ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βουτιά στην τιμή του πετρελαίου: Ακόμα και στο 1 ευρώ το θέρμανσης – Κάτω από το 1,6 η βενζίνη

Βουτιά έχει σημειώσει η τιμή του αργού πετρελαίου ύστερα από την απόφαση που έλαβαν μέσα στον Σεπτέμβριο οι χώρες του OPEC για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου του αργού διαμορφώθηκαν στα 91,39 δολάρια ανά βαρέλι.

Αυτό το τρίμηνο, το τρίτο του έτους, το αργό έχασε 13%. Tο επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων δύο ετών. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Ιούνιο του 2012.

Οσο για το πετρέλαιο Brent, σημείωσε πτώση 2,5%, κλείνοντας στα 94,74 δολάρια το βαρέλι.

Η εξέλιξη αυτή κρίνεται ευνοϊκή και για την ελληνική αγορά καυσίμων, ειδικά την περίοδο αυτή αφού σε 15 ημέρες θα διατίθεται και το πετρέλαιο θέρμανσης το οποίο μπορεί να υποχωρήσει ακόμη και κοντά στο 1 ευρώ το λίτρο.

Πάντως, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα των διεθνών τιμών, αλλά και την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει έστω και κατά 30% τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, αυτό αναμένεται να κυμανθεί στην έναρξη της φετινής περιόδου, δηλαδή στις 15 Οκτωβρίου, στα επίπεδα του 1,05-1,06 ευρώ το λίτρο. Ενώ για όσους δικαιούνται επίδομα, η τιμή πέφτει κάτω από τα 80 λεπτά το λίτρο.

Αυτή είναι η εκτίμηση από τον Σύνδεσμο Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ), κι αν επιβεβαιωθεί θα δώσει «ανάσα» σε χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία πέρυσι «πάγωσαν» καθώς η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κυμαινόταν πάνω από 1,25 ευρώ, φτάνοντας σε πολλές περιπτώσεις και το 1,28 ευρώ το λίτρο. Σύμφωνα, ωστόσο, με τον ΣΕΠΕ, η μείωση του φόρου δεν θα δώσει ουσιαστικό κίνητρο για την αγορά πετρελαίου από τους καταναλωτές ενώ ταυτόχρονα υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί και πάλι κίνητρο για λαθρεμπόριο λόγω της διαφοράς τιμής μεταξύ των δύο τύπων πετρελαίου (κίνησης και θέρμανσης).

Οσο για την τιμή της βενζίνης, έχει διαμορφωθεί κάτω από το 1,60 το λίτρο στα περισσότερα πρατήρια εντός του νομού Αττικής.

Τέλος, με σημαντικές απώλειες έκλεισε χθες και ο χρυσός, στον απόηχο της ανόδου του δολαρίου, του νομίσματος δηλαδή στο οποίο αποτιμώνται, εξέλιξη που πλήττει παραδοσιακά την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού υποχώρησαν κατά 0,6% δολάρια κλείνοντας στα 1.211,60 δολάρια ανά ουγγιά. Σε επίπεδο τριμήνου το μέταλλο έχασε 8,4%.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Οι Τούρκοι βγάζουν 82 πλοία σε Αιγαίο και Μεσόγειο – Η Ελλάδα περιμένει διάλογο;

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε άσκηση με την…

Έρχεται «κόφτης» στα SMS εξόδου και μετακίνηση εμβολιασμένων από νομό σε νομό;

Αυτά τουλάχιστον προαναγγέλλουν οι «ειδικοί»! «Φωτιές» άναψε η…

Πρωτοφανείς εικόνες: Γέμισε στρατιώτες το Καπιτώλιο

Απίστευτες οι εικόνες που κάνουν το γύρο του…

«Χαστούκι»-προειδοποίηση από τα ΗΑΕ στον Ερντογάν!

Ηχηρό μήνυμα έστειλαν τα ΗΑΕ στη Τουρκία. Την…

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Ν. Χαρδαλιάς την Παρασκευή

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως όλα θα σταθμίζονται μέχρι…

Το διασκεδάζουν οι παράνομοι μετανάστες στην Ελλάδα

Ιδιαίτερος λόγος έχει γίνει για τις συνθήκες και…

Οι επιστήμονες προβλέπουν τι θα γίνει με τον κορονοϊό σε 10 χρόνια

Σαν ένας ιός κοινού κρυολογήματος – που μάλιστα…
contact