ΚΟΣΜΟΣ

Βροχές στο Μπαγκλαντές με 10 νεκρούς, χιλιάδες καταλύματα προσφύγων Ροχίνγκια καταστράφηκαν

Οι μουσώνες σαρώνουν το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας

Ανθρώπινες απώλειες και ζημιές έχουν προκαλέσει οι μουσώνες στο Μπαγκλαντές, όπου τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες καταλύματα των προσφύγων Ροχίνγκια έχουν καταστραφεί από τον Απρίλιο στους υπερπλήρεις προσφυγικούς καταυλισμούς στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Η μετεωρολογική υπηρεσία του Μπανγκλαντές ανακοίνωσε ότι στην περιοχή Κοξ Μπαζάρ, όπου διαμένουν σχεδόν ένα εκατομμύριο μουσουλμάνοι Ροχίνγκια που έφυγαν από τη Μιανμάρ για να γλιτώσουν τις διώξεις, έχουν καταγραφεί 58,5 εκατοστά βροχής από τις 2 Ιουλίου.

Εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) επεσήμανε ότι εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων σημειώθηκαν κατολισθήσεις στους καταυλισμούς των προσφύγων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι κατασκευασμένοι σε πλαγιές, με αποτέλεσμα να καταστραφούν σχεδόν 5.000 πρόχειρα καταλύματα.

Περισσότερες από 200 κατολισθήσεις έχουν αναφερθεί από τον Απρίλιο στους καταυλισμούς, που βρίσκονται στα σύνορα με τη Μιανμάρ, και τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με αναφορά του ΟΗΕ.

Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα δύο ανήλικοι Ροχίνγκια σκοτώθηκαν και 6.000 άνθρωποι βρέθηκαν χωρίς στέγη εξαιτίας των βροχών, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Η Τζέμα Σνόουντον εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) δήλωσε ότι ο οργανισμός χρειάστηκε να αυξήσει τη βοήθεια που προσφέρει στους πρόσφυγες που ζουν στους καταυλισμούς αυτούς προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους μουσώνες.

«Μέχρι στιγμής 11.400 άνθρωποι έχουν ζητήσει έκτακτη επισιτιστική βοήθεια εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων, έναντι 7.000 το σύνολο του Ιουλίου του 2018», εξήγησε.

Πέρυσι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) μετακίνησε περίπου 30.000 Ροχίνγκια από περιοχές που θεωρούνταν ιδιαίτερα επικίνδυνες για κατολισθήσεις και πλημμύρες.

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις προκαλούν συχνά πλημμύρες και κατολισθήσεις στις νοτιοανατολικές περιοχές του Μπανγκλαντές, ενώ το 2017 είχαν καταγραφεί τουλάχιστον 170 νεκροί.

Περίπου 740.000 Ροχίνγκια αναγκάστηκαν να φύγουν από την πολιτεία Ραχίν στη Μιανμάρ τον Αύγουστο του 2017 για να γλιτώσουν από τις διώξεις του στρατού και κατέφυγαν σε καταυλισμούς στο Μπανγκλαντές όπου ζούσαν ήδη περίπου 200.000 άλλοι.

Αξιωματούχοι εξηγούν ότι οι κατολισθήσεις στην περιοχή αυξάνονται και εξαιτίας της αποψίλωσης των δασών σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος για τους καταυλισμούς των Ροχίνγκια.

(φωτογραφία αρχείου)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact