ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο απερχόμενος πρόεδρος Γκιούλ δεν σκοπεύει να μείνει στη «σκιά»


Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  υπήρξε αναμφίβολα ο θριαμβευτής των προεδρικών εκλογών της 10ης Αυγούστου. Όμως, ο απερχόμενος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ δεν έχει παίξει ακόμα το τελευταίο του χαρτί…

Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Ερντογάν αμέσως μετά την μεγάλη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της 10ης Αυγούστου, ήταν να συγκαλέσει το κύριο εκτελεστικό όργανο του κόμματος του AKP (κόμμα Ανεξαρτησίας και Δικαιοσύνης), την επομένη ημέρα, στις 11 Αυγούστου.

Ο «ισχυρός άντρας» της Τουρκίας θέλει να σχεδιάσει το μέλλον του κόμματος και της κυβέρνησης, προτού αναλάβει επίσημα καθήκοντα στην προεδρία, στις 28 Αυγούστου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Hurriyet Daily News» δύο είναι τα κριτήρια που θέτει ο Ερντογάν για τον διάδοχό του στην πρωθυπουργία και στην προεδρία του κόμματος. Το πρώτο είναι ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας να έχει αρμονική σχέση με τον Ερντογάν και το δεύτερο είναι να οδηγήσει με επιτυχία το κόμμα στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, τον Ιούνιο του 2015.

Είναι αλήθεια ότι πολλοί μέσα στο κόμμα του Ερντογάν επιθυμούσαν να δουν τον απερχόμενο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ στην θέση του πρωθυπουργού, αλλά σύμφωνα με το Σύνταγμα στην Τουρκία ο πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι και μέλος του Κοινοβουλίου και ο πρόεδρος Γκιουλ δεν είναι.

Σύμφωνα με τον  τουρκικό Τύπο  αυτό βολεύει τον Ερντογάν, αφού ο πρόεδρος Γκιουλ διαθέτει μια ισχυρή προσωπικότητα εντός και εκτός Τουρκίας, οπότε θα ήταν ένας ισχυρός αντίπαλος, αν καθόταν στην καρέκλα του πρωθυπουργού.

Ποιες θα είναι όμως οι επόμενες κινήσεις του προέδρου Γκιουλ;  Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι τονίζουν ότι δεν επιθυμεί να μείνει στη σκιά του Ερντογάν και διαθέτει την δική του ισχυρή ομάδα μέσα στο AKP. Ο ίδιος ο πρόεδρος Γκιουλ, όταν ρωτήθηκε για τα μελλοντικά του σχέδια από ομάδα δημοσιογράφων στην συνεδρίαση του εκτελεστικού οργάνου του κόμματος, στις 11 Αυγούστου, δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να απέχει από την πολιτική, αλλά θα επιστρέψει στο κόμμα του οποίου υπήρξε συνιδρυτής!

Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε σε υποστηρικτές του μέσα στο κόμμα, που δεν είναι ικανοποιημένοι με το one’s man show του Ερντογάν, ότι αν οι πόρτες στο ΑΚP κλείσουν γι’αυτούς, τότε θα υπάρξουν «εναλλακτικές λύσεις»!
Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact