ΚΟΣΜΟΣ

Βολιβία: Διαφωνούν δεξιά και κέντρο για κοινό μέτωπο κατά του κόμματος του Μοράλες

Άκαρπες οι συνομιλίες που κράτησαν για έξι ώρες

Μια συνάντηση στελεχών της δεξιάς και του κέντρου ολοκληρώθηκε στη Λα Πας χωρίς να επιτευχθεί ενόψει των εκλογών του Μαΐου συμφωνία για τη δημιουργία κοινού μετώπου ώστε να αποτραπεί η επιστροφή στην εξουσία του κόμματος του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες.

Στη συνάντηση, που οργάνωσε η ισχυρή Επιτροπή Πολιτών Υπέρ της Σάντα Κρους (CCPSC), συμμετείχαν μεταξύ άλλων η μεταβατική πρόεδρος Τζανίνε Άνιες και οι πρώην πρόεδροι Κάρλος Μέσα και Χόρχε «Τούτο» Κιρόγκα. Οι συνομιλίες διήρκεσαν πάνω από έξι ώρες.

Οι διαφορές απόψεων ανάμεσα στους συνολικά πέντε υποψήφιους για την προεδρία δεν επέτρεψαν να κλειστεί συμφωνία συμμαχίας ανάμεσά τους.

Οι συμμετέχοντες πάντως συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά την 3η Απριλίου, ακριβώς έναν μήνα πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, για να αποτιμήσουν την κατάσταση και για να αποφευχθεί ο κατακερματισμός του εκλογικού σώματος της δεξιάς και του κέντρου.

Ο Ρομούλο Κάλβο, πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτών, είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως οι πέντε υποψήφιοι δεσμεύθηκαν να «εξασφαλίσουν ότι η τυραννία (σ.σ. το κόμμα του Μοράλες) δεν θα επιστρέψει στη διακυβέρνηση της Βολιβίας». Αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για τη στρατηγική που σκοπεύουν να εφαρμόσουν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υποψήφιοι δεσμεύθηκαν επίσης να επιδιώξουν να σχηματιστεί «μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα εγγυάται την άσκηση της διακυβέρνησης με ειρηνικό τρόπο» από τη μελλοντική κυβέρνηση.

Η «οριστική απόφαση» αναμένεται να ληφθεί την 4η Απριλίου για το ενδεχόμενο ενιαίας πρότασης του κέντρου και της δεξιάς εναντίον του Λουίς Άρσε Κατακόρα, του υποψήφιου του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS) του Μοράλες.

Ο Άρσε προηγείται στις δημοσκοπήσεις, με το 26% των προθέσεων ψήφου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Mercados y Muestras.

Τον ακολουθούν σε απόσταση ο Κάρλος Μέσα και ο Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, ο καθένας τους με ένα 17% των προθέσεων ψήφου, ενώ η Άνιες πιστώνεται το 12%.

Η υποψηφιότητα αυτής της τελευταίας προκάλεσε πολλές επικρίσεις, οι οποίες εκφράστηκαν στη χθεσινή συνάντηση. Αρκετοί από τους συμμετέχοντες έκριναν ότι η δική της αποστολή, που ανέλαβε μετά την παραίτηση του Μοράλες τον Νοέμβριο υπό την πίεση του στρατού και έπειτα από διαδηλώσεις που κράταγαν εβδομάδες, περιοριζόταν στο να προκηρύξει τις εκλογές και να εγγυηθεί ότι θα διεξαχθούν με διαφάνεια.

Στον Έβο Μοράλες, που βρίσκεται στην Αργεντινή όπου του χορηγήθηκε άσυλο, αφού πέρασε έναν μήνα στο Μεξικό, έχει απαγορευθεί να είναι υποψήφιος για την προεδρία τον Μάιο. Ο σοσιαλιστής πολιτικός θέλει να διεκδικήσει μια έδρα στη Γερουσία.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact