ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Οι δέκα όροι που θέτει προκειμένου να πει «ναι» σε Σουηδία και Φινλανδία

Και ενώ συνεχίζονται τα «παζάρια» της Τουρκίας, προκειμένου να συναινέσει στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak έφερε στο φως τα «10» αιτήματα – προϋποθέσεις του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να μην προβάλλει βέτο στη διεύρυνση της Συμμαχίας.

Τα περισσότερα αιτήματα έχουν σχέση με την παρουσία και τη δράση στο Ελσίνκι και την Στοκχόλμη, του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) και της οργάνωσης FETO -του αυτοεξόριστου ιμάμη Γκιουλέν- που η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατικές οργανώσεις. Άλλα αιτήματα αφορούν το ξεμπλοκάρισμα προμήθειας υλικού, που έχει ανάγκη η τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Τα δέκα αιτήματα, σύμφωνα με την Yeni Safak, έχουν ως εξής:

  1. Ζητήθηκε από τις δύο χώρες να υποστηρίξουν την Τουρκία στον αγώνα της κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK, DHKP/C, DAESH, FETO και των «θυγατρικών» τους.
  2.  Ζητήθηκε από Σουηδία και Φινλανδία, να προχωρήσουν στις απαραίτητες νομικές ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ειδικά κατά των συγκεκριμένων οργανώσεων.
  3. Ζητήθηκε από Ελσίνκι και Στοκχόλμη να κλείσουν τα γραφεία των οργανώσεων PKK, DHKP/C, DAESH, FETO και των «θυγατρικών» τους και να μην επιτρέψουν στο μέλλον επαναλειτουργία τους.
  4. Ζητήθηκε να απαγορευτεί κάθε δραστηριότητα της οργάνωσης FETO, καθώς και η απαγόρευση λειτουργίας κάθε σχετικής ιστοσελίδας ή μέσου ενημέρωσης που προωθεί τις θέσεις του Γκιουλέν.
  5. Ζητήθηκε η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και κλείσιμο ενώσεων (PKK, DHKP/C, DAESH, FETO) που συνδέονται με την τρομοκρατία.
  6. Ζητήθηκε η απέλαση και η έκδοση προσώπων που σχετίζονται με την τρομοκρατία (PKK, DHKP/C, DAESH, FETO) στη Σουηδία και τη Φινλανδία.
  7. Ζητήθηκε να μην επιτρέπεται σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK και το DHKP-Cνα πραγματοποιούν διαδηλώσεις στο έδαφος Σουηδίας και Φινλανδίας.
  8. Ζητήθηκε από Ελσίνκι και Στοκχόλμη να «μοιράζονται» πληροφορίες με την Άγκυρα, που σχετίζονται με τη δράση οργανώσεων που η Τουρκία θεωρεί «τρομοκρατικές» (PKK, DHKP/C, DAESH, FETO).
  9. Ζητήθηκε από τις δύο χώρες να άρουν τους περιορισμούς για την προμήθεια υλικού για την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας.
  10. Ζητήθηκε ξεκάθαρη δέσμευση πως εάν Σουηδία και Φινλανδία γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να εκπληρώσουν τα αιτήματα της Τουρκίας.

Όπως είναι γνωστό η Τουρκία έχει αντιταχθεί στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, αποκαλώντας Φινλανδία και Σουηδία ως «ξενώνες τρομοκρατικών οργανώσεων», υπονοώντας πως φιλοξενούν στα εδάφη τους μέλη οργανώσεων (PKK, DHKP/C, DAESH, FETO) που η δράση τους είναι απαγορευμένες στην Τουρκία και επισήμως χαρακτηρίζονται ως «τρομοκρατικές».

Πηγή: Protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact