ΕΛΛΑΔΑ

Welt: Ρωγμές στην προσφυγική συμφωνία- Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα

Ρωγμές στην προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας διακρίνει η σημερινή Welt, σημειώνοντας ότι ο πυρήνας της συμφωνίας, δηλαδή η επαναπροώθηση των παράτυπων μεταναστών δεν υλοποιείται σχεδόν καθόλου.

Οπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, «ο πυρήνας της συμφωνίας, δηλαδή η επαναπροώθηση παράτυπων μεταναστών, δεν υλοποιείται σχεδόν καθόλου, κυρίως επειδή -και σε αντίθεση με τα όσα συμφωνήθηκαν τον Μάρτιο- η Αθήνα δεν αναγνωρίζει την Τουρκία ως ‘ασφαλή τρίτη χώρα’ και δεν πρόκειται να το πράξει και στο άμεσο μέλλον».

Στο ρεπορτάζ, που αναδημοσιεύει η Deutsche Welle τονίζει:  «Για κάθε Σύρο εξετάζεται ξεχωριστά εάν μπορεί να αναμένει στην Τουρκία μια δίκαιη διαδικασία και εάν μπορεί συνεπώς να επαναπροωθηθεί στην Τουρκία. Ακόμη όμως κι αν οι ελληνικές αρχές αποφαίνονται θετικά, σχεδόν όλοι οι μετανάστες επιχειρούν να προσβάλουν τη σχετική απόφαση. Και οι νομικοί τους δικαιώνουν. Οι τελευταίοι καταλήγουν συχνότερα και από τις ελληνικές υπηρεσίες ασύλου στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία δεν προσφέρει επαρκή προστασία στους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Κομισιόν, από την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία, σε μόλις έξι υποθέσεις Σύρων αποφασίστηκε ότι (…) η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα. Όλα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όλα όσα διατείνεται συχνά η Αθήνα, ότι ο μικρός αριθμός επαναπροωθήσεων οφείλεται πρωτίστως στην έλλειψη υπαλλήλων».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ερευνητές της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Σταθερότητας ESI που εμπνεύστηκαν την προσφυγική συμφωνία, ζητούν από την ΕΕ να διατυπώσει με σαφήνεια και δημοσίως τι θα πρέπει να κάνει η Άγκυρα για να αναγνωριστεί από την Ελλάδα ως ασφαλής τρίτη χώρα.

Σε διαφορετική περίπτωση, η εφημερίδα διακρίνει δυο πιθανά σενάρια:

  • είτε να αρχίσουν να καταφθάνουν μέσω Ελλάδας και πάλι περισσότεροι πρόσφυγες στο κέντρο της Ευρώπης,
  • είτε να γίνουν πραγματικότητα οι φόβοι του Γ. Μουζάλα, να μετατραπεί δηλαδή η Ελλάδα σε ένα δεύτερο Ellis Island.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact