ΚΟΣΜΟΣ

Tουρκία και ΗΠΑ συγκροτούν επιτροπή εξέτασης των κυρώσεων που επέβαλε η Ουάσινγκτον στην Άγκυρα

H Tουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν συνομιλίες για τη σύσταση μεικτής ομάδας εργασίας σχετικά με τις αμερικανικές κυρώσεις που υπεβλήθησαν στην Άγκυρα. Την ανακοίνωση έκανε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας στην τελευταία συνέντευξη Τύπου για το 2020 και κάνοντας εκτίμηση για την εξωτερική πολιτική της χώρας, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η ομάδα εργασίας θα συσταθεί σε τεχνικό επίπεδο, με τις συνομιλίες των ειδικών να έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η πρόταση ήρθε από την πλευρά των ΗΠΑ και ότι οι ειδικοί από τις δύο πλευρές έχουν διάλογο και επικοινωνία.

Η Άγκυρα είχε προηγουμένως προτείνει τη δημιουργία ομάδας εργασίας για να εκτιμηθούν οι πιθανές συνέπειες που θα είχαν οι πύραυλοι S – 400 στα συστήματα του ΝΑΤΟ, μια πρόταση που αγνοήθηκε αρχικά από την Ουάσινγκτον.

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο έδειξε τώρα ενδιαφέρον για τη σύσταση της μεικτής ομάδας.

Ο τούρκος υπουργός υπογράμμισε ότι οι γνώμες διαφέρουν σχετικά με το αν οι κυρώσεις είναι αυστηρές ή όχι. Συνέχισε λέγοντας ότι η επιβολή κυρώσεων είναι λανθασμένη κίνηση τόσο πολιτικά όσο και νομικά.

“Αποτελεί μία επίθεση εναντίον των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.”, τόνισε.

Η Τουρκία υποστηρίζει πως η αγορά των S – 400 δεν ήταν επιλογή αλλά αναγκαιότητα καθώς η χώρα δεν μπορούσε να προμηθευτεί αντιαεροπορικά συστήματα από καμία συμμαχική χώρα του ΝΑΤΟ, με ικανοποιητικούς όρους.

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί για το γεγονός ότι το ρωσικό πυραυλικό σύστημα αποτελεί απειλή για τα μαχητικά τζετ F – 35 αλλά και γενικότερα για τα συστήματα άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η Άγκυρα, ωστόσο, διαβεβαιώνει ότι οι S – 400 δεν θα αποτελέσουν μέρος των συστημάτων του ΝΑΤΟ και ότι δεν παρουσιάζουν απειλή για τη συμμαχία ή τον οπλισμό της.

Πηγή: Daily Sabah

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact