ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανός ο δράστης της επίθεσης στο Ιράκ

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) υποστήριξε σήμερα ότι η επίθεση ενός βομβιστή-καμικάζι η οποία στοίχισε τη ζωή ενός στρατηγού της αστυνομίας κοντά στην πόλη Μπάιτζι, βόρεια της Βαγδάτης, διαπράχθηκε από έναν Βρετανό μαχητή.

Το ΙΚ ανέφερε σε μια ανακοίνωση που διένειμε μέσω Διαδικτύου ότι ο «Αμπού Σουμάγια αλ Μπριτάνι» ήταν ο άνθρωπος που επιτέθηκε —με ένα αυτοκίνητο με κίνηση στους τέσσερις τροχούς, το οποίο είχε παγιδευτεί με οκτώ τόνους εκρηκτικών— και σκότωσε τον στρατηγό Φάιζαλ αλ Ζαμίλι. Η οργάνωση έκανε λόγο για άλλους δύο βομβιστές-καμικάζι, που κατάγονται από την Τουρκία και από το Τουρκμενιστάν.

Ένα βίντεο το οποίο είχε δημοσιευθεί μέσω Διαδικτύου νωρίτερα φέτος περιείχε μια σκηνή στην οποία ένας Βρετανός τζιχαντιστής παρουσιαζόταν με το όνομα Αμπού Σουμάγια αλ Μπριτάνι. Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη εάν πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο.

«Για εμάς το να βρισκόμαστε εδώ είναι η ελευθερία (…) Μπορώ να βαδίσω με ένα (τουφέκι) Καλάσνικοφ, αν το θέλω», δήλωνε σε αυτό το βίντεο ο άνδρας, υποστηρίζοντας πως οι μάχες στο Ιράκ είναι «καλύτερες» από ό,τι αυτές στο βιντεοπαιχνίδι Call of Duty. «Μπορείτε να δείτε τα πάντα, γίνονται μπροστά σας, είναι αληθινό», εξηγούσε.

Περίπου 15.000 ξένοι τζιχαντιστές από περίπου 80 χώρες έχουν μεταβεί τα τελευταία χρόνια στη Συρία και στο Ιράκ για να πολεμήσουν στις τάξεις οργανώσεων όπως το ΙΚ, εκτίμησε στα τέλη του Οκτωβρίου ο ΟΗΕ. Οι χώρες από τις οποίες κατάγονται εκφράζουν ανησυχίες πως όταν επιστρέψουν, οι εμπειροπόλεμοι και σκληρότεροι τζιχαντιστές αυτοί θα διαπράξουν επιθέσεις στο έδαφός τους.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους «πάνω από το 70%» της πόλης Μπάιτζι, την οποία είχε καταλάβει το ΙΚ τον Ιούνιο, δήλωσε ένας αξιωματικός του στρατού. Η ανακατάληψή της εξασφάλισε κυρίως το ότι ετέθη εκ νέου υπό κρατικό έλεγχο το σημαντικότερο διυλιστήριο αργού πετρελαίου της χώρας, το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πόλη και όπου στελέχη των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας αντιστέκονταν στις αλλεπάλληλες επιθέσεις των τζιχαντιστών τους τελευταίους δύο μήνες.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact