ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τσουνάμι» κατασχέσεων και πλειστηριασμών

Υπό την απειλή των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων θα βρεθούν χιλιάδες δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια αλλά και με οφειλές στο Δημόσιο με το τέλος της αποχής των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους. Σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τα προβληματικά δάνεια που ο αριθμός τους αυξάνεται δραματικά, οι τράπεζες πιέζουν τους μη συνεργάσιμους δανειολήπτες να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Ένα σημάδι για την αλλαγή τακτικής που θα ακολουθήσουν από εδώ και στο εξής τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αποτελεί η κίνηση της ΕΚΤ να ζητήσει την περασμένη εβδομάδα από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να δημοσιοποιούν τριμηνιαίους στόχους για τις εισπράξεις από ρυθμίσεις και πωλήσεις δανείων.

Άλλωστε οι τράπεζες σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν τις μαζικές κατασχέσεις καθώς η εν λόγω κίνηση θα προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στην ομαλή λειτουργία αγοράς ακινήτων ωστόσο θα επιδιώξουν με την πίεση να ταρακουνήσουν την κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών να οπροσέλθουν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να διακανονίσουν τις οφειλές τους.

Για τα επόμενα χρόνια έχει τεθεί στόχος περιορισμού των κόκκινων δανείων στα 10 δισ. ευρώ, την ώρα που οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί απέναντι στην Τράπεζα της Ελλάδας να μειώσουν την έκθεση των «κόκκινων» δανείων που χατέχουν στο χαρτοφυλάκιό τους στο 30,8% από το 47% που βρίσκεται σήμερα.

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια που κατέχουν ιδιώτες, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προτείνουν βραχυπρόθεσμες  ή μακροπρόθεσμες λύσεις που αντιστοιχούν σε μείωση επιτοκίου, καταβολή χαμηλότερης δόσης ή επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου.

Τα επιχειρηματικά δάνεια

Την ίδια ώρα η αγορά αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά τόσο τον μηχανισμό εξωδικαστικής ρύθμισης στον τομέα των επιχειρηματικών όσο και τις αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα. Βασικό συστατικό για την αναδιάρθρωση του δανείου θα είναι η βιωσιμότητα της επιχειρήσης.

Επιπλέον, στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η σύσταση επιτροπών με τη συμμετοχή των πιστωτών οι οποίες, με βάση την εισήγηση ειδικών αξιολογητών, θα καταλήγουν σε σχέδιο για την εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών το οποίο θα επικυρώνεται από δικαστές.

Σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις μεγάλων επιχειρήσεων με υψηλές οφειλές η εισήγηση προς τις επιτροπές θα γίνεται από μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες και όχι από μεμονωμένους αξιολογητές. Ταυτρόνα στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται επιπλέον αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών πτώχευσης.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact