ΚΟΣΜΟΣ

Βολιβία: Διαφωνούν δεξιά και κέντρο για κοινό μέτωπο κατά του κόμματος του Μοράλες

Άκαρπες οι συνομιλίες που κράτησαν για έξι ώρες

Μια συνάντηση στελεχών της δεξιάς και του κέντρου ολοκληρώθηκε στη Λα Πας χωρίς να επιτευχθεί ενόψει των εκλογών του Μαΐου συμφωνία για τη δημιουργία κοινού μετώπου ώστε να αποτραπεί η επιστροφή στην εξουσία του κόμματος του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες.

Στη συνάντηση, που οργάνωσε η ισχυρή Επιτροπή Πολιτών Υπέρ της Σάντα Κρους (CCPSC), συμμετείχαν μεταξύ άλλων η μεταβατική πρόεδρος Τζανίνε Άνιες και οι πρώην πρόεδροι Κάρλος Μέσα και Χόρχε «Τούτο» Κιρόγκα. Οι συνομιλίες διήρκεσαν πάνω από έξι ώρες.

Οι διαφορές απόψεων ανάμεσα στους συνολικά πέντε υποψήφιους για την προεδρία δεν επέτρεψαν να κλειστεί συμφωνία συμμαχίας ανάμεσά τους.

Οι συμμετέχοντες πάντως συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά την 3η Απριλίου, ακριβώς έναν μήνα πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, για να αποτιμήσουν την κατάσταση και για να αποφευχθεί ο κατακερματισμός του εκλογικού σώματος της δεξιάς και του κέντρου.

Ο Ρομούλο Κάλβο, πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτών, είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως οι πέντε υποψήφιοι δεσμεύθηκαν να «εξασφαλίσουν ότι η τυραννία (σ.σ. το κόμμα του Μοράλες) δεν θα επιστρέψει στη διακυβέρνηση της Βολιβίας». Αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για τη στρατηγική που σκοπεύουν να εφαρμόσουν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υποψήφιοι δεσμεύθηκαν επίσης να επιδιώξουν να σχηματιστεί «μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα εγγυάται την άσκηση της διακυβέρνησης με ειρηνικό τρόπο» από τη μελλοντική κυβέρνηση.

Η «οριστική απόφαση» αναμένεται να ληφθεί την 4η Απριλίου για το ενδεχόμενο ενιαίας πρότασης του κέντρου και της δεξιάς εναντίον του Λουίς Άρσε Κατακόρα, του υποψήφιου του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS) του Μοράλες.

Ο Άρσε προηγείται στις δημοσκοπήσεις, με το 26% των προθέσεων ψήφου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Mercados y Muestras.

Τον ακολουθούν σε απόσταση ο Κάρλος Μέσα και ο Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, ο καθένας τους με ένα 17% των προθέσεων ψήφου, ενώ η Άνιες πιστώνεται το 12%.

Η υποψηφιότητα αυτής της τελευταίας προκάλεσε πολλές επικρίσεις, οι οποίες εκφράστηκαν στη χθεσινή συνάντηση. Αρκετοί από τους συμμετέχοντες έκριναν ότι η δική της αποστολή, που ανέλαβε μετά την παραίτηση του Μοράλες τον Νοέμβριο υπό την πίεση του στρατού και έπειτα από διαδηλώσεις που κράταγαν εβδομάδες, περιοριζόταν στο να προκηρύξει τις εκλογές και να εγγυηθεί ότι θα διεξαχθούν με διαφάνεια.

Στον Έβο Μοράλες, που βρίσκεται στην Αργεντινή όπου του χορηγήθηκε άσυλο, αφού πέρασε έναν μήνα στο Μεξικό, έχει απαγορευθεί να είναι υποψήφιος για την προεδρία τον Μάιο. Ο σοσιαλιστής πολιτικός θέλει να διεκδικήσει μια έδρα στη Γερουσία.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact