ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία κατά Μακρόν για την ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Αρμενίων

«Διαφωνούμε σε πολλά με την Άγκυρα. Αναγκαίος ο διάλογος», δηλώνει ο Γάλλος πρόεδρος

Η Τουρκία καταδίκασε σήμερα την απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να ανακηρύξει την 24η Απριλίου ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Αρμενίων.

«Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε τις απόπειρες του κ. Μακρόν, ο οποίος αντιμετωπίζει πολιτικά προβλήματα στην ίδια τη χώρα του, να ανακηρύξει ημέρα μνήμης μετατρέποντας ιστορικά γεγονότα σε πολιτικά ζητήματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε χθες το βράδυ μπροστά σε μέλη της κοινότητας των Αρμενίων της Γαλλίας ότι το Παρίσι θα ορίσει την 24η Απριλίου «ημέρα εθνικής μνήμης για τη γενοκτονία των Αρμενίων», κάτι το οποίο είναι ένα ζήτημα συστηματικής διένεξης ανάμεσα στην Τουρκία και στις χώρες μέλη της ΕΕ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μιλώντας στο ετήσιο δείπνο του Συντονιστικού Συμβουλίου των Αρμενικών Οργανώσεων της Γαλλίας, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους τίμησε την προεκλογική του υπόσχεση να συμπεριλάβει στο γαλλικό ημερολόγιο ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του 1915-1917, μια κίνηση που οι Αρμένιοι της Γαλλίας περίμεναν με ανυπομονησία.

Η γενοκτονία των Αρμενίων που αμφισβητείται από την Τουρκία, αναγνωρίστηκε από τη Γαλλία το 2001.

Τηρώντας την προεκλογική του δέσμευση του 2017 ο Μακρόν ανακοίνωσε ενώπιον των μελών του Συμβουλίου ότι η Γαλλία συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που καταδίκασαν «τις φονικές διώξεις του αρμενικού λαού επί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».

Η Τουρκία δέχεται ότι πολλοί Αρμένιοι που κατοικούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις οθωμανικές δυνάμεις στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά αμφισβητεί τον αριθμό των νεκρών και αρνείται ότι επρόκειτο για συστηματικά ενορχηστρωμένες δολοφονίες, οι οποίες συνιστούν γενοκτονία.

Ο Μακρόν επεσήμανε πάντως ότι είχε ενημερώσει από πριν για την απόφασή του τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε ότι επιθυμία του είναι να κρατήσει ανοιχτό τον διάλογο με την Τουρκία.

«Διαφωνούμε ως προς τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες στην Τουρκία και ως προς τη γενοκτονία. Έχουμε ωστόσο και σημεία συμφωνίας όπως η αναγκαιότητα για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία. Με αυτό το δεδομένο, ο διάλογος με την Τουρκία είναι απαραίτητος», είπε ο Μακρόν.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact