ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στο πεδίο βολής: Αστοχία υλικού ή ανθρώπινο λάθος; -Πού στρέφονται οι έρευνες

Διχασμένοι είναι οι στρατιωτικοί για την τραγωδία της περασμένης Τρίτης στο Βόλο, όταν τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε, μετά από έκρηξη του πυροσωλήνα με τον οποίο πραγματοποιούσαν βολές. Η διαφωνία τους αφορά το αν υπήρξε αστοχία υλικού ή ανθρώπινο λάθος το οποίο οδήγησε στην τραγωδία.

«Πρόκειται για μέλη Ειδικών Δυνάμεων, δεν είναι απλοί φαντάροι. Δεν κοιτάνε καν πως βάζουν τις οβίδες, το κάνουν με κλειστά μάτια. Κοιτάνε μόνο τον στόχο, αν τον πετυχαίνουν. Είναι απίθανο να πιστεύουμε ότι μπορεί να έκαναν κάποιο λάθος σε αυτό το σημείο», είπε στην «Καθημερινή» πρώην αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων που έχει υπηρετήσει στο συγκεκριμένο 505 Τάγμα Πεζοναυτών, που πραγματοποίησε τη βολή, και επέβλεπε ανάλογες ασκήσεις.

Το πρώτο από τα δύο βασικά σενάρια, τα οποία, σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν στελέχη του υπουργείου Αμυνας, εξετάζει το ΓΕΣ είναι το ενδεχόμενο η προηγούμενη βολίδα να μην εκτοξεύτηκε (αφλογιστία) και χωρίς να το αντιληφθούν οι πεζοναύτες να έριξαν από επάνω μια ακόμα βολίδα. Οι συγκεκριμένες οβίδες έχουν εκρηκτικά σε δύο σημεία: στη βάση, προκειμένου να εκτοξευτούν από τον πυροσωλήνα και στο μπροστινό μέρος προκειμένου να εκραγούν κατά την πρόσκρουση στο έδαφος. Η οβίδα απασφαλίζει μόνο αφότου φύγει από τον πυροσωλήνα. Την ώρα που γίνεται η εκτόξευση, σημειώνει η ίδια πηγή, οι στρατιωτικοί που συμμετέχουν σκύβουν προς την αντίθεση κατεύθυνση, οπότε ο μόνος που βλέπει τη διαδικασία είναι ένας αξιωματικός που βρίσκεται σε μεγαλύτερη απόσταση.

Ενα δεύτερο σενάριο που εξετάζει το ΓΕΣ είναι αστοχία υλικού και συγκεκριμένα πρόβλημα στον σωλήνα εκτόξευσης. Ολη η παρτίδα από τα συγκεκριμένα όπλα έχει σήμερα μείνει εκτός χρήσης μέχρι να ξεκαθαρίσει αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο.

Τα αίτια της τραγωδίας είναι το βασικό αντικείμενο έρευνας που πραγματοποιεί ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού. Ακόμα, ΕΔΕ πραγματοποιεί το υπουργείο, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται σύντομα προκειμένου να ρυθμιστούν και ζητήματα αποζημιώσεων για τις οικογένειες των θυμάτων, ενώ μια ακόμα έρευνα διεξάγει ο στρατιωτικός εισαγγελέας.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact