ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βόμβες» ΔΝΤ -25 δισ. οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για την επόμενη διετία

Αν και εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, τόσο για την επόμενη διετία, όσο και για το 2017, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαφωνεί με τις προβλέψεις της Αθήνας σχετικά με τη μείωση του δημόσιου χρέους το 2015.

Μάλιστα, στην εξαμηνιαία έκθεση Fiscal Monitor, που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, το Ταμείο υπολογίζει σε περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ τις μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τη διετία 2015-16.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο 2015, χρονιά για την οποία το κενό εκτιμάται στο 10% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 18 δισεκατομμύρια. Ενα ποσό το οποίο η Ελλάδα θα κληθεί να καλύψει με εξόδους στις αγορές αν αποφασίσει τον πρόωρο τερματισμό του προγράμματος στήριξης του ΔΝΤ και ταυτόχρονα δεν υπάρξει συμφωνία για επιπρόσθετη ευρωπαϊκή βοήθεια.

Η «τρύπα»- σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έκθεση- μειώνεται σημαντικά το 2016, σε περίπου 7 δισ. (4,3% του ΑΕΠ), λόγω συρρίκνωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος και του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους. Το πρόγραμμα του ΔΝΤ εκπνέει τον Μάρτιο του 2016.

Στον αντίποδα, το Ταμείο εκτιμά πως η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος τόσο για το 2015-16 (3% και 4,5% του ΑΕΠ αντίστοιχα) όσο και για το 2017 (4,5%).

Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε μία ημέρα έπειτα από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα θα πετύχει και το στόχο ανάπτυξης για το 2015, 2,9%, ο οποίος αποτυπώνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή.

Στο κρίσιμο μέτωπο του δημόσιου χρέους όμως, το Ταμείο διαφωνεί ξεκάθαρα με τις προβλέψεις της Αθήνας για μείωσή του στο 168% του ΑΕΠ το 2015, αντιτείνοντας πως θα διαμορφωθεί στο 171%.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact