ΚΟΣΜΟΣ

Τουσκ: Χρησιμοποιούν τους πρόσφυγες για να πλήξουν την Ευρώπη

Καρφιά για ηγέτες, που δεν κατονόμασε

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η μαζική μετακίνηση προσφύγων προς την Ευρώπη χρησιμοποιείται από ορισμένους ξένους ηγέτες -τους οποίους δεν κατονόμασε- για να εξασθενήσει πολιτικά η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Για πρώτη φορά αφότου ενεπλάκην στην πολιτική, άκουσα πολιτικούς να δηλώνουν ανοικτά ότι οι πρόσφυγες οι οποίοι κατευθύνονται προς την Ευρώπη είναι η μέθοδός τους για να επιβάλουν σε αυτή την τελευταία ορισμένες συμπεριφορές», είπε ο Τουσκ, παρεμβαίνοντας κατά τη διάρκεια ενός ευρωπαϊκού φόρουμ στο Σοπότ, στις πολωνικές ακτές στη Βαλτική.

«Ορισμένοι λένε ότι είναι η μέθοδός τους για την εξασθένηση της Ευρώπης ως πολιτικού θεσμού», συνέχισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καλώντας να «εξαχθούν τα συμπεράσματα που επιβάλλεται».

Προηγουμένως επέκρινε τις «στρατιωτικές λύσεις που προτείνονται από ορισμένα κράτη στη Συρία», οι οποίες εγείρουν τον κίνδυνο, σύμφωνα με τον ίδιο, «τα οκτώ εκατομμύρια Σύροι που έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας τους να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους» και αυτοί.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στην «στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας, την στρατιωτική και πολιτική εμπλοκή του Ιράν και την όλο και πιο σαφή πρόσκληση για την εμπλοκή της Κίνας».

«Οι πρόσφυγες έχουν μετατραπεί σε στοιχείο της πολιτικής αντιπαράθεσης και ενίοτε, στα χέρια και κατά τις βουλές ορισμένων πολιτικών, μετατρέπονται σε αντικείμενο παζαριού, ή σε νέο στοιχείου του υβριδικού πολέμου, τις πρώτες εκδηλώσεις του οποίου είδαμε στην Κριμαία και στο Ντονμπάς», στην ανατολική Ουκρανία, υποστήριξε ο Ντόναλντ Τουσκ. «Δεν μιλάω αποκλειστικά και μόνο για τη Ρωσία», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ο όρος «υβριδικός πόλεμος» έχει χρησιμοποιηθεί για να περιγραφεί η σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία, όπου η Ρωσία κατηγορείται από το Κίεβο και δυτικές κυβερνήσεις ότι εμπλέκεται στη σύγκρουση με συγκαλυμμένο τρόπο: αναπτύσσοντας στρατιωτικούς χωρίς διακριτικά, εξαπολύοντας μυστικές επιχειρήσεις των Ειδικών Δυνάμεων, μια επίθεση προπαγάνδας καθώς και κάνοντας συχνά ελιγμούς στρατευμάτων στα σύνορα.

Επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να υποδέχεται τους πρόσφυγες που προσπαθούν να σωθούν από τον πόλεμο, ο Τουσκ προειδοποίησε παράλληλα εναντίον της επανεμφάνισης των «τειχών» στα ξεχασμένα σύνορα στο εσωτερικό του Χώρου Σένγκεν.

«Σήμερα δεν αποφασίζουμε εμείς ποιος μπαίνει στην Ευρώπη. Είναι οι διακινητές, η αποφασιστικότητα των ανθρώπων και ακόμη και οι μετεωρολογικές συνθήκες στη Μεσόγειο που το κρίνουν», ανέφερε εξάλλου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πάντως ο Τουσκ ανέφερε πως ένας λόγος για να αισιοδοξεί όσον αφορά το γεγονός πως οι πρόσφυγες φθάνουν στην Ευρώπη είναι το ότι οι άνθρωποι θεωρούν ότι θα τύχουν καλής μεταχείρισης και ότι τα παιδιά τους θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact