ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία κατά Μακρόν για την ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Αρμενίων

«Διαφωνούμε σε πολλά με την Άγκυρα. Αναγκαίος ο διάλογος», δηλώνει ο Γάλλος πρόεδρος

Η Τουρκία καταδίκασε σήμερα την απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να ανακηρύξει την 24η Απριλίου ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Αρμενίων.

«Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε τις απόπειρες του κ. Μακρόν, ο οποίος αντιμετωπίζει πολιτικά προβλήματα στην ίδια τη χώρα του, να ανακηρύξει ημέρα μνήμης μετατρέποντας ιστορικά γεγονότα σε πολιτικά ζητήματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε χθες το βράδυ μπροστά σε μέλη της κοινότητας των Αρμενίων της Γαλλίας ότι το Παρίσι θα ορίσει την 24η Απριλίου «ημέρα εθνικής μνήμης για τη γενοκτονία των Αρμενίων», κάτι το οποίο είναι ένα ζήτημα συστηματικής διένεξης ανάμεσα στην Τουρκία και στις χώρες μέλη της ΕΕ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μιλώντας στο ετήσιο δείπνο του Συντονιστικού Συμβουλίου των Αρμενικών Οργανώσεων της Γαλλίας, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους τίμησε την προεκλογική του υπόσχεση να συμπεριλάβει στο γαλλικό ημερολόγιο ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του 1915-1917, μια κίνηση που οι Αρμένιοι της Γαλλίας περίμεναν με ανυπομονησία.

Η γενοκτονία των Αρμενίων που αμφισβητείται από την Τουρκία, αναγνωρίστηκε από τη Γαλλία το 2001.

Τηρώντας την προεκλογική του δέσμευση του 2017 ο Μακρόν ανακοίνωσε ενώπιον των μελών του Συμβουλίου ότι η Γαλλία συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που καταδίκασαν «τις φονικές διώξεις του αρμενικού λαού επί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».

Η Τουρκία δέχεται ότι πολλοί Αρμένιοι που κατοικούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις οθωμανικές δυνάμεις στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά αμφισβητεί τον αριθμό των νεκρών και αρνείται ότι επρόκειτο για συστηματικά ενορχηστρωμένες δολοφονίες, οι οποίες συνιστούν γενοκτονία.

Ο Μακρόν επεσήμανε πάντως ότι είχε ενημερώσει από πριν για την απόφασή του τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε ότι επιθυμία του είναι να κρατήσει ανοιχτό τον διάλογο με την Τουρκία.

«Διαφωνούμε ως προς τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες στην Τουρκία και ως προς τη γενοκτονία. Έχουμε ωστόσο και σημεία συμφωνίας όπως η αναγκαιότητα για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία. Με αυτό το δεδομένο, ο διάλογος με την Τουρκία είναι απαραίτητος», είπε ο Μακρόν.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact