ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τσουνάμι» κατασχέσεων και πλειστηριασμών

Υπό την απειλή των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων θα βρεθούν χιλιάδες δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια αλλά και με οφειλές στο Δημόσιο με το τέλος της αποχής των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους. Σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τα προβληματικά δάνεια που ο αριθμός τους αυξάνεται δραματικά, οι τράπεζες πιέζουν τους μη συνεργάσιμους δανειολήπτες να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Ένα σημάδι για την αλλαγή τακτικής που θα ακολουθήσουν από εδώ και στο εξής τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αποτελεί η κίνηση της ΕΚΤ να ζητήσει την περασμένη εβδομάδα από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να δημοσιοποιούν τριμηνιαίους στόχους για τις εισπράξεις από ρυθμίσεις και πωλήσεις δανείων.

Άλλωστε οι τράπεζες σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν τις μαζικές κατασχέσεις καθώς η εν λόγω κίνηση θα προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στην ομαλή λειτουργία αγοράς ακινήτων ωστόσο θα επιδιώξουν με την πίεση να ταρακουνήσουν την κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών να οπροσέλθουν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να διακανονίσουν τις οφειλές τους.

Για τα επόμενα χρόνια έχει τεθεί στόχος περιορισμού των κόκκινων δανείων στα 10 δισ. ευρώ, την ώρα που οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί απέναντι στην Τράπεζα της Ελλάδας να μειώσουν την έκθεση των «κόκκινων» δανείων που χατέχουν στο χαρτοφυλάκιό τους στο 30,8% από το 47% που βρίσκεται σήμερα.

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια που κατέχουν ιδιώτες, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προτείνουν βραχυπρόθεσμες  ή μακροπρόθεσμες λύσεις που αντιστοιχούν σε μείωση επιτοκίου, καταβολή χαμηλότερης δόσης ή επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου.

Τα επιχειρηματικά δάνεια

Την ίδια ώρα η αγορά αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά τόσο τον μηχανισμό εξωδικαστικής ρύθμισης στον τομέα των επιχειρηματικών όσο και τις αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα. Βασικό συστατικό για την αναδιάρθρωση του δανείου θα είναι η βιωσιμότητα της επιχειρήσης.

Επιπλέον, στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η σύσταση επιτροπών με τη συμμετοχή των πιστωτών οι οποίες, με βάση την εισήγηση ειδικών αξιολογητών, θα καταλήγουν σε σχέδιο για την εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών το οποίο θα επικυρώνεται από δικαστές.

Σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις μεγάλων επιχειρήσεων με υψηλές οφειλές η εισήγηση προς τις επιτροπές θα γίνεται από μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες και όχι από μεμονωμένους αξιολογητές. Ταυτρόνα στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται επιπλέον αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών πτώχευσης.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact