από τη ζάλη σήμερα ανέβασε πυρετό και δεν μπόρεσε να ακολουθήσει το πρόγραμμά του και να είναι παρών στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, παρά μόνο μετά κόπων και βασάνων φλεγόμενος από τον πυρετό έφτασε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Για να δουν πώς θα πορευτούν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ή για να ζητήσει τα ρέστα για το νέο άδειασμα; Ίσως και για τα δύο.

Ίσως και για να γνωστοποιήσει που ο ίδιος τοποθετεί τα όρια της πολιτικής του ευθιξίας ενόψει των επερχόμενων καταιγιστικών εξελίξεων…

Πηγή: tribune.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact