ΚΟΣΜΟΣ

Βασίλισσα Ελισάβετ: Έτσι θα κυλήσουν οι επόμενες 10 ημέρες μέχρι την κηδεία της

Τα πρωτόκολλα για τους θανάτους των μοναρχών στη Βρετανία είναι ιδιαίτερα αυστηρά γι αυτό και είναι δεδομένο πως θα τηρηθούν στο ακέραιο.

Έτσι, είναι ήδη γνωστό, πως θα κυλήσουν οι επόμενες 10 ημέρες, μέχρι την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ που πέθανε στα 96 της χρόνια, την Πέμπτη.

Τα πρώτα βήματα του πρωτοκόλλου έχουν ήδη τηρηθεί. Ο γραμματέας της βασίλισσας ενημέρωσε την πρωθυπουργό κι εκείνη το υπουργικό συμβούλιο. Η αναγγελία του θανάτου της Ελισάβετ θυροκολλήθηκε στο Παλάτι και η πρωθυπουργός της χώρας προχώρησε σε διάγγελμα με το οποίο ανακοίνωνε τον θάνατό της.

Ακολουθεί τελετουργικός χαιρετισμός με όπλα σε Hyde Park και Tower Hill, ενώ θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε όλη τη χώρα. Ο βασιλιάς Κάρολος θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό Λιζ Τρας. Έπειτα θα συναντήσει την επιτροπή με την οποία θα δει όλο το σχέδιο της κηδείας και θα το υπογράψει.

Ο Κάρολος έπειτα θα απευθύνει το πρώτο του διάγγελμα.

1η ημέρα μετά τον θάνατό της

Ένα Συμβούλιο αποτελούμενο από ανώτερα κυβερνητικά στελέχη και συμβούλους θα συνεδριάσει στο St James’s Palace το πρωί για την διακήρυξη του νέου βασιλιά, η οποία θα ανακοινωθεί δημόσια από μπαλκόνι του παλατιού. Μια ακόμα ανακοίνωση θα διαβαστεί στο Royal Exchange στο Λονδίνο. Το απόγευμα ο νέος βασιλιάς θα έχει συναντήσεις με την πρωθυπουργό και το υπουργικό της συμβούλιο αλλά και τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, τον αρχιεπίσκοπο του Canterbury και τον Προϊστάμενο του Αββαείου του Γουεστμίνστερ. Τιμές θα αποδοθούν στην εκλιπούσα στο κοινοβούλιο. Οι σημαίες θα επιστρέψουν στις θέσεις τους, όσο το Συμβούλιο θα αναγορεύει τον Κάρολο βασιλιά και θα μείνουν έτσι για 24 ώρες πριν επιστρέψουν στη μέση του ιστού μέχρι και την ημέρα της κηδείας της.

2η ημέρα

Το φέρετρο θα αναχωρήσει από το Μπαλμόραλ για το παλάτι Holyroodhouse. Διακηρύξεις θα υπάρξουν στις πρωτεύουσες του Ηνωμένου Βασιλείου ταυτόχρονα το μεσημέρι. Οι εκδηλώσεις τιμής στο κοινοβούλιο θα συνεχιστούν.

3η ημέρα

Θα υπάρξει μια τελετή μνήμης από το Holyrood στον καθεδρικό του St Giles στην οποία θα παραβρεθούν μόνο τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Μετά την τελετή, ο καθεδρικός θα ανοίξει για το κοινό για 24 ώρες, όμως το δημόσιο προσκύνημα θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με το σχέδιο «Γέφυρα του Λονδίνου» ο βασιλιάς Κάρολος αναμένεται να ταξιδέψει για το Παλάτι του Γουέστμινστερ όπου θα λάβει τα συλλυπητήρια της Βουλής. Έπειτα θα πετάξει για το Εδιμβούργο. Στην πρώτη του ενέργεια ως μονάρχης, θα βρεθεί στο Παλάτι του Holyroodhouse για την τελετή των κλειδιών και έπειτα σε λειτουργία στον καθεδρικό του St Giles. Θα βρεθεί για πρώτη φορά με την πρωθυπουργό της Σκωτίας και θα λάβει και τα συλλυπητήρια του Σκωτσέζικου κοινοβουλίου.

4η ημέρα

Αργά το απόγευμα το φέρετρο αναμένεται να μεταφερθεί στον σταθμό Edinburgh Waverley από όπου θα ταξιδέψει ολόκληρη τη νύχτα με το βασιλικό τραίνο ώστε να φτάσει το πρωί στο St Pancras του Λονδίνου.

Ο βασιλιάς Κάρολος θα πετάξει για τη Βόρεια Ιρλανδία, όπου θα λάβει ένα ακόμα μήνυμα συλλυπητηρίων στο Κάστρο Χίλσμπορο και θα πάρει μέρος σε λειτουργία και προσευχή στον Καθεδρικό της Αγίας Άννας του Μπέλφαστ.

Την ίδια ώρα στο Λονδίνο θα πραγματοποιείται η πρώτη πρόβα των διαδικασιών της κηδείας από το Μπάκιγχαμ στο Ουέστμινστερ.

5η ημέρα

Το φέρετρο θα φτάσει στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ λίγες ώρες πριν την πρώτη μεγάλη τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο.

Στην πρώτη αυτή τελευτή, το φέρετρο της Βασίλισσας θα μεταφερθεί από το Μπάκιγχαμ στο Γουέστμινστερ όπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για πέντε ημέρες.

Κατά την άφιξη εκεί, θα υπάρξει μια σύντομη λειτουργία.

Κατά τη διάρκεια του λαϊκού προσκυνήματος ο κόσμος θα μπορέσει να αποτίσει τιμή στη βασίλισσα. Το φέρετρο θα τοποθετηθεί και θα ανοίξει για το κοινό 23 ώρες την ημέρα.

6η ημέρα

Το λαϊκό προσκύνημα συνεχίζεται.

7η ημέρα

Ο βασιλιάς Κάρολος ταξιδεύει στην Ουαλία για να βρεθεί σε λειτουργία στον Καθεδρικό Llandaff του Κάρντιφ. Έπειτα θα δεχθεί το συλλυπητήριο μήνυμα της ουαλικής βουλής. Κατόπιν θα δει τον Ουαλό πρωθυπουργό. Οι εκπρόσωποι της Κοινοπολιτείας αναμένεται να ξεκινήσουν να φτάνουν στο Λονδίνο.

8η ημέρα

Ο Βασιλιάς Κάρολος αναμένεται να δεχθεί πρωθυπουργούς και κυβερνήτες από τις χώρες της Κοινοπολιτείας.

9η ημέρα

Την παραμονή της κηδείας, ο βασιλιάς Κάρολος θα υποδεχθεί τα μέλη των βασιλικών οικογενειών που θα παραβρεθούν στην κηδεία. Οι επίσημοι αναμένεται να βρεθούν στο λαϊκό προσκύνημα.

10η ημέρα

Η κρατική κηδεία θα πραγματοποιηθεί στο Westminster Abbey. Θα υπάρξουν δύο λεπτά σιγής σε ολόκληρο το έθνος. Έπειτα από τη λειτουργία που θα διαρκέσει μια ώρα, μια τεράστια πομπή θα συνοδεύσει το φέρετρο στο Hyde Park, όπου θα μεταφερθεί από το βαγόνι του όπλου στην κρατική νεκροφόρα και θα ταξιδέψει στο Windsor. Εκεί στο Windsor Castle το φέρετρο θα κατέβει στη βασιλική κρύπτη.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact