ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τσουνάμι» κατασχέσεων και πλειστηριασμών

Υπό την απειλή των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων θα βρεθούν χιλιάδες δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια αλλά και με οφειλές στο Δημόσιο με το τέλος της αποχής των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους. Σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τα προβληματικά δάνεια που ο αριθμός τους αυξάνεται δραματικά, οι τράπεζες πιέζουν τους μη συνεργάσιμους δανειολήπτες να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Ένα σημάδι για την αλλαγή τακτικής που θα ακολουθήσουν από εδώ και στο εξής τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αποτελεί η κίνηση της ΕΚΤ να ζητήσει την περασμένη εβδομάδα από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να δημοσιοποιούν τριμηνιαίους στόχους για τις εισπράξεις από ρυθμίσεις και πωλήσεις δανείων.

Άλλωστε οι τράπεζες σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν τις μαζικές κατασχέσεις καθώς η εν λόγω κίνηση θα προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στην ομαλή λειτουργία αγοράς ακινήτων ωστόσο θα επιδιώξουν με την πίεση να ταρακουνήσουν την κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών να οπροσέλθουν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να διακανονίσουν τις οφειλές τους.

Για τα επόμενα χρόνια έχει τεθεί στόχος περιορισμού των κόκκινων δανείων στα 10 δισ. ευρώ, την ώρα που οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί απέναντι στην Τράπεζα της Ελλάδας να μειώσουν την έκθεση των «κόκκινων» δανείων που χατέχουν στο χαρτοφυλάκιό τους στο 30,8% από το 47% που βρίσκεται σήμερα.

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια που κατέχουν ιδιώτες, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προτείνουν βραχυπρόθεσμες  ή μακροπρόθεσμες λύσεις που αντιστοιχούν σε μείωση επιτοκίου, καταβολή χαμηλότερης δόσης ή επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου.

Τα επιχειρηματικά δάνεια

Την ίδια ώρα η αγορά αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά τόσο τον μηχανισμό εξωδικαστικής ρύθμισης στον τομέα των επιχειρηματικών όσο και τις αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα. Βασικό συστατικό για την αναδιάρθρωση του δανείου θα είναι η βιωσιμότητα της επιχειρήσης.

Επιπλέον, στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η σύσταση επιτροπών με τη συμμετοχή των πιστωτών οι οποίες, με βάση την εισήγηση ειδικών αξιολογητών, θα καταλήγουν σε σχέδιο για την εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών το οποίο θα επικυρώνεται από δικαστές.

Σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις μεγάλων επιχειρήσεων με υψηλές οφειλές η εισήγηση προς τις επιτροπές θα γίνεται από μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες και όχι από μεμονωμένους αξιολογητές. Ταυτρόνα στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται επιπλέον αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών πτώχευσης.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact