ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας και ΣΕΒ συμφώνησαν στους άξονες εξόδου από την κρίση


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και το προεδρείο του ΣΕΒ όχι μόνο βρήκαν σημεία συμφωνίας ως προς το τι πρέπει να γίνει για να επιταχυνθεί η έξοδος από την κρίση, αλλά τελικά είχαν και μια πολύ θερμή συζήτηση…

Το να βρει σημεία σύγκλισης με την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, τους συλλογικούς εκπροσώπους εργαζομένων, που πλήττονται από τα μνημόνια δεν ήταν δύσκολη υπόθεση για τον Αλέξη Τσίπρα, κατά τις συναντήσεις που είχε την Τρίτη ενόψει της παρουσίας του στη ΔΕΘ.

Το να γοητεύσει όμως και την ηγεσία του ΣΕΒ ήταν μια μικρή έκπληξη, αν και μετά από τόσες συναντήσεις και εμφανίσεις στις γενικές συνελεύσεις των ελλήνων βιομηχάνων θα έπρεπε να θεωρείται αναμενόμενο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και το προεδρείο του ΣΕΒ όχι μόνο βρήκαν σημεία συμφωνίας για ορισμένες άξονες εξόδου από την κρίση, αλλά είχαν και μια πολύ θερμή συζήτηση.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, όπως ομολόγησε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θόδωρος Φέσσας, ότι το σχέδιο ανάπτυξης πρέπει να βασίζεται σε επενδύσεις και όχι στην κατανάλωση. Κατά τον κ. Φέσσα βέβαια αυτές πρέπει να έλθουν πρωτίστως από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά στη λογική του ΣΥΡΙΖΑ ο δημόσιος τομέας θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο.

Το πιο σημαντικό στοιχείο από τη συνάντηση, το οποίο επεδίωκε με σθένος ο κ. Τσίπρας ήταν η συμφωνία για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ κρίσης επίπεδα (δηλαδή στα 751 ευρώ), καθώς είναι από τα μέτρα που θέλει να εξαγγείλει στη ΔΕΘ ως ένα από τα κεντρικά πρώτα βήματα μιας αριστερής κυβέρνησης. Ήδη άλλωστε υπάρξει ταύτιση στο θέμα αυτό με τη ΓΣΕΕ και η στάση του ΣΕΒ ήταν ενθαρρυντική για τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ηγεσία του ξεκαθάρισε ότι «ο Σύνδεσμος ουδέποτε έθεσε – κι όταν υπήρξε η κατάργηση του κατώτατου μισθού- ουδέποτε είχε θέσει θέμα κατώτατου μισθού. Οι επιχειρήσεις του ΣΕΒ πληρώνουν πολύ παραπάνω από τον κατώτατο μισθό των 751 ευρώ». Όπως τόνισε ο κ. Φέσσας «θεωρούμε ότι οι καλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι δίνουν ώθηση στις επιχειρήσεις τις οποίες εργάζονται. Από και πέρα όμως, το θέμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι πολύ γενικότερο για να μείνει μόνο στον κατώτατο μισθό».

Σαφής συμφωνία δεν υπήρξε πάντως καθώς ο ΣΕΒ πιστεύει ότι πρόκειται για ένα θέμα που είναι γενικότερο ζήτημα μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων.

Ο πολιτικός στόχος του κ. Τσίπρα, πάντως, που ήταν να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως συνομιλητή όλων των κοινωνικών φορέων και ότι η προετοιμάζει ένα σοβαρό και επεξεργασμένο κυβερνητικό πρόγραμμα, θεωρείται ότι επετεύχθη μετά τις συναντήσεις με τον ΣΕΒ, τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.  
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact