ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στη WSJ: Οι τιμωρητικές πολιτικές πρέπει να τελειώνουν

«Οι πατερναλιστικές, τεχνοκρατικές και ελιτίστικες προσεγγίσεις δεν μπορούν να είναι η απάντηση»

Μήνυμα στους δανειστές στέλνει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του που δημοσιεύεται στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Στο άρθρο, με τίτλο «Ήρθε η ώρα να δώσουν στην Ελλάδα περιθώρια ανάπτυξης», ο Πρωθυπουργός διαμηνύει ότι η χώρα έχει δεσμευτεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αλλά οι δανειστές θα πρέπει να αφήσουν στην άκρη τις τιμωρητικές πρακτικές του παρελθόντος.

Όπως σημειώνει ο πρωθυπουργός: «Η Ελλάδα και άλλες χώρες που πλήττονται από την οικονομική κρίση αποτελούν τυπικά παραδείγματα, από την άποψη αυτή. Ως προηγμένη οικονομία και μέλος μίας ισχυρής νομισματικής ένωσης, που έχει επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στο παρελθόν, είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε σε μια πορεία ανάπτυξης.

Επτά χρόνια μετά το πρώτο σχέδιο διάσωσης, η Ελλάδα ανέλαβε την αρχική δημοσιονομική εξυγίανση και τις βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, έναντι οικονομικής στήριξης. Έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας, παρά το τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος τριών διαδοχικών πακέτων προσαρμογής».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει ότι: « Ελλάδα γυρίζει επιτέλους σελίδα. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να προχωρήσουμε σε αποφασιστικά βήματα όσον αφορά το ελληνικό χρέος, με τρόπο που να μην δημιουργείται οικονομικό κόστος – ούτε καν μία δεκάρα – για τους φορολογούμενους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι τεχνικές λύσεις που καθιστούν αυτή την πολιτική βιώσιμη υπάρχουν.

Η έγκαιρη εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους θα δημιουργούσε ομαλότερες δημοσιονομικές οδούς και τον ζωτικό χώρο για βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό θα επέτρεπε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα άνοιγε το δρόμο για την επιστροφή μας στις αγορές και θα έδινε στη διεθνή επενδυτική κοινότητα το σήμα ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην ομαλότητα.

Η σύγκρουση μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ σχετικά με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στερεί από την οικονομία μας πολύτιμο χρόνο, καθυστερώντας την πολυαναμενόμενη επιστροφή στην ανάπτυξη. Έχουμε δεσμευτεί πως θα τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας έναντι των δανειστών, παρά το πολιτικό κόστος που μπορεί να συνεπάγεται. Όμως, ο ασφαλέστερος δρόμος προς αυτόν τον στόχο είναι να προωθηθεί η ανάπτυξη και να τερματιστούν οι τιμωρητικές προσεγγίσεις του παρελθόντος».

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Τσίπρας: «Οι πατερναλιστικές, τεχνοκρατικές και ελιτίστικες προσεγγίσεις δεν μπορούν να είναι η απάντηση στην άνοδο της ακροδεξιάς. Μόνο εάν εμβαθύνουμε τη δημοκρατία και αγκαλιάσουμε την αλληλεγγύη, μπορούμε να προσφέρουμε ελπίδα στο ευρωπαϊκό όραμα σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς.

Το έχουμε κάνει αυτό στο παρελθόν και μπορούμε να το κάνουμε ξανά».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact