ΚΟΣΜΟΣ

Βαθύπλουτοι μεγιστάνες που ξεκίνησαν από χαμηλά

Ρομάν Αμπράμοβιτς

Στη θέση 107 των πλουσιότερων ανθρώπων της χρονιάς συναντάμε τον ρώσο κροίσο, άλλο ένα ορφανό που ξεκίνησε από το μηδέν και πέταξε ψηλά. Ως τα 12,3 δισ. δολάρια συγκεκριμένα! Χάνοντας και τους δύο γονείς ως τα 4 του, μεγάλωσε σε συγγενείς και ορφανοτροφεία στις παγωμένες στέπες της βόρειας Ρωσίας.

Και έκανε τα πάντα, από βοηθός σε συνεργείο της Μόσχας μέχρι και μικροπωλητής στον δρόμο. Ακόμα και πλαστικά παπάκια για το μπάνιο πουλούσε παράνομα από το διαμέρισμά του, πριν γίνει καθωσπρέπει πλασιέ σε μια εταιρία. Μόνο το 1988 με την Περεστρόικα μπόρεσε να κάνει νόμιμη τη δουλειά με τις κούκλες που κατασκεύαζε με την τότε γυναίκα του και να πιάσει την καλή.

Έκτοτε η πορεία του ήταν σταθερά ανοδική, φτάνοντας να έχει συμμετοχές στα πάντα, από πετρελαϊκούς ομίλους μέχρι και χοιροστάσια. Για να συμβούν αυτά, έφτιαξε και ρευστοποίησε πάνω από 20 εταιρίες στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ακόμα και την τεχνική σχολή παράτησε για να τα δώσει όλα στις επιχειρήσεις…

Λάκσμι Μιτάλ

Πριν γίνει ο «μαχαραγιάς του χάλυβα» και φτάσει στην 91η για φέτος θέση της λίστας του Forbes με περιουσία 10,5 δισ. δολάρια, ο φτωχοδιάβολος της Ινδίας έφτιαξε τη μεγαλύτερη χαλυβουργία του κόσμου εκεί που οι άλλοι έβλεπαν σμπαράλια. Ο κροίσος του χάλυβα γεννήθηκε σε χωριουδάκι της Ινδίας στο Ρατζαστάν που ούτε ρεύμα δεν είχε.

Είχε όμως ατσάλι, το οποίο δούλευαν στο σιδηρουργείο του πατέρα του και το μικρό χυτήριο αργότερα, πριν μετακομίσει η φαμίλια στην Καλκούτα. Ο μικρός είχε κολλήσει με το ατσάλι και με αυτό είχε βαλθεί να ασχοληθεί, παρά το γεγονός ότι οι αγορές θεωρούσαν τότε τον χάλυβα χαμένη υπόθεση.

Κάποια στιγμή άρχισε και τις ιστορίες με τις επιθετικές εξαγορές των μικρότερων και προβληματικών χυτηρίων και ξεπήδησε σωστός μεγιστάνας, μεταμορφώνοντάς τες σε απόλυτες μηχανές χρήματος. Πριν το 2008 μάλιστα είχε σκαρφαλώσει ακόμα και στην 3η θέση του Forbes, πίσω μόνο από τον Μπιλ Γκέιτς και τον Γουόρεν Μπάφετ!

Όταν τον ρώτησε το ραδιόφωνο του BBC γιατί έχουν ξεπηδήσει τόσοι πετυχημένοι επιχειρηματίες από το Ρατζαστάν, ο κροίσος απάντησε ξερά «γιατί δεν είχαμε ποτέ και τίποτα στα χέρια μας»…

Ντο Γουόν Τσανγκ

Με περιουσία 3 δισ. δολαρίων, ο νοτιοκορεάτης μετανάστης στον Νέο Κόσμο δεν μπορεί να συγκριθεί με τα μεγαθήρια της λίστας. Δεν χρειάζεται όμως, καθώς η πορεία του ήταν αρκετά ανέλπιστη από μόνη της. Φτωχός και χωρίς προοπτικές στη χώρα του, κατέφτασε στα 26 του με τη γυναίκα του Γιν Σουκ στο Λος Άντζελες, χωρίς μία στην τσέπη.

Ούτε αγγλικά δεν μιλούσαν. Κι έτσι έπιασε δουλειά ως επιστάτης, υπάλληλος σε βενζινάδικο μετά και σερβιτόρος σε καφετέρια. Κάποια στιγμή άνοιξε ένα μαγαζάκι με ρούχα σε μια τρύπα της Πόλης των Αγγέλων, καθώς όπως δήλωσε αργότερα «είδα ότι οι άνθρωποι που οδηγούσαν τα καλύτερα αυτοκίνητα ήταν όλοι από τον χώρο της ένδυσης».

Αποτέλεσμα; Η Fashion 21 να αποκτήσει 800 καταστήματα και παρουσία σε 57 χώρες! Μέχρι τον φετινό Ιούλιο είχε μάλιστα περιουσία πάνω από 6 δισ., έχασε όμως τα μισά μετά το τραγικό καλοκαίρι που πέρασε και την τεράστια πτώση στις πωλήσεις.

Πλέον είναι στη θέση 745 των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου. Καθόλου άσχημα για έναν πάμφτωχο μετανάστη με απολυτήριο Γυμνασίου που έφτασε ρακένδυτος στις ΗΠΑ κυνηγώντας το αμερικανικό όνειρο…Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact