ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βιέννη και Μπρατισλάβα επισκέπτεται ο Νίκος Κοτζιάς

Προσπάθεια αποκατάστασης των διαύλων συνεννόησης και επικοινωνίας

Για την Αυστρία και τη Σλοβακία αναχωρεί αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε μία προσπάθεια αποκατάστασης των διαύλων συνεννόησης και επικοινωνίας που δοκιμάστηκαν το τελευταίο διάστημα με αφορμή την προσφυγική κρίση τόσο εξ αιτίας μονομερών ενεργειών τους όσο και άκομψων δημοσίων δηλώσεων εναντίον της χώρας μας. Και οι δύο είναι χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει σημαντικές διμερείς σχέσεις, ιστορία δεσμών κι επαφών.

Η πρώτη επίσκεψη του κ. Κοτζιά θα είναι στη Βιέννη, όπου θα έχει, την Τετάρτη, κατ’ ιδίαν συνομιλίες και γεύμα εργασίας με τον Αυστριακό ομόλογό του Σεμπάστιαν Κούρτς, καθώς και επαφές με Αυστριακούς κοινοβουλευτικούς. Σε όλες του τις συναντήσεις, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τις θέσεις της Ελλάδας τόσο για το προσφυγικό όσο και για σειρά θεμάτων που άπτονται της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σε μια προσπάθεια θετικής επαναπροώθησης των διμερών σχέσεων και αποκατάστασης των διαύλων επικοινωνίας, με στόχο μια όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία σε σειρά τομέων διμερούς, περιφερειακού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Ελλάδα και Αυστρία, είναι δύο χώρες-μέλη της ΕΕ με αρκετά κοινά χαρακτηριστικά, όπως το πληθυσμιακό μέγεθος και η σύμπλευση σε θέματα οικονομίας και διεθνή ζητήματα, όπως το Ιρανικό. Η Αυστρία ήταν, άλλωστε, μία χώρα που ξεχώρισε στην ΕΕ, ως προς την θετική της στάση απέναντι στην Ελλάδα, για το θέμα της αξιολόγησης, αλλά και της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Η διάσταση που προέκυψε, τον περασμένο Φεβρουάριο, εξαιτίας των διαφορετικών απόψεων και των μονομερών πρωτοβουλιών της Βιέννης και είχε ως αποτέλεσμα την ανάκληση της πρέσβεως μας στη Βιέννη, Χρυσούλας Αλειφέρη, στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να κλείσει, καθώς ενδεικτικό αυτής της βούλησης είναι το γεγονός ότι ανάμεσα στους υπηρεσιακούς παράγοντες που συνοδεύουν τον κ. Κοτζιά θα είναι και η κ. Αλειφέρη, η οποία επιστρέφει πλέον στη θέσης της.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί τη Σλοβακία, όπου θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του, Μίροσλαβ Λάιτσακ, θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ θα έχει επαφές και με τις επιτροπές ευρωπαϊκών και εξωτερικών υποθέσεων του σλοβακικού κοινοβουλίου. Ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών, διακρίνεται για τη μετριοπάθεια και υπεύθυνη στάση του, ενώ έχει ήδη έλθει δύο φορές στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, με θετικά αποτελέσματα για τις σχέσεις των δύο χωρών. Κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα, στις αρχές του περασμένου Απριλίου, διαβεβαίωσε ότι ύψιστη προτεραιότητα της χώρας του, η οποία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2016, θα είναι η επίλυση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού προβλήματος. Η Ελλάδα προσβλέπει σε μία σλοβακική προεδρία με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και όχι επηρεασμένη από το πνεύμα των χωρών του Βίζεγκραντ.

Η επίσκεψη στην Μπρατισλάβα συνιστά, λοιπόν, μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να βελτιωθεί περαιτέρω το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών – μελών της ΕΕ, καθώς μετά την ολοκλήρωση της προεκλογικής περιόδου και τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης έχουν πέσει από την Σλοβακία σε σημαντικό βαθμό οι τόνοι αλλά και η κριτική προς την Ελλάδα. Το ζητούμενο από ελληνικής πλευράς είναι να μεταφέρει ο κ. Κοτζιάς τις ελληνικές θέσεις και να υπάρξουν ευκαιρίες περαιτέρω οικοδόμησης της εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο χωρών.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact