ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο απερχόμενος πρόεδρος Γκιούλ δεν σκοπεύει να μείνει στη «σκιά»


Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  υπήρξε αναμφίβολα ο θριαμβευτής των προεδρικών εκλογών της 10ης Αυγούστου. Όμως, ο απερχόμενος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ δεν έχει παίξει ακόμα το τελευταίο του χαρτί…

Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Ερντογάν αμέσως μετά την μεγάλη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της 10ης Αυγούστου, ήταν να συγκαλέσει το κύριο εκτελεστικό όργανο του κόμματος του AKP (κόμμα Ανεξαρτησίας και Δικαιοσύνης), την επομένη ημέρα, στις 11 Αυγούστου.

Ο «ισχυρός άντρας» της Τουρκίας θέλει να σχεδιάσει το μέλλον του κόμματος και της κυβέρνησης, προτού αναλάβει επίσημα καθήκοντα στην προεδρία, στις 28 Αυγούστου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Hurriyet Daily News» δύο είναι τα κριτήρια που θέτει ο Ερντογάν για τον διάδοχό του στην πρωθυπουργία και στην προεδρία του κόμματος. Το πρώτο είναι ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας να έχει αρμονική σχέση με τον Ερντογάν και το δεύτερο είναι να οδηγήσει με επιτυχία το κόμμα στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, τον Ιούνιο του 2015.

Είναι αλήθεια ότι πολλοί μέσα στο κόμμα του Ερντογάν επιθυμούσαν να δουν τον απερχόμενο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ στην θέση του πρωθυπουργού, αλλά σύμφωνα με το Σύνταγμα στην Τουρκία ο πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι και μέλος του Κοινοβουλίου και ο πρόεδρος Γκιουλ δεν είναι.

Σύμφωνα με τον  τουρκικό Τύπο  αυτό βολεύει τον Ερντογάν, αφού ο πρόεδρος Γκιουλ διαθέτει μια ισχυρή προσωπικότητα εντός και εκτός Τουρκίας, οπότε θα ήταν ένας ισχυρός αντίπαλος, αν καθόταν στην καρέκλα του πρωθυπουργού.

Ποιες θα είναι όμως οι επόμενες κινήσεις του προέδρου Γκιουλ;  Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι τονίζουν ότι δεν επιθυμεί να μείνει στη σκιά του Ερντογάν και διαθέτει την δική του ισχυρή ομάδα μέσα στο AKP. Ο ίδιος ο πρόεδρος Γκιουλ, όταν ρωτήθηκε για τα μελλοντικά του σχέδια από ομάδα δημοσιογράφων στην συνεδρίαση του εκτελεστικού οργάνου του κόμματος, στις 11 Αυγούστου, δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να απέχει από την πολιτική, αλλά θα επιστρέψει στο κόμμα του οποίου υπήρξε συνιδρυτής!

Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε σε υποστηρικτές του μέσα στο κόμμα, που δεν είναι ικανοποιημένοι με το one’s man show του Ερντογάν, ότι αν οι πόρτες στο ΑΚP κλείσουν γι’αυτούς, τότε θα υπάρξουν «εναλλακτικές λύσεις»!
Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact