ΕΛΛΑΔΑ

Τρόμος στην Αθήνα μετά ρήξη του Ερντογάν με τις ΗΠΑ

Η ρήξη του Ερντογάν με το NATO και η στροφή του προς τη Μόσχα προβληματίζουν αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης, που εκτιμούν πως η Άγκυρα θα είναι ανεξέλεγκτη εκτός της Συμμαχίας.

Επιπλέον, η Αθήνα φοβάται επικίνδυνα παιχνίδια και περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης από την Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη βοήθεια της Μόσχας, αφού τα συμφέροντα των δυο χωρών στην περιοχή ταυτίζονται.

Τις προθέσεις της Άγκυρας αποκαλύπτει άλλωστε και η επιστολή – πρόκληση της Τουρκίας προς τα Ηνωμένα Έθνη, με την οποία διεκδικεί τις ελληνικές και κυπριακές θαλάσσιες ζώνες (από τη Ρόδο έως τις Κυπριακές ακτές), αγνοώντας όχι μόνο το Καστελλόριζο, αλλά και την υφαλοκρηπίδα μεγάλων νησιών, όπως είναι η Κρήτη και η Ρόδος, καθώς και τα δικαιώματα της Κύπρου.

Ενδιαφέρον ΗΠΑ για Ελλάδα

Η κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας έχει ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της γεωπολιτικής σημασίας της χώρας μας για την Ουάσιγκτον. Οι Αμερικάνοι μιλούν με θερμά λόγια για τη χώρα μας, δείχνουν ενδιαφέρουν για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, ενώ για πρώτη φορά, μας προσφέρουν τα F-35.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η εκρηκτική κατάσταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας συμφέρει και ενισχύει την Ελλάδα.

Η πιθανότητα οριστικής ρήξης Τουρκίας – ΗΠΑ είναι όμως μεγάλη, καθώς ο Ερντογάν δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας για τους S-400, και προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Το κρίσιμο χρονικό διάστημα εκτείνεται έως τις 19 Ιουλίου, ημερομηνία που αναμένεται να παραδοθούν οι ρωσικοί πύραυλοι στον «Σουλτάνο».

Η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει πως αυτό θα οδηγήσει σε ακύρωση της πώλησης των F-35, ενώ θα προχωρήσει σε οικονομικές κυρώσεις.

Από την άλλη, η Άγκυρα έχει επισημάνει, πως αν οι ΗΠΑ δεν παραδώσουν τα F-35, θα στραφεί σε άλλες αγορές.

Tο πόσο τεταμένο είναι το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες δείχνει η ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσαν οι ΗΠΑ και προειδοποιεί τους Αμερικανούς να μην ταξιδέψουν στην Τουρκία γιατί κινδυνεύουν με απαγωγές, αλλά και παράνομες συλλήψεις.

Αν ο Τράμπ δεν καταφέρει να «γονατίσει» τον Ερντογάν μέσω της αποσταθεροποίησης της οικονομίας της χώρας, ο «Σουλτάνος» θα γίνει ανεξέλεγκτος.

Στην Αθήνα, δεν έχουν καμία αμφιβολία, πως σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα και η Κύπρος, θα βρεθούν στην «πρώτη γραμμή» και ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα καταστεί πεδίο αντιπαράθεσης.

Εκεί, Ρώσοι και Τούρκοι έχουν κοινό συμφέρον να εμποδίσουν την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Κι αυτό γιατί, η θέση της Ρωσίας απειλείται στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, ενώ η Τουρκία «αγνοείται» από τις ΗΠΑ αφού το ενδιαφέρον τους είναι στραμμένο στην κυπριακή ΑΟΖ και στον αγωγό EastMed.

Με πληροφορίες από τη RealNews

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact