ΚΟΣΜΟΣ

Τζορτζ Σόρος ο…”προφήτης”

Τζορτζ Σόρος ο…”προφήτης”

Ο Τζορτζ Σόρος δεν περιορίζεται σε αναλύσεις μακροοικονομικών φαινομένων ανά την υφήλιο, αλλά συχνά πυκνά αναφέρεται και σε πολιτικά ζητήματα που άπτονται των οικονομικών.

Σε μια πρόσφατη ομιλία του σε συνέδριο του Bretton Woods στην Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε πως ανησυχεί έντονα για την πιθανότητα ενός Γ’ Παγκόσμιου Πολέμου. Όπως μεταφέρει το MarketWatch, αυτό που επισήμανε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής ήταν ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την υγεία της κινεζικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την ανάλυσή του, εάν εκτροχιαστούν οι προσπάθειες της Κίνας να κάνει τη μετάβαση από μια εξαγωγική οικονομία σε μια οικονομία που θα οδηγείται από την εγχώρια ζήτηση, υπάρχει η «πιθανότητα» οι ηγέτες της Κίνας να καλλιεργήσουν μια εξωτερική σύγκρουση για να κρατήσουν ενωμένη τη χώρα και να διατηρήσουν την εξουσία.

«Εάν υπάρξει κάποια σύγκρουση της Κίνας με έναν στρατιωτικό σύμμαχο των ΗΠΑ, όπως η Ιαπωνία, τότε δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι θα φτάναμε στο κατώφλι ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου», είπε ο Σόρος προσθέτοντας ότι στρατιωτικές δαπάνες έχουν αυξηθεί τόσο στη Ρωσία όσο και στην Κίνα.

Για να αποφευχθεί αυτό το σενάριο, ο Σόρος κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να κάνουν «μια μεγάλη παραχώρηση» και να επιτρέψουν στο νόμισμα της Κίνας να ενταχθεί στο καλάθι νομισμάτων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει το γουάν ανταγωνιστή του αμερικανικού δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Σε αντάλλαγμα, η Κίνα θα πρέπει να κάνει από την πλευρά της μεγάλες παραχωρήσεις για να αναμορφώσει την οικονομία της, όπως είναι η αποδοχή του κράτους δικαίου, δήλωσε ο Σόρος. Με το να επιτραπεί στο κινεζικό γουάν να είναι ένα νόμισμα της αγοράς θα δημιουργηθεί μια “δεσμευτική σχέση” μεταξύ των δύο συστημάτων.

Μια συμφωνία σε αυτές τις γραμμές θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί, δήλωσε ο Soros, ωστόσο η εναλλακτική είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη.

«Χωρίς μια συμφωνία, υπάρχει ο πραγματικός κίνδυνος η Κίνα να ευθυγραμμιστεί πολιτικά και στρατιωτικά με τη Ρωσία και μετά η απειλή του τρίτου παγκόσμιου πολέμου γίνεται πραγματική, άρα αξίζει να δοκιμάσουμε», υπογράμμισε.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact