ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βούτσης: Με συναίνεση η δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες κι άλλων δημοσίων προσώπων, πλην των πολιτικών

Προανήγγειλε αλλαγές για το άνοιγμα της Βουλής στην κοινωνία

Τη βούληση της κυβέρνησης για τη διεύρυνση της υποχρεωτικής ανάρτησης των πόθεν έσχες και άλλων κρατικών λειτουργών δημοσίων προσώπων, και παραγόντων όπως «δικαστικών, οικονομικών και δημοσιογραφικών», διατύπωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πλήρη τη συναίνεσή τους, μέσα από ευρύ διάλογο.

«Αν δεν υπάρξει συναίνεση θα συνεχίσουμε έτσι όπως είναι, και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του», είπε χαρακτηριστικά κ. Βούτσης, προαναγγέλλοντας ταυτοχρόνως άτυπες συναντήσεις για διάλογο με τους επαγγελματικούς φορείς, ιδίως δε με ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, ώστε να εξευρεθεί η βέλτιστη λύση προς την κατεύθυνση της συναίνεσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε δε, ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση «συμψηφισμού» στην ανάρτηση των δηλώσεών τους, αλλά, «δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται μόνο το πολιτικό σύστημα στο επίκεντρο και όλοι οι άλλοι να είναι στο απυρόβλητο». «Δεν υπάρχει κανενός είδους εμπάθεια για να τεθούν και άλλες κατηγορίες στην υποχρέωση της ανάρτησης των πόθεν έσχες, όμως δημιουργείται μια στρεβλή εικόνα», προσέθεσε, αποσαφηνίζοντας και πάλι ότι «δεν θα κάνουμε τίποτα μονομερώς».

Εξάλλου, με αφορμή ενός «λάθους» στον κωδικό του ψηφισθέντος Προϋπολογισμού, στο οποίο καταγράφονται 5 εκατ. αντί για 15 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, ο πρόεδρος της Βουλής υπεραμύνθηκε της ορθότητας της κρατικής επιχορήγησης προς τα κόμματα. Κι αφού διαβεβαίωσε ότι θα βρεθεί ο τρόπος ώστε να θεραπευθεί το λάθος αυτό, στράφηκε εναντίον όσων τάσσονται κατά της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Δημοκρατία έχει κόστος, και όποιος δεν θέλει ας έρθει στο γραφείο μου, εκεί που ήταν παλιά το Τυπογραφείο της Χούντας, να δει πώς είναι». Ζήτησε μάλιστα, «να σταματήσει αυτό το καλαμπουράκι» και «να τελειώσει το λαϊκίστικο πανηγύρι», το οποίο «οδηγεί σε κόμματα ΑΕ ή κόμματα εκπροσώπων μεγάλων οικογενειών».

Σχετικώς με την απόφαση για λήξη των εργασιών της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους ο πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε ότι αυτή «είχε ολοκληρώσει την προσπάθειά της», έχοντας συμπεριλάβει και αρκετά κεφάλαια με απόψεις και στοιχεία που θα βοηθήσουν την κυβέρνηση στη συζήτηση για την απομείωση του χρέους στις αρχές του 2016.

Αρνούμενος να σχολιάσει τις αναφορές σε ερώτηση για την τ. πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο κ. Βούτσης, αρκέστηκε να αποτυπώσει τη φιλοσοφία που διέπει τον ίδιο, αλλά και την κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως δεν συμμετέχει σε διάλογο με αποτιμήσεις, αποστάσεις κ.λπ. για πρόσωπα, και ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν κινούμαστε σε μία τέτοια αντίληψη».

«Ο καθένας κρίνεται από το αποτύπωμά του. Αυτό που κρίνει όλους είναι το θετικό του αποτύπωμα, και όχι το αντιπαραθετικό. Όσοι θεωρούν ότι είναι αυτόφωτες περσόνες που έρχονται με τον λαό από πίσω τους, που τους σπρώχνει είναι βαθύτατα γελασμένοι και ιστορικά έχουν αποδοκιμασθεί», προσέθεσε.

Ο πρόεδρος της Βουλής, ανακοίνωσε ότι στις 22 Δεκεμβρίου σε ειδική διαδικασία της Βουλής, παρουσία του προέδρου της Παλαιστίνης Μαχμούτ Αμπάς, θα διαβιβαστεί το ψήφισμα της Βουλής για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους. Μια ημέρα νωρίτερα, την Δευτέρα 21 του μηνός, η Βουλή θα πραγματοποιήσει Ειδική Συνεδρίαση για τα ασυνόδευτα παιδιά των προσφύγων.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Βουλής έκανε ειδική αναφορά στην συγκρότηση σε Σώμα της Επιτροπής για την Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών (με πρόεδρο τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη και αντιπρόεδρο τον Κώστα Τζαβάρα) και ενημέρωσε ότι τα συμπεράσματα και τα στοιχεία που θα προκύψουν θα αξιοποιηθούν για περαιτέρω δράσεις.

Τέλος, ο πρόεδρος της Βουλής, στο πλαίσιο των γενικότερων αλλαγών που δρομολογεί στον Κανονισμό της Βουλής και στην λειτουργία του Κοινοβουλίου με κύριο στόχο το άνοιγμα στην κοινωνία, ανακοίνωσε την διαμόρφωση, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ενός Κώδικα Δεοντολογίας, που θα διέπει την συμπεριφορά των βουλευτών.

Παρουσία του γενικού γραμματέα της Βουλή, Κώστα Αθανασίου και του ειδικού γραμματέα Κώστα Βασιλάκη, ο κ. Βούτσης, τόνισε ότι το Κοινοβούλιο «διανύει μια δυναμική μεταβατική περίοδο» για αλλαγές που σχετίζονται με τον εξορθολογισμό των δαπανών, οργανογραμμάτων, Κανονισμών αλλά και το άνοιγμα προς την κοινωνία και. «Δεν θα υπάρχει τίποτα που θα κανονίζει η Βουλή χωρίς να είναι σε γνώση των κομμάτων. Όλα θα είναι διαφανή και θα ψηφίζονται από την Βουλή».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact