ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: «Ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι η Ελλάδα είναι ο ασφαλής γείτονας της Τουρκίας»

«Ο πρόεδρος Ερντογάν αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι η Ελλάδα είναι ο ασφαλής και φερέγγυος γείτονας της Τουρκίας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Κωνσταντινούπολη.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος άφησε να διαφανεί ότι υπάρχουν περιθώρια εκτόνωσης της κρίσης που υπάρχει το τελευταίο διάστημα στα ελληνοτουρκικά, αλλά και της έντασης στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για πολύ θετικό κλίμα, και, μιλώντας για το Κυπριακό, αλλά και την προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην ΑΟΖ της Κύπρου, τα χαρακτήρισε «κλειδί».

Ακόμα, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις, «απολύτως συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο και οι οποίες σέβονται τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την υπόστασή της και επιτρέπουν την επανέναρξη των συνομιλιών».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου μετά τη συνάντηση με Ερντογάν:

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η συνάντηση με τον Πρόεδρο Erdogan διεξήχθη σε ένα πολύ θετικό κλίμα, στη συνέχεια των πολύ ουσιαστικών συζητήσεων που είχαμε με τον ομόλογό μου, τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Cavusoglu, στην Άγκυρα. Βεβαίως, το κλειδί είναι το Κυπριακό και ειδικότερα η διακοπή της προσβολής των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Νομίζω ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις, οι οποίες είναι απολύτως συμβατές με το διεθνές δίκαιο και οι οποίες σέβονται τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την υπόστασή της και επιτρέπουν την επανέναρξη των συνομιλιών. Αυτό θα δημιουργήσει ένα καλύτερο κλίμα και για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, αλλά θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά και για την ευρύτερη περιοχή, η οποία αυτή τη στιγμή εμφανίζει ένα πρωτοφανή πληθωρισμό κρίσεων, από τη Γάζα μέχρι τη Λιβυή. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, την Τουρκία, για την Κυπριακή Δημοκρατία, για τις δύο κοινότητες της Κύπρου και για την ευρύτερη περιοχή να προχωρήσουμε στο πλαίσιο αυτό, το οποίο είναι πάρα πολύ απλό και πάρα πολύ λειτουργικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είδατε κύριε Πρόεδρε ότι ο κ. Erdogan και η τουρκική ηγεσία έχουν πρόθεση να δώσουν λύση σε αυτό το πρόβλημα, το οποίο είναι το κλειδί, όπως είπατε.

ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ο Πρόεδρος Erdogan είναι ένας πολιτικός ηγέτης με μεγάλη εμπειρία και μεγάλη διάρκεια, όπως απεδείχθη. Κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική ζωή τόσα χρόνια. Αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι η Ελλάδα είναι ο ασφαλής και φερέγγυος γείτονας της Τουρκίας. Η Τουρκία έχει κρίση σε όλη τη συνοριακή γραμμή της. Άρα έχει πολύ μεγάλη σημασία να υπάρχει σταθερότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, να υπάρχει ένα πεδίο κοινών πρωτοβουλιών. Φυσικά χρειαζόμαστε έναν κανόνα αναφοράς και ο κανόνας αναφοράς δεν μπορεί να είναι άλλος από το διεθνές δίκαιο και για τα συγκεκριμένα θέματα, το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε νωρίτερα ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις …

ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Συζητήσαμε στο πλαίσιο που μπορεί να συζητήσει η Ελλάδα με την Τουρκία. Γιατί εμείς πρέπει να σεβόμαστε και σεβόμαστε απολύτως την υπόσταση και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, το ρόλο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον ρόλο των δύο Κοινοτήτων. Άρα συζητήσαμε στο επίπεδο που μπορούμε να συζητήσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην Αθήνα πιστεύετε ότι θα υπάρξουν κάποια σημεία σύγκλισης, θα συζητήσετε πιο ουσιαστικά αυτά τα θέματα;

ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Πιστεύω ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Κυβερνητικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών θα μας δώσει την ευκαιρία να κάνουμε σημαντικά βήματα στους τομείς της οικονομίας και των κοινωνικών θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες. Αλλά δεν παύει να υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας θεμάτων. Όπως ξέρετε υπάρχει μια διαφορά νομική, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά υπάρχει μια ατζέντα με πολύ σημαντικά θέματα ανοικτά, τα οποία συζητιούνται επί δεκαετίες. Χρειάζεται πρόοδος σε αυτά και εμείς είμαστε διατεθειμένοι, πάντα με άξονα την προστασία των εθνικών συμφερόντων και το Διεθνές Δίκαιο να κάνουμε βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δυο λόγια για την ομογένεια της Πόλης;

ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η ομογένεια της Πόλης είναι για μας μία από τις θεμελιώδεις προτεραιότητές μας. Γιατί εδώ λειτουργεί η ομογένεια ως ένας θεματοφύλακας. Θεματοφύλακας μιας τεράστιας ιστορίας. Μιας μεγάλης παράδοσης. Η παρουσία της ελληνικής ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη, στην Ίμβρο, στην Τένεδο είναι κάτι πολύ παραπάνω από μία κοινότητα που υπάρχει και βλέπει τους αριθμούς της να φθίνουν. Εδώ πρόκειται για μνήμες, οι οποίες δεν μπορούν να υπολογιστούν με βάση αριθμητικά δεδομένα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η κυβέρνηση Ερντογάν είχε κάνει κάποια ανοίγματα προς τις μειονότητες, με τα βακουφικά μας θέματα ειδικά, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια, θα γνωρίζετε κι εσείς, ότι έχει παγώσει τις εκλογές των ευαγών ιδρυμάτων και πάλι, υπάρχει ένα πισωγύρισμα δηλαδή.

ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Τέθηκαν όλα αυτά τα θέματα που αφορούν και τις περιουσίες, που αφορούν την προστασία των μειονοτήτων. Δεν τα θέτουμε στη βάση της αμοιβαιότητας. Κάθε κράτος έχει την συνταγματική υποχρέωση και την υποχρέωση, με βάση το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ή ειδικότερες συμβάσεις, όπως είναι η Συνθήκη της Λωζάννης, να σέβεται τα μειονοτικά δικαιώματα και γενικότερα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτή είναι η δική μας θέση, την οποία έχουμε πει και δημόσια και κατ΄ιδίαν.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact