ΚΟΣΜΟΣ

Βερολίνο: Μέτρα κατά της κατάχρησης επιδομάτων από τους μετανάστες


Δρομολογεί νομοσχέδιο με περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων – Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η απαγόρευση επανεισόδου στη χώρα έως και πέντε χρόνια για όσους έχουν καταχραστεί επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας

Τις καταχρήσεις επιδομάτων από μετανάστες – κυρίως Βούλγαρους και Ρουμάνους – επιδιώκει να σταματήσει η γερμανική κυβέρνηση, δρομολογώντας νομοσχέδιο με περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων.

Το νομοσχέδιο που παρουσίασαν την Τετάρτη ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ και η υπουργός Εργασίας Αντρέα Νάλες, και το οποίο σχετίζεται με πολίτες της Ε.Ε., προβλέπει την απαγόρευση επανεισόδου στη Γερμανία έως και πέντε χρόνια για όσους έχουν καταχραστεί επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας.

Επιπλέον, απειλούνται με ποινή φυλάκισης έως και τριών χρόνων όσοι έχουν προσκομίσει στο παρελθόν ψευδή ή ακόμη και ελλιπή στοιχεία για να πάρουν άδεια παραμονής. Η άδεια παραμονής στη Γερμανία περιορίζεται κατά κανόνα στους έξι μήνες, ενώ για να παραταθεί θα πρέπει κάποιος να αποδείξει με σχετικά έγγραφα ότι υπάρχει βάσιμη προοπτική να βρει στο επόμενο διάστημα κάποια θέση εργασίας.

Η «μετανάστευση λόγω φτώχειας» στο επίκεντρο

Αυτά είναι μερικά από τα μέτρα με τα οποία η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της λεγόμενης «μετανάστευσης λόγω φτώχειας» από άλλα κράτη της Ε.Ε. Αυτός ο χαρακτηρισμός αφορά κυρίως μετανάστες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία οι οποίοι, όπως τους καταλογίζεται, επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το γερμανικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Όπως, όμως, διευκρίνισαν οι δύο υπουργοί στη συνέντευξη Τύπου, η κατηγορία αυτή δεν αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών που προέρχονται από αυτές τις χώρες και οι οποίοι, όπως τόνισαν, συμβάλουν στην ευημερία της Γερμανίας. Το φαινόμενο της κατάχρησης περιορίζεται σε ορισμένους γερμανικούς δήμους. Για αυτούς τους δήμους προβλέπεται άλλωστε ένα πρόγραμμα στήριξης από γερμανικά και ταμεία της Ε.Ε. ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Όπως υποστήριξαν οι ντε Μεζιέρ και Νάλες, τα μέτρα αυτά δεν στρέφονται σε καμία περίπτωση ενάντια στο καθεστώς της ελεύθερης διακίνησης στην Ε.Ε. και ότι η Γερμανία προσαρμόζεται απλώς σε μια πρακτική που ήδη επικρατεί και σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Ας σημειωθεί τέλος ότι η συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα ξεκίνησε στις αρχές του 2014 μετά από κατηγορίες για κατάχρηση των κοινωνικών επιδομάτων στη Γερμανία, όπως διατυπώθηκαν από το βαυαρικό κόμμα «Χριστιανοκοινωνική Ένωση» (CSU). Ο κυβερνητικός εταίρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών έκανε λόγο για «απάτη που παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις». Πάντως, κληθείσα η υπουργός Εργασίας να δώσει σχετικά στοιχεία απάντησε ότι δεν υπάρχουν.

Πηγή: Deutsche Welle
 

Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact