ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουσκ: Στόχος της ΕΕ είναι ο περιορισμός των προσφυγικών ροών

«Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να προστατεύσει τα σύνορά της»

Στόχος της ΕΕ είναι ο περιορισμός των προσφυγικών ροών και όχι μόνο η διευκόλυνση της διέλευσής τους, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Γι’ αυτό το λόγο η προσοχή της ΕΕ πρέπει να είναι στραμμένη τόσο στην οικονομική βοήθεια που θα δοθεί στην Τουρκία και σε χώρες της Αφρικής όσο και στην υποστήριξη χωρών μέσω των οποίων γίνεται η διέλευση προσφύγων, πρόσθεσε ο κ. Τουσκ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να προστατεύσει τα σύνορά της και τόνισε ότι για την αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών είναι ζωτικής σημασίας όλες οι χώρες του αποκαλούμενου «βαλκανικού διαδρόμου» να συνεργάζονται μεταξύ τους και να έχουν έναν αποτελεσματικό συντονισμό.

Ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι η ΕΕ είναι πρόθυμη να παράσχει οικονομική και τεχνική βοήθεια στην ΠΓΔΜ για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και σημείωσε ότι θα μιλήσει με τα κράτη-μέλη της ΕΕ για το τι μπορεί να γίνει για το θέμα αυτό.

Ενώ ο κ. Τουσκ ήταν σύντομος στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ επιδόθηκε σε μία μακροσκελή δήλωση και εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι η χώρα του, ως τμήμα του βαλκανικού διαδρόμου της διέλευσης των προσφύγων και μεταναστών, «υφίσταται τις συνέπειες ενός δυσλειτουργικού μηχανισμού της ΕΕ για την κατανομή των προσφύγων στα κράτη- μέλη της και της μη καταγραφής των προσφύγων και των μεταναστών σε ένα κράτος- μέλος της Ένωσης, όπως και των εθνικών αποφάσεων κάποιων χωρών της Ένωσης να περιορίσουν τις προσφυγικές ροές χωρίς καμία ενημέρωση προηγουμένως».

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι από τη στιγμή που κάποιες χώρες της ΕΕ αποφάσισαν να περιορίσουν τη ροή των προσφύγων και κάνουν διαχωρισμούς μεταξύ «προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές» και «οικονομικών μεταναστών», η ουδέτερη ζώνη στο ύψος Ειδομένης-Γευγελής έχει μετατραπεί σε ένα «επικίνδυνο σημείο συμφόρησης» για τη διέλευση μεταναστών και προσφύγων, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους ασφαλείας.

Ο Ιβάνοφ ζήτησε για ακόμη μία φορά την ανάπτυξη δυνάμεων της Φρόντεξ στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ και εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της χώρας του για το γεγονός ότι παρά τις υποσχέσεις των Βρυξελλών, δεν έχει λάβει καμία βοήθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συναντήθηκε ακόμη στα Σκόπια και με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Η επίσκεψη του κ. Τουσκ στα Σκόπια αποτελεί μέρος της περιοδείας του σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σχετικά με το «προσφυγικό».

Χθες το βράδυ ο κ. Τουσκ επισκέφθηκε το Βελιγράδι, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ενώ νωρίτερα σήμερα συναντήθηκε στα Τίρανα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact